ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII - COVID-19 “CIRCULĂ LIBER” ȘI NUMĂRUL DECESELOR LA NIVEL MONDIAL ESTE INACCEPTABIL DE MARE

Distribuie pe:

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a spus ieri, că subvariantele Omicron continuă să conducă la noi valuri de infectări, spitalizări și decese, în întreaga lume.

Oficialul a îndemnat guvernele din întreaga lume să aplice măsuri precum purtarea măștii și aerisirea temeinică a spațiilor închise. În timp ce multe guverne din țările mai bogate au abandonat restricțiile legate de coronavirus în urma lansării cu succes a vaccinurilor, directorul general al organizației a subliniat că pandemia “nu este nici pe departe încheiată”.

Pe fondul creșterii transmiterii COVID și a numărului de spitalizări, el a îndemnat guvernele să “implementeze măsuri încercate și testate, cum ar fi purtarea măștii, aerisirea corespunzătoare a spațiilor și protocoalele de testare și tratament”.

“Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate și a lucrătorilor din domeniu. De asemenea, mă îngrijorează tendința de creștere a numărului de decese”.

Printre variantele și subvariantele urmărite de OMS se numără și recentul BA.2.75 - poreclit Centaurus - care a fost descoperit pentru prima dată în India, în luna mai.

Oamenii de știință spun că varianta se poate răspândi rapid și poate “evita” imunitatea dobândită prin vaccinuri și prin infecțiile anterioare.

Dr. Ghebreyesus a subliniat mai multe “provocări interconectate” cu care se confruntă acum răspunsul global la coronavirus: subvariantele Omicron, precum și testele și secvențierea reduse.

El a adăugat: “Există o deconectare majoră în percepția riscului COVID-19 între comunitățile științifice, liderii politici și publicul larg”.

Spectrul impunerii, din nou, a unor restricții în Marea Britanie a fost readus în prim-plan marți, pe fondul creșterii numărului de infectări.

Dr Ghebreyesus a continuat: “Noile valuri ale virusului demonstrează din nou că pandemia COVID-19 nu s-a încheiat nici pe departe”.

“Pe măsură ce virusul ne atacă, noi trebuie să-l respingem. Suntem într-o poziție mult mai bună decât la începutul pandemiei. Desigur, au fost multe progrese. Avem instrumente sigure și eficiente, care previn infecțiile, spitalizările și decesele. Cu toate acestea, nu ar trebui să le luăm ca de la sine înțelese”.

El a îndemnat guvernele să-și revizuiască și să își ajusteze în mod regulat planurile de răspuns la COVID-19 în funcție de situațiile în continuă schimbare. (sursa - news.sky.com/story/world-health-organization-warns-covid-19-is-running -freely-and-global-deaths-are-unacceptably-high-12650)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu