“VOI, ROMÂNII, AR TREBUI SĂ VĂ VACCINAȚI ȘI NU SUNT PLĂTIT DE GUVERN SĂ VĂ SPUN ASTA”

Distribuie pe:

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, îi îndeamnă pe români să se vaccineze și afirmă că nu înțelege de ce atât de mulți oameni își riscă viața în condițiile în care spitalele din România sunt pline, după cum a aflat din presa internațională.

Nachman Shai, ministru israelian pentru Diaspora, afirmă că media trebuie implicate atât în campanii pozitive, cât și în campanii negative, când vine vorba de vaccinare.

“Voi, românii, ar trebui să vă vaccinați, și nu sunt plătit de guvern să vă spun asta. (...) Eu transmit un mesaj simplu: «Vaccinul vă va salva viața!». Este știință. (...) Ieri dimineață (duminică - n.r.), când am mers la jogging, am văzut o știre pe CNN cu titlul «Spitalele românești sunt pline». De ce-și asumă oamenii acest risc?

Nu înțeleg”, a declarat pentru AGERPRES Nachman Shai, care este fost membru al parlamentului israelian și are o îndelungată experiență ca purtător de cuvânt, inclusiv în slujba armatei israeliene.

El a subliniat că, deși are o rată de vaccinare mult mai mare decât alte țări, Israelul nu este mulțumit. “Vrem ca fiecare israelian să fie vaccinat”, a subliniat el.

LUNA OCTOMBRIE VA FI MAI GREA

Directorul medical al Institutului “Matei Balș”, Adrian Marinescu, a declarat, marți, că luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19, după care numărul de cazuri de infectare vor scădea “ușor, ușor”, iar sărbătorile de iarnă vor fi, în opinia sa, unele “liniștite”.

“Luna octombrie va fi mai grea. O să începem ușor, ușor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer și la spitalizări și la paturile de terapie intensivă și eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniștite”, a afirmat medicul, la cea de-a III-a ediție a videoconferinței “Sănătate și FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.

El a subliniat că o persoană testată pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 și care are simptomatologie nu trebuie să rămână acasă, ci să meargă la spital pentru evaluare și începerea tratamentului.

“Când cineva este vulnerabil și are un test pozitiv, are o simptomatologie, trebuie să ajungă la spital să își facă o evaluare. Este păcat să ajungă prea târziu. Să știți că toate tratamentele existente în momentul de față nu au o mare eficiență dacă nu sunt administrate la începutul bolii”, a explicat Marinescu, care a adăugat că 94-95% dintre pacienții care ajung la ATI cu forme critice sunt persoane nevaccinate.

INCIDENȚA COVID-19 ÎN BUCUREȘTI ESTE DE 14,71 LA MIA DE LOCUITORI

Rata de incidență a COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, marți, în București, la 14,71 cazuri la mia de locuitori, potrivit site-ului Direcției de Sănătate Publică.

În urmă cu o zi, rata de incidență a fost de 14,2.

Pe 12 septembrie, incidența COVID-19 în București era 1,44 la mia de locuitori, conform site-ului DSP.

“NICI PNL, NICI ALTE PARTIDE NU VOR SUSȚINE UN GUVERN CIOLOȘ; DECIZIA PREȘEDINTELUI - O CACEALMA”

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a calificat, marți, drept “cacealma” decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Dacian Cioloș candidat pentru funcția de premier, afirmând că niciun partid nu va susține un Guvern condus de acesta.

“Din păcate, decizia de ieri a președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluționarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice și guvernamentale și adâncirea crizei politice și guvernamentale. Este evident pentru orice om care cunoaște situația politică din România și poziționările partidelor politice din România că, în ciuda bunei intenții a USR PLUS și a lui Dacian Cioloș, care, de altfel, au fost singurii care s-au prezentat la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier, desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloș este o desemnare care nu ține cont de principiul loialității constituționale care ar fi trebuit aplicat și nu ține cont de faptul că desemnarea trebuie să se facă în persoana unui premier care să aibă cu adevărat șansa de a obține o majoritate parlamentară. Este clar pentru orice om de bun simț că nici actuala conducere a PNL, nici alte partide politice nu vor susține învestirea unui Guvern Cioloș.”

“EDUCAȚIA SANITARĂ TREBUIE SĂ ÎNCEAPĂ TIMPURIU, ÎNCĂ DIN ȘCOALĂ”

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că în țara noastră sunt necesare programe de prevenție, iar educația sanitară trebuie să înceapă timpuriu, încă din școală, astfel încât vaccinarea să fie percepută ca un act de normalitate și nimic altceva, nimic ieșit din comun “că o lecție importantă a pandemiei este că avem nevoie de niște programe de prevenție extrem de bine puse la punct, care să fie sustenabile și care să creeze o perspectivă, și educația sanitară (...) trebuie să înceapă timpuriu, încă din școală, pentru că vaccinarea trebuie percepută ca un act de normalitate și nimic altceva, nimic ieșit din comun. Nu trebuie percepută ca un act de eroism sau un lucru care să te facă mai special”, a afirmat el, la cea de-a III-a ediție a videoconferinței “Sănătate și FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.

El a menționat că rețeaua logistică privind imunizarea anti-COVID s-a realizat într-un timp “record” pentru țara noastră, în aproximativ cinci săptămâni. (AGERPRES)

“LUMEA TREBUIE SĂ FIE VIGILENTĂ ÎN FAȚA AMENINȚĂRILOR LA ADRESA PRESEI LIBERE”

Faptul că anul acesta, Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de doi jurnaliști este o încercare de a atrage atenția lumii asupra necesității de a apăra o presă liberă și independentă, afirmă președinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, într-un interviu acordat agenției de presă nipone Kyodo, difuzat marți.

“Libertatea de exprimare este o specie pe cale de dispariție în lumea de azi”, a avertizat Berit Reiss-Andersen în interviul acordat după decernarea, vineri, a înaltei distincții jurnalistei filipineze Maria Ressa și colegului ei de breaslă din Rusia, Dmitri Muratov.

Reiss-Andersen, care este avocat și face parte din Comitetul Nobel din 2012, a explicat că această decizie reflectă faptul că o presă imparțială este piatra de temelie a unei democrații și contribuie la pace.

“Într-o democrație este absolut fundamental ca toți cetățenii să aibă acces la informație. Așadar, avem o verigă esențială (...). Cu acest premiu am vrut să arătăm că libertatea de exprimare nu este un exercițiu cotidian pe care să-l considerăm de la sine înțeles, ci este de importanță vitală pentru buna funcționare a societăților”, a subliniat ea.

“Tăcerea este susținătorul regimurilor totalitare”, a adăugat președinta Comitetului Nobel.

Ea a amintit de criticile fostului președinte american Donald Trump la adresa media ca fiind tipice “liderilor autoritari” care nu vor o presă liberă și independentă.

“De ce spun unii politicieni că nu le plac ziariștii? Pentru că o presă liberă, independentă transmite un mesaj independent, independent de versiunea faptelor pe care vor să o prezinte cei aflați la putere”, a conchis președinta Comitetului Nobel. (AGERPRES)

Lasă un comentariu