PREOCUPAREA ADMINISTRAȚIEI LOCALE A TÂRNĂVENIULUI PENTRU UN ORAȘ DIN CE ÎN CE MAI MODERN

Distribuie pe:

Fără îndoială, Primăria și Consiliul local al orașului Târnăveni, prin inițiative și implicare, spre bucuria cetățenilor zonei, a reușit să repună din nou orașul de pe Târnava Mică pe harta județului și a țării, acolo unde a fost și unde îi este locul și în prezent. Alegerile locale din anul 2020 au scos la iveală încă o dată câtă legitimitate sau recunoaștere acordă târnăvenenii celor care și-au propus să-i reprezinte în administrația publică a orașului, capacitatea acestora de a pune eficient în practică soluțiile proprii și pe cele dispuse pentru desfășurarea în mod corespunzător a activității administrative în scopul realizării obiectivelor din ce în ce mai stringente în condițiile pandemiei de coronavirus, capacitatea și reprezentativitatea primarului de a acționa strategic și de planificare a problemelor, a creativității, analiză și sinteză.

Municipiul Târnăveni este partener activ al autorităților județene, regionale și centrale, pentru a ne asigura că interesele cetățenilor cu mediul de afaceri și cu organizațiile neguvernamentale sau cu alte entități publice au scopul de a avea o abordare bazată pe guvernanța pe mai multe niveluri, pragmatism, solidaritate și proporționalitate. Administrația locală își dorește ca toate condiționalitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare și de modernizare să fie convergente și eligibile din Programul strategic 2020-2024. Cetățenii sunt ambițioși, respectuoși, harnici, inteligenți, cu dorința mereu fierbinte de nou, tehnologie, digitalizare, inovare, competență, spirit critic și de competiție.

Având în vedere dispariția fabricilor mari de la sfârșitul anilor 2001-2006, municipiul a plecat de la “0”, administrațiile locale confruntându-se cu dificultăți de mari proporții . Ușor, ușor s-au înființat fabrici noi de mărime mică și medie, managementul primăriei devenind elementul central, integrând în jurul lui strategii de bază. În perioada anilor 2012-2020, Târnăveniul a început să se dezvolte din ce în ce mai mult, în general în plan economic și edilitar gospodăresc, să fie din ce în ce mai frumos. Acest lucru se datorează istoricului industrial al municipiului, tradițiilor, inițiativelor, competenței administrației publice locale și hărniciei locuitorilor orașului.

Gradul de modernizare al străzilor, schimbarea infrastructurii rutiere, densitatea acestora la nivel local, accesul la utilitățile de uz casnic, existența unui spital municipal modernizat cu ambulatoriu integrat, existența unui centru medical de boli mintale la nivel local, numărul de farmacii din ce în ce mai mare, Cantina de ajutor social, Centrul de recreere și socializare “VICTORIA”, creșe și grădinițe modernizate. Existența la nivel local a 5 niveluri de educație: învățământul preșcolar, primar și gimnazial, liceal și postliceal. Existența fondurilor nerambursabile, alocate sectorului educațional pentru modernizarea infrastructurii, noul pod rutier de trecere peste râul Târnava Mică, noul Centru Cultural reprezintă indicatorii care influențează viața modernă a locuitorilor.

Principalele surse naturale ale solului din zona orașului de pe Târnava Mică, pe lângă sarea de Praid, sunt zăcămintele nemetalifere, depozite sedimentare de nisipuri, marne și argile care pot fi folosite la fabricarea materialelor de construcții, unele varietăți la fabricarea cimentului. Zona agricolă modernă de mare potențial economic. Târnăveniul, fără doar și poate, poate deveni o frumoasă și importantă localitate balneară, valoare adăugată turismului local prin valorificarea nămolului lacului sărat “ALUNEI”, nămol sapropelic de calitatea celui de la Sovata și Techirghiol (IECN 0655). Mai multe inițiative private pot ridica nebănuit de mult valoarea și modernizarea în continuare a municipiului Târnăveni. Neîndoielnic, valorificarea cromului și oxidului de magneziu din deșeurile batalurilor fostei fabrici “BICAPA” pot fi de mare perspectivă.

PETRU LECHINȚAN, Târnăveni

Lasă un comentariu