ROMÂNIA TRIMITE ÎN GRECIA 142 DE POMPIERI ÎNTR-O NOUĂ MISIUNE DE STINGERE A INCENDIILOR

Distribuie pe:

România trimite în Grecia 142 de pompieri, opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenție, precum și alte mijloace de sprijin logistic, printre care o dronă care poate fi folosită pentru survolarea zonelor în care se va interveni.

Pompierii români vor interveni pentru stingerea incendiilor care afectează o zonă din proximitatea Atenei.

În prezența ministrului de Interne, Lucian Bode, și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vineri a avut loc, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, revista de front a detașamentelor de pompieri înainte de plecarea într-o nouă misiune de stingere a incendiilor din Grecia.

Conform unui comunicat al MAI, misiunea este un răspuns la solicitarea de asistență internațională înaintată joi de statul elen, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Pompierii care au plecat în Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență și de la 16 inspectorate pentru situații de urgență (București-Ilfov, Alba, Argeș, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea și Timiș).

Ministrul Lucian Bode le-a mulțumit pentru faptul că s-au oferit voluntari pentru această misiune și și-a exprimat încrederea că vor da dovadă de profesionalism și de maximă implicare, așa cum s-a întâmplat cu ocazia primei participări la stingerea incendiilor care devastează Grecia, atrăgând astfel aprecierea întregii lumi, nu doar a poporului grec.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC) solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile elene. (AGERPRES)

A INCEPUT ETAPA DE ECHIVALARE ȘI RECUNOAȘTERE A COMPETENȚELOR LINGVISTICE ȘI DIGITALE

Etapa de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului a început luni și durează până la data de 31 august, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase). Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00, atât în format fizic, cât și electronic.

În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1-3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie. (AGERPRES )

CIRCULAȚIE ÎNGREUNATĂ DIN CAUZA UNUI TRANSPORT AGABARITIC

Circulația se va desfășura cu dificultate luni seara pe mai multe drumuri din țară din cauza unui transport agabaritic care are ca punct de plecare județul Sibiu, iar ca destinație Agigea Port.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că luni, începând cu ora 20.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: Tălmaciu (Sibiu) - DN 7 - Vâlcea - DN 64 - Drăgășani - Găneasa - DN 65 - Slatina - Pitești - DN 7 - Topoloveni - București - DN CB - DN 2 - Urziceni - Slobozia - DN 21 - Bărăganul - DN 21A - Țăndărei - DN 2A - Hârșova - Medgidia - A4 - DN 39 - Agigea Port.

Transportul este format dintr-un camion, cu greutatea de 224,88 tone și înălțimea de 5,20 metri.

Viteza de deplasare va fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Convoiul va fi însoțit pe traseul precizat de un echipaj al poliției rutiere.

INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ȘI CANTITĂȚI DE APĂ ÎNSEMNATE ÎN MARE PARTE DIN ȚARĂ, PÂNĂ MIERCURI

Administrația Națională de Meteorologie a emis, ieri, o informare de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate în mare parte din țară, valabilă până miercuri, 25 august.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 august, ora 3.00 - 25 august, ora 10.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, la început în vestul și nord-vestul țării, apoi, marți și marți spre miercuri (24 și 24/25 august), mai ales în centru, nord-est, sud-vest și în zonele montane.

Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, iar pe alocuri vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20...40 l/mp.

Miercuri și joi, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în sudul, centrul și estul teritoriului, precizează ANM. (AGERPRES)

TOȚI CETĂȚENII ROMÂNI CARE AU SOLICITAT SPRIJIN PENTRU EVACUARE SE AFLĂ ÎN AFARA TERITORIULUI AFGAN

Toți cetățenii români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan, transmite Ministerul Afacerilor Externe pe Facebook.

“Celula de criză interinstituțională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetățenilor români care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați din Afganistan, informează că în cursul zilei de duminică, 22 august 2021, ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităților române a reușit evacuarea din Kabul și a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan”, precizează MAE.

Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul “cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren”, menționează sursa citată. Ulterior, el a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaționali.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituțională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, “se află în contact permanent” cu restul cetățenilor români aflați în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare.

“Totodată, Celula de criză interinstituțională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetățenilor afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România și nu au putut fi încă evacuați din cauza situației de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul”, se mai arată în postare. (AGERPRES)

PRIMA CAFENEA DIN SIRIA CONDUSĂ DE PERSOANE CU SINDROM DOWN, DESCHISĂ DE O ORGANIZAȚIE CARITABILĂ

Mai mulți tineri sirieni cu sindrom Down, purtând uniforme maro cu tiv portocaliu și șepci asortate, servesc la mese în timp ce alții se află în spatele barului, pregătind mâncarea și băuturile din meniul cafenelei Sucette, primul local din Siria condus de 20 de persoane diagnosticate cu acest sindrom, înființat în parcul Tishreen din capitala Damasc, relatează agenția Xinhua, duminică.

Chelnerii și chelnerițele de la Sucette creează o atmosferă de voie bună, nu doar printr-un serviciu de calitate, ci și cântând și dansând pentru a-și înveseli clienții.

Ideea înființării Sucette a aparținut Juzour Association, o organizație caritabilă locală ce desfășoară mai multe proiecte umanitare, dintre care unul constă în organizarea de evenimente dedicate persoanelor cu sindrom Down.

Anul trecut, asociația a testat ideea înființării restaurantului, care a angajat persoane cu sindrom Down, timp de o lună. Aceasta s-a dovedit un succes și astfel a apărut Sucette.

Kholoud Rajab, care ocupă funcția de președinte al consiliului de administrație al asociației, a declarat pentru Xinhua că proiectul își propune să demonteze stereotipul cu privire la persoanele cu sindrom Down și să le ajute să interacționeze cu alte persoane.

În prezent, 20 de persoane cu Down și alte 10 care nu prezintă acest sindrom lucrează la Sucette, a declarat Rajab, adăugând că semnificația acestui proiect este mult mai profundă decât simpla înființare a unei cafenele. “Sucette este mai mult decât o cafenea. Este o idee care va integra grupul special în societate și le va permite (membrilor) să ne accepte la rândul lor”, a spus ea.

Ocupat cu preluarea comenzilor de la clienții din cafenea, Muhannad Saleh, unul dintre cei 20 de chelneri, a declarat pentru Xinhua ca este fericit la noul său loc de muncă. Saleh s-a arătat încântat de ideea de a lucra pentru salariu, activitate care îi oferă ocazia să își dovedească valoarea. “Sunt bucuros să lucrez aici și totul este perfect. Servesc clienții cât de bine pot”, a declarat tânărul.

Pentru Rehab Qattan, o tânără cu sindrom Down, aceasta este o ocazie de a face ceva util și de a alunga plictiseala. “M-am săturat să stau acasă”, a spus ea, adăugând că munca la Sucette reprezintă, pentru ea, o sursă de fericire. (AGERPRES)

POVESTEA NAȘTERII VACCINULUI PFIZER/BIONTECH VA DEVENI AUDIOBOOK

“Vaccine: How the Breakthrough of a Generation Fought Covid-19” spune povestea soților Ugur Sahin și Ozlem Tureci, care au creat primul vaccin aprobat clinic în lupta globală împotriva pandemiei de coronavirus.

Platforma Audible a obținut drepturile pentru publicarea în Marea Britanie și Commonwealth a versiunii integrale și autorizate a poveștii nașterii acestei descoperiri medicale, care va fi lansată exclusiv în format audio în Marea Britanie pe 14 septembrie, înaintea versiunilor e-book și carte tipărită.

Audiobook-ul, creat de jurnalistul Financial Times Joe Miller, va conține intervenții ale lui Sahin și Tureci, confondatori și directori executivi în cadrul BioNTech, compania germană de biotehnologie care a dezvoltat vaccinul distribuit în parteneriat cu compania farmaceutică americană Pfizer.

Cartea va documenta cursa pentru producerea unui vaccin împotriva coronavirusului pe baza a peste 150 de ore de interviuri cu cei doi cercetători, precum și cu zeci de angajați BioNTech, organisme de reglementare, politicieni și oameni de știință din diverse locuri ale lumii.

Audiobook-ul descrie cum cei doi oameni de știință și-au dat seama de pericolul unic pe care îl reprezintă COVID-19 la scurt timp după apariția primelor cazuri la Wuhan și cum compania pe care o conduc a folosit tehnologii de ultimă generație pentru a crea un vaccin-candidat eficient.

Va explica totodată că, deși crearea vaccinul în sine a necesitat doar câteva săptămâni, procesul a avut la bază 30 de ani de cercetare și inovație științifică, oferind o perspectivă asupra potențialului pe care tratamentul îl oferă în cazul altor afecțiuni.

“Pentru că am putut urmări de aproape realizarea în timp record a primului vaccin anti-COVID-19 aprobat clinic, sunt încântat să pot spune povestea unei descoperiri care, cu siguranță, se va număra printre cele mai mari realizări științifice ale vremurilor noastre”, a spus Miller.

“Căutând de mult timp o soluție împotriva cancerului, Ugur Sahin și Ozlem Tureci au crezut în utilizarea puterilor sistemului imunitar. Victoria obținută, într-unul dintre cele mai întunecate momente din istoria umanității, nu a fost un accident fericit. Așa cum vom explica, a fost construită după decenii petrecute în căutarea unei viziuni unitare, care acum promite deblocarea unei noi generații de vaccinuri și terapii”, a mai spus el.

“Povestea incredibilă a dr. Sahin și dr. Tureci arată cum, într-un moment de criză, perseverența omenească și cercetarea științifică s-au impus”, a declarat Aurelie De Troyer, responsabila departamentului de conținut internațional în cadrul Audible.

“Suntem onorați să lansăm această importantă lucrare ca Audible Original - oferind o nouă dovadă a angajamentului nostru pentru lansarea în premieră a unor cărți premium”, a adăugat ea. (AGERPRES)

PAPA FRANCISC: “NU TREBUIE SĂ-L CĂUTĂM PE DUMNEZEU ÎN VISE ȘI IMAGINI DE MĂREȚIE ȘI PUTERE”

Dumnezeu nu trebuie căutat “în vise și imagini de măreție și putere”, ci trebuie să fie recunoscut în oamenii “cu care ne întâlnim pe calea vieții”, i-a îndemnat papa Francisc pe credincioșii prezenți duminică în Piața Sf. Petru din Vatican, relatează EFE.

“Nu trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu în vise și imagini de măreție și putere, ci trebuie să-l recunoaștem în umanitatea lui Iisus și, în consecință, în cea a fraților și surorilor cu care ne întâlnim pe calea vieții”, a spus suveranul pontif în cuvântarea care a însoțit rugăciunea “Îngerul Domnului” de duminică.

“Dumnezeu s-a făcut trup și sânge, s-a coborât pentru a deveni om, asemenea nouă, s-a smerit până la punctul de a lua asupra sa suferințele și păcatele noastre și ne cere să-l căutăm nu înafara vieții și a istoriei, ci în relația cu Hristos și cu frații”, a adăugat papa Francisc.

“Și în prezent, revelația lui Dumnezeu în umanitatea lui Iisus poate provoca scandal și nu este ușor de acceptat”, a spus liderul de la Vatican, adăugând că “Iisus afirmă că adevărata pâine a mântuirii, ce transmite viața veșnică, este însuși trupul său și că, înainte de a respecta legi și a împlini precepte religioase, pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu este necesară trăirea unei relații reale și concrete cu El”.

Papa i-a sfătuit pe credincioși să nu fie surprinși dacă Iisus Hristos ne provoacă o “criză”. Dimpotrivă, “ar trebui să ne îngrijorăm dacă nu ne provoacă o criză, pentru că este posibil să-I fi diminuat mesajul!”.

“Haideți să cerem harul de a ne lăsa provocați”, a conchis pontiful care, după rugăciunea “Îngerul Domnului”, a salutat mai multe grupuri de credincioși prezenți în piață. (AGERPRES)

CÎMPEANU: VOM ORGANIZA ÎNTÂLNIRI INTERACTIVE ÎNTRE PĂRINȚI ȘI REPREZENTANȚI AI DSP DESPRE IMPORTANȚA ȘI NECESITATEA VACCINĂRII

“Luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată la nivelul fiecărei școli, care va avea sarcina să faciliteze întâlniri între părinți și reprezentanți ai DSP. Este un parteneriat cu Ministerul Sănătății, prin care se vor organiza întâlniri interactive în așa fel încât părinții să poată întreba pe cei care sunt în măsură să răspundă despre importanța și necesitatea vaccinării. (...) Avem acest proiect împreună cu Ministerul Sănătății. Este important să-l demarăm înainte de începerea școlii”, a afirmat ministrul Educației într-o conferință de presă la Palatul Victoria, susținută alături de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

El a precizat că, până în prezent, sunt doar 30.000 de copii vaccinați la grupa de vârstă între 12 și 15 ani, având în vedere și faptul că vaccinarea acestora a fost posibilă abia din luna iunie a acestui an.

Întrebat dacă se vor organiza centre de vaccinare în școli, Cîmpeanu a spus că “pot fi centre în cabinete medicale, acolo unde se îndeplinesc mai multe condiții, după cum există disponibilitatea”.

“Am înțeles pe parcursul discuțiilor, inclusiv de a avea echipe mobile în școli și, în acest sens, odată cu începerea școlii, deși ideal ar fi să se vaccineze cât mai mulți pentru a beneficia de imunitate încă înainte de data de 13 septembrie, pentru cei care nu o vor face vom distribui formulare prin care o să solicităm acordul părinților pentru a fi vaccinați. Deci rămâne o operațiune voluntară. Părinții pot răspunde cu DA sau NU, dar pentru a fundamenta răspunsul vom avea anterior aceste acțiuni de informare interactive”, a afirmat Cîmpeanu. AGERPRES)

Lasă un comentariu