SFINȚIREA CAPELEI DIN SATUL CĂCUCIU, COMUNA BEICA DE JOS, JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

MOTTO: ,,MARE EȘTI, DOAMNE, ȘI MINUNATE SUNT LUCRURILE TALE”

La sfârșitul săptămânii trecute, o zi însorită de toamnă, locuitorii satului Căcuciu au avut parte de un moment deosebit și, în același timp, fericit din viața lor, luând parte la slujba arhierească ocazionată de sfințirea capelei de lângă lăcașul de cult. La importantul eveniment, pe lângă enoriașii din Căcuciu, au participat și numeroși fii ai satului, care, în timp, s-au stabilit prin alte localități, dar nu și-au uitat niciodată vatra strămoșească. La această slujbă au fost prezenți și locuitori ai satelor învecinate, Șerbeni și Sânmihaiu de Pădure, iar ceea ce este remarcabil, majoritatea participanților au venit îmbrăcați în costume populare tradiționale, din partea locului. Momentul ales nu este tocmai întâmplător, deoarece o slujbă arhierească în sat s-a mai ținut doar în urmă cu 22 de ani, prilejuită de sfințirea Bisericii Ortodoxe din sat. Evenimentul a fost onorat și de prezența primarului comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, născută, crescută și educată în satul Șerbeni, primarul comunei Deda, Lucreția Cadar. Nu tocmai întâmplător, deoarece preacucernicul părinte Daniel Pașcanu, preot paroh în parohia de la Căcuciu, își are obârșia în comuna Deda, satul Bistra Mureșului.

Slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, respectiv, preacucernicii părinți: Valentin Ștefan Vârva, protopop de Reghin, părintele protosinghel Emanuel Pleș, starețul Mănăstirii “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir” din Sighișoara, părintele paroh Daniel Pașcanu, părintele Vasile Halațiu din Urisiu, părintele Ovidiu Gliga din Comori, părintele Sergiu Andone din Bistra Mureșului, părintele Eugen Piti din Stânceni, părintele consilier economic Rafael Orzeiu, părintele Inspector financiar Eustratie Pintea, iar răspunsurile la strană fiind date de părintele Valentin Boghian, din Habic. După Cuvântul de învățătură rostit din partea ierarhului bisericesc, părintele paroh al parohiei satului a rostit un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și credincioșilor care l-au ajutat și l-au sprijinit. Momentul de aleasă sărbătoare a fost subliniat de părintele Daniel Pașcanu, astfel: “Domnul Hristos a fost cu noi căci nemincinos este cuvântul Lui: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu» (Evanghelia lui Matei). Nouă nu ne rămâne decât să mulțumim bunului Dumnezeu, Măicuței Preacurate și tuturor sfinților pentru ajutorul și ocrotirea de care ne bucurăm. Iar apoi, trebuie să ne îndreptăm recunoștința spre toți cei care ne-au sprijinit, ajutat, susținut, fiecare după puterea și bunăvoința sa. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să le răsplătească înzecit osteneala cea bună, cum, când și cu ce știe că le este de folos! Să ne pomenească Dumnezeu pe toți întru Împărăția Sa!”.

Preacucernicul părinte Daniel Pașcanu și-a încheiat scurtul discurs în fața arhiepiscopului Irineu și a celor prezenți, spunând: “Dacă ar fi de lăudat și slăvit cineva, pentru această lucrare și nu numai, acela trebuie să fie Dumnezeu, Maica Sa și toți sfinții care ne-au dat sănătate și ne-au scos oameni vrednici în cale pentru a putea finaliza toate lucrările realizate spre slava Sfintei Treimi și utile celor care le vor folosi (este vorba de această capelă, precum și de multe alte lucrări importante realizate în ultimii 5 ani de zile în Parohia Șerbeni, cu Filia Căcuciu, din comuna Beica de Jos, jud. Mureș)”.

Înaltpreasfințitul Irineu, după înălțătorul cuvânt de învățătură adresat celor prezenți, a îndemnat pe părintele paroh să stăruie în continuare, cu râvnă, pentru propovăduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos și la buna gospodărire a parohiei, încredințate în nobila sa misiune de “crainic al cerului”. Ierarhul l-a felicitat pe părintele Daniel Pașcanu și, ca semn de apreciere pentru toată osteneala depusă în cei 11 ani de activitate pastoral-misionară și administrativ - gospodărescă, ani de slujire în satul Geogel, județul Alba (unde s-a ocupat, pe lângă alte lucruri pastoral-gospodărești necesare parohiei, de restaurarea singurei biserici, monument istoric, realizată cu finanțare europeană nerambursabilă, care a fost resfințită la data de 19 septembrie 2021, și apoi, timp de 5 ani în slujba comunității Parohiei Șerbeni, cu Filia Căcuciu), l-a hirotonisit la rangul de iconom, ceea ce înseamnă dreptul de a purta brâu roșu. Totodată, cei care au contribuit în mod deosebit la edificarea și finalizarea capelei, au primit diplome de aleasă cinstire, semnate de chiriarh.

De menționat că este că Filia Ortodoxă Căcuciu este una dintre cele mai mici, ca număr de enoriași, din Protopopiatul Reghin. Dar unde-s enoriașii adunați în jurul Bisericii dreptămăritoare, se împlinesc cuvintele Sfintei Scripturi, care zice: “Nu te teme turmă mică, căci Dumnezeu v-a da biruință!”. Să dea Dumnezeu!

Se cuvine o aleasă prețuire și recunoștință familiei Mariș Maria și Alexandru, fii ai satului, cei care au ajutat la realizarea catargelor cu steaguri tricolore românești la Biserica Ortodoxă, Troiță și Monumentul Eroilor din sat.

IOAN IACOB, preot iconom DANIEL PAȘCANU

Lasă un comentariu