PREOTUL, EUROPA ȘI... ACTORUL

Distribuie pe:

“Dacă Dumnezeu ți-a dat un dar, ești obligat să răspunzi acestui dar. Este profund condamnabil să lași o vocație în paragină, să nu-i dai prilejul să se împlinească sau măcar să se verifice într-un fel. Tot ceea ce sunt eu, sunt datorită lui Dumnezeu și părinților mei. Harul nu se poate imita; dragostea și credința nu se pot învăța”.

Radu Beligan (1918-2016), actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 2004. În anul 2011 a primit o stea pe Walkof Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă pe scena unui teatru.

***

* “Astăzi, când suntem liberi și în deplina noastră putere și independență, să arătăm Europei că suntem drepți, când trebuie să fim drepți. Precum în tinerețe ne-am dat mâna să restabilim dreptatea, să apărăm tot ce este mai scump pentru țară și chiar pentru un om, să apărăm moștenirea copiilor noștri, să apărăm societatea română”.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), om politic, mare istoric, orator, scriitor român, ministru de interne, externe și plenipotențiar

***

* “Un preot, ce se străduia pentru mântuirea sufletelor păstoriților săi, porni odată prin parohie, pentru a face un recensământ parohial. Ajuns la o casă, unde știa că este numai un suflet destul de păcătos, intră și-l întrebă: Câte suflete locuiesc aici? - Sfinția voastră, știți că numai eu singur sunt, nu sunt două suflete. Ei, vezi dragul meu! Tocmai aici este problema: Tu când vii la Biserică ești un suflet, iar când ești în afara Bisericii ai și alt suflet: pentru minciună, răutate, înjurătură, blestem, bârfă, hoție... cu unul vrei să slujești lui Dumnezeu și cu celălalt diavolului. Omul a înțeles nebunia în care trăia, iar la plecarea preotului, îi spuse: Părinte, scrie în protocol că în casa aceasta este numai un suflet, care își caută mântuirea.

“Frăția ta, iubite cititorule, câte suflete ai? La Dumnezeu nu este prea târziu dacă este să ne deșteptăm la virtutea credinței!”

P.S. Psalmul 24, vers. 1-5: “Nu râvni la oamenii răi și nu pofti să fii în tovărășia lor, căci inima lor pune la cale lucruri silnice și buzele lor grăiesc cele nelegiuite. Prin înțelepciune se ridică o casă, prin bună chibzuială se întărește și prin știință se umplu cămările ei de tot felul de avuție scumpă și plăcută. Mai puternic este un înțelept decât un voinic și cel priceput decât unul plin de putere”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu