ADMINISTRAREA CELEI DE-A TREIA DOZE DE SER ANTI-COVID MAI DEVREME DE 8 LUNI AR PUTEA AVEA EFECT NEDORIT

Distribuie pe:

Doctorul Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase și cel care coordonează răspunsul național la criza provocată de Covid-19, a declarat că oamenii ar trebui să fie înțelepți și să dea sistemului imunitar o șansă să se “maturizeze” înainte de a se grăbi să facă doza suplimentară de vaccin anti-Covid.

Oficialii din sănătate și experții medicali americani au recomandat că cei mai mulți americani eligibili spre a fi vaccinați anti-Covid ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză. Administrarea celei de-a treia doze, în cazul vaccinurilor dezvoltate de Pfizer și Moderna, este programată să înceapă pe 20 septembrie.

Fauci a precizat că guvernul american poate doar recomanda perioada de 8 luni și, altfel, lasă la latitudinea fiecăruia să aleagă.

Deepta Bhattacharya, profesor de imunobiologie la Universitatea Arizona, a exprimat aceeași idee, declarând pentru NBC News că o doză suplimentară administrată într-un timp scurt după cea de-a doua “crește riscul să nu funcționeze atât de bine” decât după ce oamenii complet vaccinați pierd o parte dintre anticorpii din organism.

Oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății și mai mulți medici s-au exprimat împotriva planului administrației președintelui american Joe Biden, spunând că este “imoral” și “de neconceput” să înceapă administrarea celei de a treia doze înainte ca oamenii din țări mai puțin privilegiate să aibă acces măcar la prima doză.

Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizațiile de utilizare de urgență pentru serurile Moderna și Pfizer/ BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar și după ce au fost complet vaccinați.

Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire și vârstnicii, care au fost primii vaccinați după ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgență, în luna decembrie. (sursa - nbcnews.com) (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu