MAI E TÂRGU-MUREȘ ORAȘ MEDICAL DE PRESTIGIU?

Distribuie pe:

Discutând cu persoane care vin să se trateze în Târgu-Mureș, nu poți să nu fi șocat de încrederea pe care o au aceștia în medici și sistemul medical, bazându-se, probabil, pe o mai veche carte de vizită a orașului. Ca și cum nu mai există spitale la ei în județ, acești pacienți migrează la mare distanță, sperând, poate, la minuni, de la medicii târgumureșeni. E dreptul lor, de asigurat sau nu, dar știm cam toți ce înseamnă sistemul actual și cât de departe e medicina de top de Târgu-Mureș, cel puțin în unele ramuri și proceduri și cam ce însemna cândva un management fără interese de partid, etnie, angajator sau de orientare religioasă.

Poate vă amintiți ce fel de operații se făceau cândva la Târgu-Mureș. Vremurile când erau peste tot știri cu cardiologia sau despre operații cu celule stem au pălit, orașul geme de lipsă de atenție, doar din partea presei pentru partid și de tăcere complice, se cerșesc mereu bani de la minister și CJM, iar sponsorizările pentru spitale se dau fără mențiuni oficiale pe site-ul spitalului, cerșite de manageri ținuți de partid. Sistemul e condus de tot felul de incapabili, de inși cu probleme de integritate, DNA Târgu-Mureș are, încă, treabă prin clinici, unele clădiri au aproape anii de la Unirea de la Alba Iulia, se practică omerta, nimeni nu îndrăznește să vorbească sau să facă o plângere pentru mizeriile din sistem. Parlamentarii de Mureș, medici sau nu - la fel de inutili ca predecesorii, dar cu interese mai mari pentru partid, și nu numai, și pentru minunatele clinici private, angajatoare de rude. Casa de Asigurări de Sănătate a devenit o glumă, cu incapabili să câștige în 3 rânduri un concurs, sunt cabinete private ale angajaților de la stat pe aproape fiecare stradă, în timp ce sunteți bombardați cu știri catastrofice cum că medicii fug din țară! Da, stomatologii și farmaciștii, parțial cei de la medicină generală, în condițiile în care universitatea de stat produce surplusul pe locurile cu mii de euro taxă anuală și o căruță de studenți străini, până și la o filieră din Germania, se pare, fără o necesară anchetă.

Cândva, clinica și spitalul nu erau locuri de strâns toate rudele, medicii nu mimau câteva ore la stat pentru a fugi la privat și nici nu aveau SRL-uri prin care să vândă statului (sau bolnavului dirijat de la medicul de stat). Pe vremuri, sindicatele din sănătate luptau pentru angajați, nu organizau doar chermeze și nu cumpărau dotări pe care trebuiau să le facă incapabilii de șefi de spitale. Cândva, nu se decontau bani unora care depășesc termenele și devizul inițial, pe șantiere cu abonați un mandat și nu exista o mafie a reprezentanților medicali care fac coadă la medicii de la stat, ghiciți pentru ce și ce avantaje ar fi pentru cel în halat alb. Avem, deci, comparativ cu trecutul, un sistem bolnav, necunoscut celor care cred că Târgu-Mureș ar fi un fel de Sfântul Graal medical și loc în care curge laptele și mierea vindecării. Probabil, târgumureșeanului sănătos, de acum, nu îi pasă, dar va veni vremea când îi va părea rău și îl va ustura la buzunar. Vrea loc la arși, să aștepte până în 2025 magicul spital, în loc de compartiment desființat de interese. Vrea radioterapie, să cerșească la privatul beneficiar loc, că statul a fost rezolvat de inșii angajați la respectiva clinică, vrea operații la ochi, să le facă la... ginecologia covid, vrea șef la Casă, să aștepte până învață ăla să citească normativele. Și să-și facă târgumureșeanul și o cruce mare, în sensul iartă-mă, Doamne, că prost/proastă am fost: am știut și am tăcut, mai ales că o mână spală pe alta, cum spune un proverb. Cu siguranță funcționează și pentru mâini îmbrăcate în latex.

I. PETCU

Lasă un comentariu