29 SEPTEMBRIE - ZIUA MONDIALĂ A INIMII

Distribuie pe:

Inima este singurul organ pe care îl putem auzi și simți! Este primul și ultimul semn al vieții. Este unul dintre puținele lucruri care au puterea de a ne uni pe noi, ca oameni. Așa începea mesajul Federației Mondiale a Inimii în anul 2020. Un mesaj care nu trebuie actualizat pentru că reprezintă esența a ceea ce înseamnă INIMA pentru noi, toți.

Știm cu toții cât de importantă este sănătatea inimii pentru fiecare dintre noi. Știm cu toții cât de importantă este menținerea ritmului inimii noastre, ritm pe care noi suntem datori să-l susținem prin stilul nostru de viață. Cunoaștem statisticile îngrijorătoare referitoare la bolile cardiovasculare, care fac din ce în ce mai multe victime și sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Sănătatea inimii noastre este susținută și influențată foarte mult de tehnologie, transport, alimente, muncă și timpul liber.

Din păcate, vârsta de debut a bolilor cardiovasculare este din ce în ce mai precoce, ceea ce ar trebui să tragă un serios semnal de alarmă în legătură cu viitorul nostru la nivel mondial. Totul se regăsește în stilul nostru de viață și, implicit, al copiilor noștri. Tehnologia, pe lângă avantajele clare pe care ni le oferă, a venit și cu sedentarismul. Dezvoltarea societății are ca revers al medaliei timp mai puțin petrecut în natură și o alimentație fast-food, o alimentație “pe fugă”, care, în mod clar, nu este un punct câștigat în favoarea inimii noastre. Aceste două cauze fiind, nu singurele, dar principalele cauze ale obezității, unul dintre factorii care pot duce la instalarea unei afecțiuni cardiovasculare. Peste 60% din populația acestei planete nu desfășoară activități fizice pentru a obține beneficii pentru sistemul cardiovascular, pentru sănătate în general.

Menținerea unei diete nu înseamnă eliminarea alimentelor care ne plac nouă foarte mult, ci echilibarea ei, prin consumarea mai multor legume și fructe, reducerea serioasă a consumului de sare și zahăr, abordarea unei diete bazată pe combinația de legume, leguminoase, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci), fructe, cereale...

Specialiștii ne avertizează

Colesterolul este o substanță grasă, naturală, necesară unei bune funcționări a organismului și, totuși, când nivelul acestuia crește din cauza unei alimentații greșite, excesul de grăsimi se depune pe arterele noastre, reducând fluxul sanguin, ceea ce poate duce la instalarea bolilor cardiovasculare sau chiar la deces prin infarct miocardic.

Diabetul reprezintă incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină și se manifestă prin creșterea nivelului glucozei din sânge (hiperglicemie), pancresul neavând posibilitatea reglării acestor niveluri. Astfel, se creează un dezechilibru care afectează multe organe interne, ducând și acesta la posibilitatea instalării afecțiunilor cardiovasculare, chiar la posibilitatea de a suferi o insuficiență cardiacă bruscă.

Un alt factor declanșator și susținător al afecțiunilor cardiovasculare este stresul susținut. Trăim pe fugă, supuși mereu stresului profesional, social, emoțional. Cu toate că stresul este normal în condiții de amenințare, stresul cotidian, cronic ne poate provoca tulburări emoționale și psihologice care ne pot afecta și conduce spre instalarea bolilor cardiovasculare.

Ei bine, nu prea ascultăm sfaturile specialiștilor și știm cu toții că mai există o multitudine de factori care pot provoca și “alimenta” bolile cardiovasculare, ne pot deteriora și răni inima. Când vom înțelege că gestionarea factorilor care duc la instalarea bolilor cardiovasculare depinde de noi, când vom înțelege că e dreptul și datoria noastră să ne apărăm inima, situația se poate schimba radical în favoarea noastră.

Așa că, haideți să facem sport, haideți să ne plimbăm, să dansăm, să schimbăm burgerul cu o salată, sucul cu un pahar cu apă, felia de tort cu un măr, fumatul cu un hohot de râs, nervii cu un zâmbet, cearta cu o vorbă bună, să ne respectăm odihna atât de necesară organismului, să ne lăsăm inima să bată în voie și să-i dăm șansa cardiologului nostru să ne spună: “Mă bucur că sunteți bine. Nu v-am văzut de foarte mult timp!” Așa am sărbători nu o dată pe an Ziua Mondială a Inimii, ci am sărbători fiecare zi cu inima.

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu