SECRETELE UNEI VIEȚI FERICITE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, au urmărit câteva sute de oameni, timp de două generații, pentru a identifica codul unei vieți bune, iar concluzia studiului a fost că fericirea oamenilor se bazează pe trei aspecte principale.

Studiul a debutat în anul 1938 și a inclus 268 de bărbați din al doilea an de studii la universitatea amintită. Participanții au consimțit la măsurători fizice și fiziologice extensive, chestionare și interviuri pe durata întregii vieți pentru a-i ajuta pe cercetători.

La cei 268 de subiecți, cele mai substanțiale modificări au apărut în jurul vârstei de 40 de ani. De exemplu, unul a devenit președinte al Statelor Unite (John F. Kennedy), altul a fost un autor de succes (Arthur Miller), iar patru au candidat la Senatul SUA, însă mulți alții s-au confruntat cu tragedii și suferințe.

Iată care au fost “secretele fericirii” cristalizate în urma amplului studiu.

Succesul pe termen lung - Cercetătorii au aflat că primul element al unui trai bun a fost succesul pe un orizont larg de timp. Ei au constatat că doar analizarea unor momente din viața oricărui participant este înșelătoare.

Participanții au avut ascensiuni și declinuri în viață, iar eșecurile anterioare nu au fost neapărat semnale ale succesului viitor.

Cu alte cuvinte, dacă cineva a trecut prin traume și alte evenimente semnificative de viață nu a însemnat că nu va avea succes pe termen lung. Dimpotrivă, mulți care au mers înainte după dezamăgiri au avut în general succese de durată.

Dar și unii care au părut a avea succes mare și timpuriu nu au avut întotdeauna reușite în viață. De exemplu, unul dintre participanți, John Hines, a fost un student model și totul părea să îi meargă bine. A avut performanțe la universitate, s-a însurat și a avut o carieră de succes. Dar, după vârsta de 30 de ani, a început să bea și să fumeze, a avut o aventură extraconjugală, și-a pierdut familia, și, deodată, s-a îmbolnăvit și a murit.

Spre deosebire de Hines, alt participant, Godfrey Camille, părea sortit eșecului și a fost inițial clasat ca fiind cel mai puțin probabil să reușească. Mâncase singur până la vârsta de 6 ani, avusese o tentativă de sinucidere și era frământat de amintiri ale traumelor din copilărie.

La 35 de ani, Camille a trecut prin ceea ce a descris ca o trezire spirituală, a devenit psihiatru cu diplomă și și-a folosit experiențele de viață pentru a-i ajuta pe alții. Cercetătorii au constatat că, până la sfârșitul vieții, a fost unul dintre cei mai fericiți participanți la studiu.

Inteligența emoțională - Inteligența emoțională implică modul de abordare a piedicilor și problemelor din viață și influența lor asupra sănătății emoționale. Cercetătorii au aflat că aceia care pot răspunde pozitiv la necazuri sunt mai sănătoși fizic și emoțional decât cei care se complac în probleme.

În timp ce unii participanți au făcut eforturi în direcția unor răspunsuri emoționale pozitive, cercetările au arătat că inteligența emoțională poate fi învățată și ameliorată în ani. Dar alți participanți care au început cu o bună inteligență emoțională au căpătat mai târziu obiceiuri distructive.

Totuși, în general, cercetătorii au constatat că inteligența emoțională merge mână-n mână cu succesul personal și profesional, este învățată și măsurabilă și sporește cu vârsta.

Relațiile sunt cele mai importante - În cele din urmă, cercetătorii au aflat că relațiile pozitive și profunde sunt unul din cei mai importanți indicatori ai unei vieți fericite. Există o corelație directă între fericirea dată de relațiile apropiate, sănătate și fericire, în general.

“Relațiile puternice ajută la amânarea declinului fizic și mintal. Autoîngrijirea organismului este importantă, iar cea a relațiilor este parte din ea. Familia, prietenii, empatia, altruismul, implicarea socială sunt tot atâtea puncte de sprijin pentru fericire”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu