COVID-19 - IMPERATIVUL MOMENTULUI: VACCINAȚI-VĂ!

Distribuie pe:

Singurele contraindicații la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau trombocitopenia indusă de prima doză. Nu se face a doua doză * E recomandat să faceți vaccinul chiar dacă ați avut Covid * Cei cu boli de inimă, plămâni, ficat etc. nu au contraindicație la vaccinare. Din contră. * Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicație la vaccinare * Cei sever imunocompromiși au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schemă cu 3 doze din prima * Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie vor discuta cu medicul curant și vor stabili oportunitatea vaccinării * Bolile autoimune NU sunt contraindicații la vaccinare * Nici lupusul, poliartrita, tiroidita, boala Crohn etc. nu sunt contraindicații la vaccinare * Dozarea de anticorpi înainte de vaccinare (orice doză) este inutilă * Johnson & Johnson va avea și el booster. Așteptăm aprobarea în Europa * Va veni aprobarea și pentru vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani * Vaccinarea între 12 și 18 ani este aprobată și se face exact ca la adult * Nu, dozele cu termen depășit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial * Varicele NU sunt contraindicații * Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu avem nicio atenționare despre asta * Vaccinurile NU afectează fertilitatea * Se pot face simultan vaccinul anti-Covid și cel antigripal. La fel cu cele anti-HPV * Se pot vaccina și cei cu epilepsie.

Prin vaccinare scăpăm de restricții și de dezastrul dat de valul 4. Altfel nu avem cum. Vă rog să înțelegeți asta și să mergeți să faceți vaccinul! (dr. Vasi Rădulescu - https://www.facebook.com/drvasiradulescu/)

MEDIC: “DA, OAMENI VACCINAȚI ANTI-COVID POT MURI DE COVID”

Explicațiile dr. Gabriel Diaconu, pe pagina sa de socializare:

“E o răbufnire de triumf. Ai văzut? A murit! Și era vaccinat! Băgați-vi-le (după caz) pe gât, în fund, prin alte orificii.

Să explici moartea unei persoane care a făcut gestul pe care - încă - mulți îl evită din diverse motive, anume a crezut că, vaccinându-se, se va pune la adăpost, nu e ușor. Pare că așteptările i-au fost înșelate. Și pare că a făcut ce-a făcut degeaba.

Iar aici statul face, și își face, un mare deserviciu pentru că se abține să detalieze, prin faimoasa trompetă de comunicare strategică, ce anume stă în spatele excepțiilor de la regulă.

Da, oameni vaccinați anti-COVID pot muri de COVID. S-a vorbit mult zilele acestea de decesul gral. Colin Powell (pe care am avut onoarea să-l cunosc într-un anumit context, mulți ani in urmă). Acesta primise și a treia doză, dar a făcut boala și a murit de complicații. Avea 84 de ani.

Într-un gest excepțional, familia omului de stat american a permis ziariștilor diseminarea informației că Powell suferea de ceva vreme de mielom multiplu, o boală care afectează formarea de imunoglobuline, adică anticorpi. Noi numim asta, în medicină, “sindrom imuno-deficitar”, unde bariera de apărare a organismului este, prin boală, serios afectată.

Cauzele scăderii imunității sunt multe. Și nu, nu au decât marginal de-a face cu câte urzici mănânci, cât sirop de cătină bei, câtă echinaceea ai băgat în tine pe burta goală.

În fapt, trebuie spus răspicat, piața “imunostimulatoarelor” de tip plafar și plante este, în proporție zdrobitoare, o șarlatanie. Toate suplimentele pe care le bagi în tine NU te apără de infecție și de complicațiile ei.

Mai sunt situații în care, deși persoana are un sistem imun minim competent, alte verigi ale bolii intervin, care nu pot fi oprite în drumul spre fatalitate. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, faptul că iei contact cu virusul va declanșa o “luptă la graniță”.

Că e în nas, în gât, că se produce pe căile respiratorii, armata ta imună se va lupta “parte în parte” cu tăvălugul viral. Asta cheamă, angajează în conflict o mulțime de paliere ale metabolismului. Că vorbim de eliberarea de citokine, de interleukine, că vorbim de interferoni sau de histamina/ bradikinina, elementele comune majorității infecțiilor de căi respiratorii pot, în rare cazuri, afecta echilibrul funcționării altor organe: inima, ficatul, rinichii, spre exemplu.

Morțile acestea sunt, într-o zi cu cer senin, perfect prevenibile prin intervenție medicală curentă. Dar în haos, în fum, în plin război informațional, când îți gem spitalele de cazuri mult mai grave, medicina clachează și ea.

O spun foarte clar: acești oameni NU ar fi trebuit să moară de COVID. Acești oameni au murit de COVID pentru că prostia generală a adus arborele sanitar în situația de-a nu mai putea trata bolnavi. Nu vaccinul i-a trădat pe acești oameni. Toți oamenii care continuă să nege proporția gravă a epidemiei i-au trădat pe acești oameni.

Sănătatea unui om are două domenii: unul aparent (cum se simte omul, dacă se simte sau nu sănătos), și unul inaparent (cum e de fapt el pe dinăuntru, cât de bine îi funcționează, de fapt, organele).

Românii sunt doar în APARENȚĂ sănătoși. Încă dinainte de pandemia de COVID, la nivel de calitate a vieții, a aerului, a alimentelor pe care le mâncăm, a băuturilor pe care le bem, stăteam foarte prost, populațional.

Nu trece zi să nu aud de un caz care suna cam așa: vaccinul e de rahat, cum e posibil, omul era ca un munte (!!!!), nu era obez, bine, avea un pic de burtă, dar nu exagerat, nu fuma, bine, mai bea, dar ca tot omul (!!!), nu fusese în viața lui la doctor (?), a fost responsabil, s-a vaccinat, avea diabet, dar nimic grav (?), nu lua decât o pastilă...

În urmă cu câțiva ani, România fusese declarată o țară unde obezitatea este endemică. O țară unde avem peste jumătate de milion de diabetici, mulți dintre ei de vârste mici sau foarte mici. O țară unde oamenii mănâncă mult și prost. România era declarată printre țările cu cel mai mare consum de alcool per capita. Avem prea mulți fumători. Avem aer prea poluat în marile aglomerări urbane.

Drept urmare, propaganda anti-vaccinală cu privire la COVID se lovește de realitatea imediată, de igiena publică, a “materialului social” în care a dat buzna și a făcut beznă noul coronavirus.

Nu avem timp acum să dăm timpul înapoi. Nu putem reface sănătatea mătrășită a acestui popor vreme de un sfert de secol, timp în care majoritatea oamenilor, în majoritatea timpului, și-au ignorat cu bună știință grija propriei sănătăți, trăind sub impresia copilăroasă că, dacă nu mă doare, nu mă caut, dacă nu mă mănâncă, nu mă scarpin.

Suntem aici, acum, și singurele repere pe care le avem sunt cele de principiu în ce privește utilitatea vaccinării. De la cele mai mici vârste la care s-a aprobat, anume 12 ani.

Pentru că e suficient să te uiți pe stradă și să vezi că mulți oameni sunt rațe în calea puștii. Iar urletele inepte ale mulțimii nu-i scutește pe oameni de o oglindă personală.

DE CE... ATÂTA GRABĂ?

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singură patologie precum în cazul COVID-19.

Multe dintre vaccinurile aflate în faze avansate sunt dezvoltate pe platforme noi, care permit dezvoltarea rapidă a unui vaccin, odată ce secvența genetică a patogenului este cunoscută, astfel că, în condițiile unei patologii severe pentru care nu există tratamente eficiente, procesul de autorizare a unui vaccin poate fi prioritizat și accelerat pe baza legislației deja existente pentru astfel de situații, fără a se sări peste etapele necesare ale studiilor clinice.

Una din modalitățile prin care a fost accelerată dezvoltarea și aprobarea vaccinului anti-COVID a fost adoptarea măsurii de trimitere a datelor disponibile pentru a fi evaluate de către autoritățile de reglementare când vaccinul se află încă în dezvoltare. De asemenea, datele din studiile clinice sunt depuse pe măsură ce sunt disponibile, și nu la finalul studiului, cum se întâmplă în procesul administrativ obișnuit (standard). Autoritățile de reglementare oferă consultanță și prioritizează evaluarea produselor aprobate în regim de urgență pentru a scurta timpii necesari autorizării.

În plus, în faza 3, când se evaluează eficacitatea vaccinului, numărul de cazuri de infecție necesare demonstrării statistice a protecției împotriva îmbolnăvirii se poate acumula mult mai rapid, datorită incidenței ridicate. https://vaccinare-covid.gov.ro/

PERSOANELE CU BOLI AUTOIMUNE SE POT VACCINA ÎMPOTRIVA COVID-19

Vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, informează Observatorul Român de Sănătate, într-un material validat de Societatea Română de Reumatologie și însoțit de un bogat material bibliografic (https://observatoruldesanatate.ro> pastila-de-informare).

* Înainte de vaccinare, se recomandă ca pacienții, mai ales cei care se află într-un puseu de activitate al bolii, să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat, deoarece, pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

* Chiar dacă, la acești pacienți, nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19, lucru cu atât mai important pentru cei care prezintă și alte boli asociate.

* Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice.

* La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca. Ele nu cauzează infecția COVID-19.

* Pe cât posibil, se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să-l amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist.

În general, pacienții care iau deja tratament imunosupresor / imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului, în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat.

Informațiile de mai sus sunt confirmate și de studiile realizate de un grup de medici români de la Spitalul Clinic Colentina din București, care conchid că “pacienții cu boli autoimune se pot vaccina liniștiți”, potrivit observatornews.ro/sanatate.

Cercetările lor au demonstrat că vaccinul nu a determinat activarea sistemului imunitar și a inflamațiilor specifice în bolile autoimune, iar administrarea antibioticelor la pacienții cu forme severe nu au scăzut riscul de deces. Aceștia au mai stabilit că tratamentul antibiotic nu are efect împotriva virusului, decât în cazul în care, în boala COVID-19, este identificată “clar” o bacterie “care însoțește o suprainfecție bacteriană”.

Rezultatele studiului realizat de medicii de la Spitalul Colentina sunt foarte importante pentru literatura de specialitate deoarece studiile pentru pacienții cu boli autoimune sunt aproape inexistente, notează sursa citată.

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu