CREDINCIOSUL, RUGĂCIUNEA ȘI... TRANSILVANIA

Distribuie pe:

* “Transilvania.... Prin piețele lumii îmi vine să strig /- Câteodată și strigarea e necesară - Transilvania nu e o pierdere, nu e câștig, /Transilvania este și rămâne o țară! Ea ne-a fost dată, nu de curând, /Aici, sub tăriile-acestea albastre /Numai Dumnezeu știe de când /Sunt baladele și doinele noastre... Prietene drag, vecine ce-mi ești, /Lasă deoparte gândul rebel, /Nu mai e vreme de patimă și ură, /Vinul e gata și pâinea la fel /Pentru singura, dreaptă Cuminecatură... Prin piețele lumii îmi vine să tac, /- adeseori și tăcerea e necesară - /Cu Adevărul acesta aș vrea să te împac: /Transilvania este și rămâne în țară!”

Nicolae Nicoară-Horia - poet

***

* “Cum trebuie să ne rugăm? Tehnica rugăciunii am învățat-o de la misticii creștini, începând cu Sf. Pavel până la Sf. Benedict, precum și de la mulțimea apostolilor necunoscuți, care de 20 de veacuri au inițiat popoarele Apusului în tainele trăirii vieții religioase. Dumnezeul lui Platon era inacceptabil în măreția lui. Cel al lui Epictet se confunda cu sufletul lucrurilor. Iehova era un despot oriental care inspira teroare și nicidecum dragoste. Dimpotrivă, creștinismul l-a apropiat pe Dumnezeu omului, i-a dat o înfățișare. A făcut din El tatăl noastru, fratele nostru, Mântuitorul nostru. Pentru a ajunge la Dumnezeu nu mai sunt necesare ceremonii și sacrificii sângeroase. Tehnica rugăciunii s-a simplificat”.

Alexis Carrel (1873-1944), chirurg și biolog francez. Laureat al Premiului NOBEL în Medicină și Fiziologie (fondatorul transplantologiei - transplantul de țesuturi și organe). Profesează ca medic și predă Anatomie și Chirurgie la Universitatea din Lyon. După anul 1904 se află ca și profesor universitar la Universitatea de Medicină din Chicago, iar după 1906 îl găsim la Institutul de Cercetări Medicale Rockefeller din New-York.

***

* “În orașul Nurnberg, din Germania, un credincios a săpat din lemn chipul Mântuitorului și al celor doisprezece apostoli. Chipurile stau în picioare. Sunt în așa fel făcute că, îndată ce atingi și răstorni chipul Mântuitorului, se răstoarnă toți apostolii. Dar, în schimb, poți răsturna pe toți apostolii - Domnul Hristos rămâne nemișcat. Domnul nostru Iisus Hristos este centrul vieții și mântuirii noastre sufletești. Luați acest centru și ați răsturnat totul. Lipsește acest centru, lipsește totul. Luați pe Domnul și Jertfa lui din Biblie - vom rămâne cu tunetele și fulgerele mâniei lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Luați pe Domnul din viața unui creștin și i-ați luat toată puterea. Luați-i totul, dar lăsați-i-L pe Domnul - și

n-a pierdut nimic”.

P.S. Psalmul 53, vers. 1-5: “Dumnezeule, întru numele Tău mântuiește-mă și întru puterea Ta mă judecă. Dumnezeule, auzi rugăciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele! Că străinii s-au ridicat împotriva mea și cei tari au căutat sufletul meu și n-au pus pe Dumnezeu înaintea lor. Dar iată, Dumnezeu ajută mie și Domnul este sprijinul sufletului meu. Întoarce-va cele rele vrăjmașilor mei; cu adevărul Tău îi vei pierde pe ei”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu