CUM ACȚIONĂM PENTRU PROTEJAREA PĂMÂNTULUI

Distribuie pe:

Pământul este esențial pentru existența noastră și a generațiilor următoare și este datoria noastră, că oameni, să îl protejăm. Cele mai importante amenințări pentru mediul înconjurător în acest moment sunt încălzirea globală, poluarea și scăderea biodiversității.

Pentru că acțiunile fiecărei persoane contează, poți contribui și tu la diminuarea acestor probleme, dacă faci câteva schimbări în stilul tău de viață. Iată, așadar, câteva lucruri, aparent mici, dar care pot face diferența în protejarea mediului înconjurător, dacă devin o obișnuință.

Folosește pungi reutilizabile

Este unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face: în loc să cumperi de fiecare dată o pungă nouă de la supermarket, poți veni de acasă cu propriile pungi din pânză. Există modele care se pot strânge, ca să le poți purta ușor în geantă sau în buzunar.

Astfel, pungile nu vor ajunge la gropile de gunoi sau în oceane, care sunt deja poluate cu materiale plastice. Mai mult, dacă nu va mai exista cerere pentru pungi de plastic, nu se vor mai consuma resurse pentru producerea lor.

Te-ai gândit vreodată câte pungi de plastic cumperi sau primești de la magazine, într-o lună?

Alege mijloace alternative de transport

Mașina personală este foarte utilă atunci când ai de făcut multe cumpărături sau vrei să pleci într-o excursie, dar pentru mersul la muncă sau pentru plimbări prin oraș s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere, pentru că ajungi să stai foarte mult timp în trafic și, mai important, poluezi mediul înconjurător.

Poți ajunge rapid la birou, fără poluare și fără blocaje în trafic, dacă utilizezi o bicicletă electrică sau o  trotinetă electrică. Acestea sunt ușor de folosit și sunt ideale pentru plimbări prin orașul aglomerat sau în vacanțe.

Desigur, nu trebuie să uiți să porți cască și genunchiere, deoarece siguranța trebuie să fie pe primul loc.

Reciclează

Reciclarea începe la tine acasă, prin separarea gunoiului în categorii: PET-uri, sticlă, conserve, carton și hârtie. De asemenea, există firme la care poți duce toate aceste obiecte colectate separat sau pe care le poți chema să le ridice de la tine de acasă.

Dacă ai haine și jucării pe care nu le mai vrei, le poți dona sau chiar vinde pe site-urile specializate. La rândul tău, poți cumpăra haine care au mai fost purtate, pentru a nu încuraja risipa de resurse utilizate pentru fabricarea lor.

Creează o ladă de compost

Nu trebuie să locuiești la țară și nici măcar la cas[ pentru a avea o ladă sau un coș de compost. Compostarea înseamnă transformarea resturilor organice din bucătărie sau grădină în pământ de compost, ce poate fi utilizat mai apoi ca îngrășământ pentru plante.

Poți pune în lada de compost resturi de la fructe și legume, zațul de cafea, pliculețe de ceai, coji de ouă și pâine, dar nu este recomandat să pui sticlă, plastic sau cenușă. Astfel poți utiliza la maximum orice cumperi sau crești, fără să irosești resurse. Ce faci cu compostul? Îl poți folosi atunci când împrospătezi pământul florilor din casă sau de pe lângă bloc.

Utilizează mai puțină energie

Dacă vei fi mai atent la modul în care utilizezi energia, vei ajuta mediul înconjurător și, în plus, vei plăti mai puțin la factura de electricitate. Poți face asta având grijă să nu lași luminile aprinse când nu ești în încăperea respectivă și să folosești aerul condiționat doar când temperatura din casă devine inconfortabilă. La fel de bine, poți să investești în niște becuri LED - care au devenit mult mai accesibile, acestea având un consum de până la 10 ori mai mic decât becurile cu bulb.

Mai mult, nu uita nici de dispozitivele electrice pe care le poți uita în priză când nu le utilizezi și care vor consuma energie, fie că este vorba de televizor sau cuptor cu microunde, fie de laptop, imprimantă sau diferite încărcătoare. Nu știi cât curent consumi “pasiv”? Poți cumpăra o priză cu contor energetic și te vei lămuri destul de repede.

După ce vei face aceste schimbări în viața ta, poți încerca să îi determini și pe cei din jurul tău să folosească mijloace de transport electrice, să recicleze și să nu mai cumpere pungi de plastic. Cu cât sunt mai mulți oameni care iau măsuri conștiente pentru protejarea mediului, cu atât problemele planetei vor fi diminuate.

Lasă un comentariu