AUR CERE PMB SĂ REVINĂ ASUPRA DECIZIEI DE A PERMITE DESFĂȘURAREA “BUCHAREST PRIDE” PE CALEA VICTORIEI, PE 14 AUGUST

Distribuie pe:

AUR cere Primăriei Capitalei să revină asupra deciziei de a permite desfășurarea marșului “Bucharest Pride” pe Calea Victoriei, în data de 14 august, și să se asigure că această manifestație va fi organizată strict în condițiile legii.

“AUR cere Primăriei Municipiului București să revină asupra deciziei de a permite desfășurarea marșului LGBTIQ+ pe Calea Victoriei, în data de 14 august, și să se asigure că această manifestație va fi organizată strict în condițiile legii, fără a sfida societatea românească și valorile culturale și spirituale ale cetățenilor României”, se arată într-un comunicat de presă al AUR, transmis marți AGERPRES.

În opinia AUR, municipalitatea a cedat “prompt” în fața “pretențiilor” organizatorilor marșului, care au avut o atitudine “agresivă” și “provocatoare”.

“Intimidată de atitudinea agresivă și provocatoare a unor asociații din sfera activismului deja politic al LGBT+, Primăria Capitalei a cedat prompt în fața tuturor pretențiilor acestor organizații cu privire la organizarea marșului Pride de anul acesta. Astfel, manifestația va avea loc sâmbătă, 14 august, pe Calea Victoriei, în condiții nelegale, sfidătoare și discriminatorii la adresa întregii societăți românești”, se afirmă în comunicatul AUR. (AGERPRES)

RAPORTUL PRIVIND CLIMA: CHINA ASIGURĂ CĂ LUMEA TREBUIE “SĂ AIBĂ ÎNCREDERE” ÎN ANGAJAMENTELE PE CARE ȘI LE-A ASUMAT

Lumea trebuie “să aibă încredere” în angajamentele asumate de China, în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice, a asigurat marți Beijingul după publicarea Raportului IPCC (Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, Intergovernmental Panel on Climate Change), relatează AFP.

China, principala țară responsabilă de poluare din lume, s-a angajat să reducă emisiile sale de gaze cu efect de seră înainte de 2030, dar a anunțat, în același timp, redeschiderea minelor de cărbune pentru a-și realimenta activitatea economică.

“Comunitatea internațională trebuie să aibă pe deplin încredere în angajarea de acțiuni în materie climatică a Chinei”, a informat MAE chinez, într-un comunicat remis AFP. “Vom aplica fidel angajamentele noastre internaționale”, precizează MAE chinez.

La mai puțin de trei luni de la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), ce va avea loc în noiembrie la Glasgow, grupul IPCC au tras luni semnalul de alarmă pentru această bătălie: omenirea este “indiscutabil” responsabilă de dereglările climatice și nu are altă opțiune decât să reducă drastic emisiile gazelor cu efect de seră, dacă vrea să limiteze pagubele.

În China, președintele Xi Jinping a declarat solemn în aprilie că țara sa va gestiona strict proiectul centralelor sale electrice și că va reduce progresiv consumul de cărbune, o sursă de energie deosebit de poluantă.

Însă agenția de planificare chineză a dat undă verde săptămâna trecută redeschiderii a 15 mine care vor furniza aproximativ 44 de milioane de tone de cărbune pe an.

China se confruntă cu o penurie de electricitate, în condițiile redemarării economiei sale. (AGERPRES)

ZELENSKI A VERIFICAT STADIUL PREGĂTIRII DE LUPTĂ A MILITARILOR UCRAINENI DISLOCAȚI ÎN INSULA ȘERPILOR

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă, luni, stadiul pregătirii de luptă a militarilor ucraineni, dislocați în Insula Șerpilor, și capacitatea lor de a apăra această formațiune stâncoasă, asistând la un exercițiu, a relatat agenția de presă oficială ucraineană Ukrinform.

Zelenski s-a deplasat în Insula Șerpilor în cadrul unei vizite de lucru întreprinse în regiunile Nikolaev și Odesa, conform agenției de presă menționate, care citează site-ul web oficial al președinției de la Kiev.

“În timpul unui exercițiu, pușcași marini și grupuri de forțe speciale, cu sprijinul aviației și al unor nave de suprafață, s-au antrenat pentru consolidarea protecției și apărării Insulei Șerpilor. Militarii ucraineni au ripostat cu succes unei debarcări de pe mare a unui inamic imaginar, au distrus navele inamice și au respins eventualele încercări ale unui potențial agresor de a captura insula ucraineană”, se menționează într-un comunicat oficial, citat de Ukrinform.

Zelenski a subliniat importanța desfășurării unor astfel de exerciții, care au loc la un nivel foarte înalt.

“Este plăcut că astfel de exerciții militare au loc pe insula noastră ucraineană Zmeinîi (Șerpilor). Acestea nu au fost niciodată aici la un astfel de nivel. Asta demonstrează încă o dată că știm în ce vremuri trăim și cu cine luptăm”, a afirmat președintele ucrainean, citat de Ukrinform.

Zelenski a subliniat că Ucraina are o armată puternică, care este pregătită să apere țara, statalitatea și suveranitatea în orice colț al teritoriului ucrainean independent.

Îmbrăcat în uniformă militară, președintele ucrainean a asistat luni la un alt exercițiu de amploare desfășurat în regiunea Nikolaev, organizat de comandamentul Forțelor unificate ale armatei ucrainene, cu participarea tuturor tipurilor de forțe militare.

Anterior, șeful Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Kirill Budanov, a verificat sistemul de apărare din Insula Șerpilor, conform agenției de presă citate.

Cu această ocazie, “o gamă de probleme practice a fost pusă la punct”, relatează Ukrinform, citând un comunicat de presă al departamentului.

Recent, în Insula Șerpilor au fost instalate echipamente pentru controlul țintelor de suprafață și subacvatice primite de la parteneri străini, conform unui comunicat GUR.

Potrivit unor experți militari ucraineni, trupele ruse ar putea încerca să debarce în Insula Șerpilor.

Rusia, care a anexat în 2014 peninsula Crimeea, controlează în prezent sectoare din Marea Neagră care aparțin de fapt Ucrainei, atrag atenția observatori de la Kiev.

Ocupată în 1944 de URSS, odinioară românească, Insula Șerpilor, la 45 km de țărmurile României și Ucrainei, face parte în prezent din raionul Chilia, regiunea Odesa (Ucraina).

CÎȚU DESPRE NEMULȚUMIRILE LUI ORBAN

Premierul Florin Cîțu a susținut, marți, că nu a văzut ultimele declarații ale președintelui PNL, Ludovic Orban, la adresa Guvernului, însă a afirmat că pare mai mult “o retorică a PSD”.

“Nu am văzut, dar nu cred că putea să spună așa ceva președintele PNL, pentru că pare o retorică PSD. Până nu văd aceste declarații, nu pot să comentez. Pare mai mult o declarație a PSD decât a președintelui PNL. (...) Nu pot să comentez ceea ce nu am văzut, dar, repet, asta este mai mult o retorică a PSD decât a PNL”, a afirmat Cîțu, înaintea ședinței Biroului Executiv al PNL.

El a fost întrebat și dacă va demisiona din funcția de premier dacă va pierde alegerile interne din PNL, în contextul în care Ludovic Orban a anunțat că va renunța la funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă nu va câștiga competiția pentru șefia partidului.

“Eu sunt aici în cursa pentru președintele PNL. Despre acest lucru discutăm. Celălalt obiectiv al meu este să avem o guvernare cât mai bună”, a răspuns prim-ministrul.

Ludovic Orban a declarat luni că, în eventualitatea în care va pierde alegerile interne din partid, va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

El a afirmat că, dacă Florin Cîțu va fi cel care va pierde, va trebui să renunțe la mandatul de premier, deoarece nu ar mai avea legitimitate și autoritate pentru a exercita această funcție.

Orban a reproșat Guvernului că nu a reușit să aibă Planul Național de Recuperare și Reziliență aprobat până la această dată, dar și faptul că trenează campania de vaccinare anti-COVID.

RUSIA ÎȘI EXTINDE PLANURILE DE CONSTRUCȚII MILITARE PE INSULELE KURILE

Rusia plănuiește să construiască încă 51 de facilități militare în Insulele Kurile, a anunțat agenția TASS citând o declarație făcută luni de ministrul apărării, Generalul Serghei Șoigu - transmite Reuters.

O parte a lanțului este revendicată de Japonia, iar disputa teritorială asupra unora dintre insule datează din perioada în care Uniunea Sovietică le-a confiscat la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și a împiedicat cele două țări să semneze un tratat de pace oficial.

Generalul Șoigu a declarat că peste 30 de clădiri au fost ridicate pe insule, inclusiv șapte unități de locuit pentru personalul militar de pe insulele Iturup și Kunashir, revendicate de Japonia și cunoscute sub numele de Teritoriile de Nord.

Acesta nu a oferit detalii cu privire la tipurile de clădiri pe care Rusia intenționează să le construiască în anii următori. (AGERPRES)

FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A ASOCIAȚIILOR DE PĂRINȚI, REPREZENTATĂ ÎN COMITETUL INTERMINISTERIAL PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTULUI “ROMÂNIA EDUCATĂ”

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți va face parte din Comitetul Interministerial pentru implementarea proiectului România Educată, a anunțat miercuri ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

“Pentru susținerea echității și performanței am stabilit că reprezentantul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți va face parte din Comitetul Interministerial pentru implementarea proiectului «România Educată». Am abordat și alte subiecte, precum nevoia unui curriculum de tranziție până când vom avea la nivel liceal planurile cadru pe care ni le dorim cu toții. (...) Acel curriculum, care să fie într-adevăr ceea ce așteaptă societatea și ceea ce așteaptă angajatorii de la școala românească. Am agreat nevoia de standardizare a evaluărilor. M-a bucurat să văd că FNAP susține standardizarea evaluărilor și susține importanța evaluărilor spre exemplu la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a. Agreează proiectul prin care urmează să fie eliminat subiectivismul uman în evaluare. Practic, din cele 18 puncte din punctul de vedere al Ministerului Educației nu a existat nici măcar un singur punct de dezacord. Întâlnirile vor fi trimestriale, iar FNAP va fi reprezentată la nivelul comitetului interministerial”, a spus Cîmpeanu la Ministerul Educației în urma întâlnirii cu reprezentantul FNAP.

Reprezentantul Ministerului Educației declarat, marți, că și președintele Consiliului Național al Elevilor va avea statut de invitat permanent în Comitetul Interministerial pentru Implementarea proiectului “România Educată”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu