EUROPA, CURIOZITĂȚI ALE ”BĂTRÂNULUI CONTINENT”

Distribuie pe:

De la cele mai vizitate obiective turistice ale lumii până la fapte incredibile ale naturii și omenirii, de la cel mai mic oraș de pe mapamond la cea mai mare biserică de pe pământ, de la pinguinul cavaler până la țara fără țânțari, Europa rămâne, peste timp, același continent fascinant, care nu încetează să ne surprindă

Cel mai mic oraș din Europa are 30 de locuitori

Micul oraș Hum se găsește în regiunea Istria, în partea de nord-vest a Croației, iar populația este de doar 30 de persoane (conform recensământului din 2011). Hum este renumit și pentru coniacul preparat din vâsc, numit biska. Legenda spune că druizii celtici au lăsat rețeta biska în Hum acum aproximativ 2.000 de ani. Un alt fapt interesant despre Hum este că majoritatea populației vorbește italiană, datorită apropierii lor de peninsulă.

Construcția bisericii “La Sagrada Familia” durează mai mult decât cea a piramidelor

Celebra bazilică “La Sagrada Familia” din Barcelona, a lui Antoni Gaudi, este o adevărată capodoperă arhitecturală... ceea ce explică de ce durează atât de mult până la finalizare! În timp ce piramidele antice din Egipt au fost construite în 85 de ani, între 2589 și 2504 î.Hr., “La Sagrada Familia” este în construcție de 138 de ani, astfel că Gaudi nu a reușit să-și vadă lucrarea finalizată. Municipalitatea din Barcelona își propune să o finalizeze până în 2026, pentru marcarea unui secol de la moartea lui Gaudi.

În Elveția este ilegal să se tundă peluza duminica

În Elveția, cetățenii nu au voie să tundă peluza, să efectueze lucrări de construcții, să-și spele mașinile sau rufele și să le întindă afară, la uscat, în zilele de duminică. Elvețienii cred că duminica este o zi de odihnă, iar treburile casnice zgomotoase și enervante nu ar trebui să interfereze cu orele de odihnă și relaxare.

Doar 1% din colecțiile de la “British Museum” sunt expuse

“British Museum” din Londra este unul dintre cele mai vizitate din lume, cu aproximativ șase milioane de iubitori de artă, în fiecare an, care vin să admire colecția impresionantă de opt milioane de exponate și antichități. Dar știu, oare, că văd doar 1% din colecții? Există spațiu doar pentru expunerea a aproximativ 800.000 de obiecte din cele 8 milioane.

Țara Galilor are un oraș cu numele format din aproape 60 de litere

Încercați să pronunțați numele acestui oraș galez - “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrob-wllllantysiliogogogoch “. S-ar putea să arate că cineva a scăpat ceva pe tastatură, dar este un nume real și înseamnă “peșteră”. Numele are 58 de litere, ceea ce îl face cel mai lung nume din toate orașele europene.

10 sate scandinave au nume formate dintr-o literă

Există 10 sate în Danemarca, Suedia și Norvegia care au nume cu o singură literă. Majoritatea sunt denumite “Á”, care înseamnă “pârâu mic sau râu” în limbile scandinave, în timp ce un sat este numit “Ö”, care înseamnă “insulă” în suedeză. (sursa și foto - trafalgar.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu