DUMINICĂ, 10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE

Distribuie pe:

Motto: “Majoritatea oamenilor sunt satisfăcuți de aparențe, de parcă ar fi realități, și sunt adesea mai influențați de lucrurile care par a fi într-un fel decât de cele care sunt într-un fel”. (Niccolo Machiavelli)

Stabilită de Federația Mondială a Sănătății Mintale, în anul 1992, reprezintă singura campanie mondială de conștientizare și educație publică pentru înțelegerea cât mai bună a bolilor mintale și a tulburărilor de comportament * Există o multitudine de tulburări mintale, cu manifestări diferite. În general, acestea se caracterizează prin gânduri, percepții și emoții anormale, reflectate în comportament și în relațiile cu cei din jur * În majoritatea cazurilor, simptomele pot fi tratate cu o combinație de medicamente și terapie prin vorbire (psihoterapie) * Accesul la asistență medicală și servicii sociale în măsură să asigure tratament și sprijin este fundamental.

Multe persoane au, din când în când, probleme de sănătate mintală. Dar o problemă de sănătate mintală devine o boală mintală atunci când semnele și simptomele persistă, cauzează stres și afectează capacitatea unei persoane de a judeca și de a se comporta normal.

Simptome

Semnele și simptomele bolii mintale pot varia, în funcție de tulburarea în cauză, de circumstanțe și de alți factori. Simptomele pot afecta emoțiile, gândurile și comportamentul. Ele includ: tristețe, apatie; gânduri confuze sau capacitate redusă de concentrare; frică, îngrijorare excesivă sau sentimente extreme de vinovăție; modificări bruște ale stării de dispoziție; retragerea din viața socială; oboseală, probleme cu somnul; desprinderea de realitate (iluzii), paranoia sau halucinații; incapacitatea de a face față problemelor zilnice sau stresului; probleme de înțelegere și relaționare cu situații și cu semenii; probleme cu consumul de alcool sau droguri; schimbări majore în obiceiurile alimentare; supărare excesivă, ostilitate sau violență; gânduri de sinucidere.

Uneori, simptomele unei tulburări de sănătate mintală apar ca probleme fizice, cum ar fi dureri de stomac, de spate, de cap sau alte dureri inexplicabile.

Cauze

Se crede că bolile mintale sunt, în general, cauzate de o varietate de factori genetici și de mediu:

• Moștenite. Boala mintală este mai frecventă la persoanele ale căror rude de sânge au, și ele, o boală mintală. Anumite gene pot crește riscul de a dezvolta o boală mintală, iar o situație de viață o poate declanșa.

• Expuneri la factori mediu nocivi, înainte de naștere. Expunerea - în viața intrauterină - la factori de mediu toxici, stări inflamatorii, alcool sau droguri poate fi uneori legată de bolile mintale.

• Chimia creierului. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice cerebrale naturale, care transmit semnale către alte zone ale creierului și ale corpului. Atunci când rețelele neuronale care implică aceste substanțe sunt afectate, funcția receptorilor nervoși și a sistemului nervos se modifică, ducând la depresie și alte tulburări emoționale.

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta o boală mintală, inclusiv: un istoric de boli mintale la o rudă de sânge - un părinte sau un frate; situații de viață stresante, precum probleme financiare, moartea cuiva drag sau divorțul; o boală cronică (diabetul, cancerul ș.a.); afectarea creierului, ca urmare a unei vătămări grave (traumatism cerebral), cum ar fi o lovitură violentă la cap; consumul de alcool sau de droguri recreative; un istoric de abuz sau neglijare în copilărie; lipsa de prieteni sau de relații sănătoase; o boală mintală anterioară.

Complicații

Bolile mintale sunt principala cauză de handicap. Netratate, pot crea probleme grave de sănătate emoțională, comportamentală și fizică. Complicațiile includ: insatisfacții, lipsă de “chef de viață”; conflicte familiale; dificultăți de relaționare; izolare socială; probleme cu tutunul, alcoolul și alte droguri; probleme juridice și financiare; sărăcie și lipsă de adăpost; autovătămare sau vătămarea altora, sinuciderea sau omuciderea; sistem imunitar slăbit, astfel încât organismul nu mai poate face față infecțiilor; boli de inimă și alte afecțiuni medicale.

***

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că povara tulburărilor mintale continuă să ia amploare, cu impact semnificativ asupra sănătății și consecințe sociale și economice majore, în toate țările lumii. Din multitudinea de boli mintale, specialiștii OMS le rețin pe cele mai des întâlnite, la nivel mondial.

Depresia

Este una dintre cele mai obișnuite tulburări mintale și o cauză principală a dizabilității la nivel mondial, estimându-se că 264 de milioane de persoane sunt afectate, majoritatea fiind femei.

Depresia se caracterizează prin tristețe, lipsă de interes pentru activități altădată plăcute, sentimente de vinovăție sau stimă de sine scăzută, somn sau apetit tulburat, oboseală și lipsă de concentrare. Persoanele cu depresie se plâng, adesea, de suferințe fizice, fără o cauză reală. Depresia poate fi de durată sau recurentă, afectând în mod substanțial capacitatea oamenilor de a face față vieții de zi cu zi. În cea mai gravă dintre manifestări, poate duce la sinucidere.

S-a demonstrat că programele de prevenire reduc depresia, atât în cazul copiilor (de exemplu, prin protecție și sprijin psihologic, după abuz fizic sau sexual), cât și în cazul adulților (prin asistență psihosocială, după dezastre și conflicte).

Există tratamente eficiente. Depresia ușoară până la moderată poate fi tratată cu succes cu terapii prin vorbire, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia. Antidepresivele pot fi o formă eficientă de tratament pentru depresia moderată până la severă, dar nu trebuie utilizate pentru tratarea depresiei la copii, iar în cazul adolescenților - cu precauție.

Gestionarea depresiei trebuie să includă aspecte psihosociale, inclusiv identificarea factorilor de stres, precum probleme financiare, dificultăți la locul de muncă sau abuz fizic sau mintal, precum și a surselor de sprijin (membrii familiei și persoanele apropiate). Menținerea activităților sociale este importantă.

Tulburarea bipolară

Afectează aproximativ 45 de milioane de oameni din întreaga lume. De obicei, constă atât din episoade maniacale, cât și din episoade depresive, separate de intervale de dispoziție normală. Episoadele maniacale implică iritabilitate, hiperactivitate, vorbirea rapidă, stimă de sine exagerată și nevoia scăzută de somn. Persoanele cu episoade maniacale, dar care nu experimentează episoade depresive, sunt, de asemenea, clasificate ca având tulburare bipolară.

Sunt disponibile tratamente eficiente pentru tratamentul fazei acute a tulburării bipolare și prevenirii recidivelor, prin administrarea de medicamente care stabilizează starea de spirit.

Schizofrenia și alte psihoze

Schizofrenia este o tulburare mintală gravă, afectând 20 de milioane de oameni din întreaga lume. Psihozele, inclusiv schizofrenia, se caracterizează prin distorsiuni de gândire (cognitive), de percepție, de emoții și limbaj, de simț al sinelui și al controlului propriului comportament.

Episoadele psihotice obișnuite includ halucinații (persoana vede, aude sau simte entități inexistente) și iluzii (idei fixe, judecăți false ori suspiciuni în a căror realitate crede și pe care le susține cu fermitate, chiar și atunci când există dovezi contrare).

Stigmatizarea și discriminarea acestor persoane pot duce la lipsa accesului la servicii sociale și de sănătate. Mai mult, ele prezintă un risc ridicat de expunere la încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi închiderea pe termen lung în centre de sănătate mintală.

Schizofrenia se instalează, de obicei, la sfârșitul adolescenței sau la începutul maturității. Cu un tratament adecvat și sprijin social, persoanele afectate pot duce o viață productivă și pot fi integrate în societate.

Demența

La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni au demență. Boala este, de obicei, de natură cronică sau progresivă, caracterizată prin deteriorarea funcției cognitive (capacitatea de a procesa gândurile), dincolo de ceea ce s-ar putea aștepta de la îmbătrânirea normală. Afectează memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, capacitatea de învățare, limbajul și judecata. Afectarea funcției cognitive este însoțită, de obicei și - ocazional, precedată de deteriorarea controlului emoțional, a comportamentului social sau a motivației.

Demența este cauzată de o varietate de boli și leziuni care afectează creierul, cum ar fi boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral.

Deși nu există, în prezent, un remediu disponibil pentru vindecarea demenței sau pentru modificarea evoluției sale progresive, multe tratamente se află în diferite etape de studii clinice. Cu toate acestea, se pot face multe lucruri pentru a sprijini și îmbunătăți viața persoanelor cu demență, a îngrijitorilor și a familiilor acestora.

Tulburări de dezvoltare, inclusiv autism

Tulburarea de dezvoltare este un termen general, care acoperă dizabilitatea intelectuală, inclusiv autismul. Tulburările de dezvoltare debutează, de obicei, în copilărie, dar tind să persiste până la vârsta adultă, provocând afectarea sau întârzierea funcțiilor legate de maturizarea sistemului nervos central. În general, urmează o traiectorie constantă, spre deosebire de perioadele de remisie și de recidive, care caracterizează multe alte tulburări mintale. Gradul scăzut de inteligență diminuează capacitatea de adaptare la cerințele vieții de zi cu zi.

Simptomele includ un comportament social, comunicare și limbaj alterate, precum și o gamă restrânsă de interese și activități, specifice bolnavului, pe care acesta le repetă la nesfârșit. Tulburările de dezvoltare își au originea adesea în copilărie, chiar în copilăria timpurie.

Comunitatea, în general, are un rol de jucat în respectarea drepturilor și nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Concluzii

Factorii determinanți ai sănătății și tulburărilor mintale includ nu numai atribute individuale, cum ar fi capacitatea de a gestiona gândurile, emoțiile, comportamentele și interacțiunile cu ceilalți, ci și factori sociali, culturali, economici, politici și de mediu, precum: politicile naționale, protecția socială, standardele de viață, condițiile de muncă și sprijin din partea comunității. Stresul, genetica, regimul alimentar, infecțiile perinatale și expunerea la pericolele de mediu sunt, de asemenea, factori care contribuie la tulburările mintale. Sistemele de sănătate nu răspund încă în mod adecvat la povara pe care o reprezintă bolile mintale, la nivel global. În consecință, diferența dintre necesitatea tratamentului și furnizarea acestuia este uriașă în întreaga lume. În țările cu venituri mici și medii, între 76% și 85% dintre persoanele cu tulburări mintale nu primesc niciun tratament.

Un alt factor agravant este calitatea slabă a îngrijirii pentru mulți dintre cei care urmează un tratament.

În plus față de sprijinul oferit de serviciile de îngrijire a sănătății, persoanele cu boli mintale necesită asistență și îngrijire socială. De multe ori au nevoie de ajutor pentru a accesa programe educaționale care se potrivesc nevoilor lor și pentru a găsi locuri de muncă și locuințe care să le permită să trăiască și să fie activi în comunitățile lor. (surse - mayoclinic.org, who.int; foto - healthyplace.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu