SCUMPIRI ÎN LANȚ ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA ȘCOLII, PĂRINȚII SUNT DISPERAȚI. CÂT AU AJUNS SĂ COSTE RECHIZITELE, GHIOZDANELE ȘI ALTE ARTICOLE NECESARE ELEVILOR

Distribuie pe:

Din păcate, în acest an, părinții trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru rechizite deoarece toate articolele școlare s-au scumpit semnificativ.

Prima zi de școală nu înseamnă doar emoții pentru copii, ci cheltuieli tot mai mari pentru părinți.  În acest an, cheltuielile pentru noul an școlar au crescut semnificativ față de anul 2020. Rechizitele, manualele, culegerile sau ghiozdanele sunt mult mai scumpe, și, potrivit specialiștilor, în apropierea zilei de 13 septembrie, prețurile vor exploda și mai tare.

Părinții reclamă: Toate s-au scumpit în această toamnă

De vină este un fenomen global, spun specialiștii în domeniu: majorarea costului de transport și a cererii de materii prime. În magazine, rechizitele sunt pe alese: cu supereroi, prințese, monștri sau unicorni. Depinde însă și bugetul în care doriți să vă încadrați.

De exemplu, prețul mediu al unui ghiozdan este aproximativ 200 de lei, sunt însă modele care depășesc 400 de lei. Penarele costă în medie 50 de lei, iar un stilou, 15 lei. Dar lista este mai mare.

Părinte: “Caiete, stilouri, pixuri, creione colorate, acuarele, pensule, bloc de desen. Bugetul mai mic, că avem doi, unul clasa 1 și unul a 6-a. Speram să facem față cu brio. Cel puțin 200 de lei de copil, ținând cont că avem deja ghiozdanele, le păstrăm pe cele de anul trecut, la asta am scăpat”.                           

Motivele acestor creșteri în contextul în care sărăcia este tot mai accentuată în România

Părinte: “Anul trecut a fost mai ușor, că aveam doar fata la școală. Acum îl avem și pe el. Ajungem la 600-700 de lei cu tot cu haine, încălțăminte, rechizite. Rechizitele costă mult mai mult anul acesta”, spun părinții disperați.

Părinte: “Sunt un pic mai scumpe. De la an la an, cerințele sunt din ce în ce mai mari, se cer altfel

de caiete și trebuie să ne adaptăm, automat crește și bugetul”.

Adrian Olteanu, director de marketing la o librărie: “În ultimele 18 luni, la nivel global a fost o creștere a cererii de materie primă și o creștere a costului de transport. Acest lucru a dus la creștere de producție și s-a reflectat și în prețul de retail de 2-4%. Acele produse care au la bază foarte multă materie primă, de exemplu hârtia în sine, sau anumite produse din plastic, mai ales cele care au la bază importul din China”. (evz.ro)

Lasă un comentariu