CUM FACI SĂ ECONOMISEȘTI ENERGIE PE TIMP DE IARNĂ?

Distribuie pe:

În lunile de iarnă, momentul de transmitere a indexului la gaze sau de citit consumul de curent poate fi unul destul de neplăcut. Confortul termic costă destul de mult și, în plus, poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Din fericire, există soluții prin care te poți bucura de confort termic și, în același timp, să consumi mai puțină energie.

Sfaturi utile care te ajută să economisești energie pe timp de iarnă

Alege sistemul de încălzire potrivit! Există sisteme de încălzire moderne, care te pot ajuta să economisești până la 20% din banii cheltuiți în mod normal pentru confortul termic. Poți vedea rezultate încă de la prima transmitere index gaze, dacă folosești un sistem bun.

Redu temperatura ambientală! De cele mai multe ori, temperatura ambientală aleasă este prea mare. Cel mai corect este să ai o temperatură de 20-22 de grade Celsius, în majoritatea încăperilor. Temperatura din dormitor poate să scadă chiar și la 17-18 grade Celsius. Pentru a controla foarte bine temperatura, este bine să îți cumperi un termostat, care pornește sistemul de încălzire doar atunci când este nevoie de el.

Ține suprafețele vitrate închise. Evită să ventilezi continuu încăperile, deoarece vei răci foarte mult aerul din interior. Împrospătează aerul o singură dată pe zi, dimineața, timp de 5 minute. În rest, toate ferestrele trebuie să fie închise pentru a se evita pierderile de căldură.

Fă duș în loc de baie! Alegând să faci duș, poți economisi atât apă, cât și energie termică.

Asigură mentenanța periodică a sistemului de încălzire! Sistemul de încălzire trebuie să fie verificat frecvent, pentru a te asigura de eficiența lui. Dacă simți că există calorifere care nu mai încălzesc cum o făceau odată, acestea trebuie să fie aerisite. De asemenea, întregul sistem trebuie să beneficieze de atenția unui specialist, cel puțin o dată pe an. Acest lucru poate părea o cheltuiala inutilă, însă pe termen lung poate duce la economii.

Înlocuiește toate echipamentele ineficiente! Dacă ai echipamente vechi, care nu mai funcționează așa cum ți-ai dori tu, este bine să le înlocuiești. Un echipament modern poate să genereze economii majore!

Schimbă furnizorul de gaz! Piața gazelor este liberă, ceea ce îți permite să schimbi furnizorul de gaz în funcție de ofertele pe care le primești. Fă o comparație între toți furnizorii și alege oferta care ți se potrivește cel mai bine.

Izolează-ți foarte bine casa! O casă bine izolată din punct de vedere termic poate să consume cu până la 40% mai puțină energie. Investește într-o termoizolație corectă, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Poți să apelezi la o termoizolație interioară sau la una exterioară.

Încearcă să folosești energii verzi pentru încălzire! Energia solară, spre exemplu, te poate ajuta să te încălzești într-un mod cât se poate de eficient, fără a plăti către furnizorii de gaze sau de agent termic. Este adevărat că trebuie să investești în panourile solare, însă acestea se amortizează în timp. În plus, statul oferă tot felul de programe prin care prețul panoruilor solare poate să scadă substanțial. (evz.ro)

Lasă un comentariu