TINERE, HORA STACCATO!

Distribuie pe:

Întrebarea despre manele pusă de un elev la sfârșitul predării unei lecții, când mai rămăseseră minute bune până la pauză, a fost un prilej ca profesoara-dirigintă să încerce să le folosească, pentru a atrage atenția elevilor din clasa a XI-a, asupra pericolelor inculturii.

- Dacă ați ști câte opere muzicale de neprețuit sunt, pe care voi le ignorați și nu de puține ori le desconsiderați. Cuvântul “manea” provine din turcă - “mani-” și este un cântec de dragoste. Melodia este duioasă, domoală, cu modulații prelungite și cu un timbru cald și plin. Aparține culturii orientale, nu este din cultura noastră. Manelele voastre de astăzi și de aici sunt un kitsch, iar acest cuvânt care vine din limba germană “verkitschen”, înseamnă a degrada, a poci, a măslui. Manelele voastre, manelele de aici, sunt un erzaț, o negare a autenticului.

Ce vă atrage la aceste cântece care au un text ridicol, o melodie care este un pretext pentru bâțâială care, de facto, nu-i dans și care, de jure, nu-i al vostru? Manelele sunt un nimic, un gol mare pe care voi îl cultivați. Din nimic vă veți alege cu nimic. Și n-ar fi nimic dacă acest nimic ar fi inofensiv. Acest zero mare, adunat cu alte zerouri, împiedecă formarea voastră ca oameni de cultură. Vă veți trezi peste câțiva ani, când veți fi oameni responsabili, că umblați bezmetici fără hrană sufletească.

Fotbalul fiind un sport de echipă, este în primul rând o chestiune de minte și ulterior de picioare, de aceea veți fi surprinși să auziți de la mine că echipa națională de fotbal sau cele de club nu vor avea rezultate sportive performante, ba din contră, ele vor diminua treptat, atâta timp cât jucătorii vor fi înnebuniți după manele, vor ronțăi semințe în public, vor merge la teatru în trening, iar unii vor fi adulați ca niște zei. De ce? Bagă-i în cap manelistului că este dumnezeu și nu-i mai pasă dacă dă cu piciorul pe lângă minge.

Sigur că în câteva minute nu vă pot face educație muzicală, dar pot să vă atrag atenția că lângă voi sunt comori pe care le ignorați, treceți pe lângă aceste capodopere care sunt moștenirea culturală a omenirii. Dacă ascultați simfoniile lui Beethoven, Simfonia fantastică a lui Berlioz, dacă-i veți asculta pe Wagner, pe Chopin, pe Rahmaninov sau Rapsodia Română a lui Enescu și dacă cineva vă va ajuta să-i și înțelegeți, (probabil că aici este buba ignoranței), atunci veți vedea ce pierdeți. De ce nu vă aplecați atenția asupra muzicii românești? Ia ascultați voi Hora staccato, Ciuleandra, sârbele oltenești, horele moldovenești și doinele ardelenești și-atunci veți înțelege ce înseamnă valoare în muzică. Vreți să știți cine și cum erau Dacii? Închideți ochii și ascultați tropotitele maramureșene.

- Doamnă profesoară, intervine o elevă, toți aceștia pe care dumneavoastră i-ați amintit sunt niște demodați, nu mai au nicio valoare astăzi. Dumneavoastră îi apreciați pentru că sunteți din altă generație.

- Da, sunt din altă generație, dar să știți că toți aceștia pe care vi i-am amintit nu se vor demoda niciodată, nu sunt “perisabili”, ca să vorbesc în jargonul vostru. Aceste capodopere muzicale vor înceta să mai existe odată cu “stingerea” astrului nostru. Peste câteva milioane de ani, sfârșitul biblic al lumii sau implozia finală se va desăvârși în acordurile Simfoniei fantastice a lui Berlioz, în acordurile dramatice din Amurgul zeilor al lui Richard Wagner și cu inegalabila Simfonie a destinului compusă de Beethoven.

Pentru ce vă entuziasmați când îl vedeți pe chitarist, pe jos, în spasme epileptice, învârtindu-se ca un titirez sau trecând la exhibiționisme, dându-și jos pantalonii și arătându-vă partea care-l interesează pe el cel mai mult? Eu sunt de acord, dacă țineți cu tot dinadinsul să vă purtați ignoranța ca pe o cruce, dar sunt împotrivă să o agitați ca pe o secure.

Unii dintre voi vor ajunge, peste ani, în posturi de conducere și vor deține putere.

Nu există ceva mai periculos pentru societate decât omul ignorant, cocoțat fraudulos pe scara valorii, pe care nu mai poți să-l dai jos de acolo nici cu prepeleacul. Aceștia au adus întotdeauna mari nenorociri societății. Incultura cu prostie și putere, ca să se mențină în top, trișează și duce întotdeauna la faliment. Puterea însoțită de incultură și prostie naște monștri. Aceasta am văzut-o și-am experimentat-o pe pielea noastră.

Neamul nostru și-a găsit “cadența” după Zărand, Vladimiri, Flămânzi, Mărășești și Alba Iulia și a făcut eforturi uriașe de la Inocențiu Micu Klein și Văcăreștii încoace ca să-și creeze o infrastructură care să susțină eficient activități politice și cultural-educative. Și tot acest neam a fost “decapitat” într-un deceniu de către străini. Ce s-a construit în două secole de către generații de țărani și intelectuali autentici, a fost pustiit într-o clipă. O țară bogată, frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu, a fost sărăcită, terfelită și jefuită de inculți și-acum de șmecheri, smecheri care țin cu tot dinadinsul să încalce “regulile de circulație” în Lamborghini sau în Maserati. Oamenii s-au săturat să fie înșelați.

Basta ! Vreți să fiți robi sau oameni liberi? Alegeți între ignoranță și cultură.

Dr. ONORIU CORFARIU

Lasă un comentariu