“FLOAREA LUI SOLOMON”, ÎNTRE ÎNTUNERIC ȘI LUMINĂ

Distribuie pe:

Originar din insulele estice ale Mării Mediterane și din Siria, Palestina și Grecia, cyclamenul, în limbajul florilor, are o semnificație specială. Totuși, așa cum se întâmplă adesea, interacțiunile dintre diferite culturi au dat naștere unei asocieri de sensuri, împrumutate din epoci și regiuni diferite. Astfel, cyclamenul, deși are o conotație predominant negativă, poate căpăta și semnificații pozitive. Această dublă simbolistică se datorează contrastului dintre florile frumoase și bulbii otrăvitori, de faptul că crește în locuri umbroase, ferit de lumină puternică, dar și de variatele sale culori, de la albul pur, la roșul senzual.

Conform legendei, când regele Solomon a terminat construirea templului, el a decis imediat să-și confecționeze o coroană. A căutat, mult timp, un material potrivit, încât coroana să fie una maiestuoasă, dar căutările i-au fost zadarnice. … Până când, într-o bună zi, tot cutreierând printre dealuri, a zărit o mică plantă roz - cyclamenul. I-a rămas în suflet și a hotărât ca acea coroană pe care o va purta să aibă exact forma acestei flori. El credea că înțelepciunea și modestia sunt nedespărțite, iar aceste calități le-a aflat în cyclamen, cunoscut și sub numele de “Floarea lui Solomon”.

În Roma antică, cyclamenul era considerat o adevărată armă împotriva spiritelor malefice și a-l oferi unei persoane însemna a dori să o protejezi de rău. De asemenea, se credea că floarea este un stimulent sexual, facilitând concepția, motiv pentru care era oferită cuplurilor proaspăt căsătorite. Studii mai recente asupra semnificației cyclamenului au evidențiat că, datorită parfumului său, cyclamenul crește încrederea în sine, devenind astfel un cadou foarte valoros pentru cei care doresc să-și sporească prestigiul.

Limbajul florilor datează din Evul Mediu, perioadă în care s-au dezvoltat medicina și cunoștințele despre ierburi și rădăcini. De atunci datează și conotațiile negative atribuite cyclamenului, datorate, probabil, contrastului puternic care s-a creat între frumusețea florilor, preferința pentru zonele întunecate și, mai ales, caracterul otrăvitor al bulbilor. Într-adevăr, aceștia conțin o substanță otrăvitoare pentru oameni, dar nu și pentru unele animale, cum ar fi porcii. Asocierea porcului și otrăvii cu Satana, în Evul Mediu, s-a produs imediat, așa că cyclamenul a căpătat o semnificație negativă, care s-a păstrat secole de-a rândul.

Dubla semnificație a plantei, dacă, pe de o parte, poate crea îndoieli, pe de altă parte, îi poate liniști pe cei care vor să ofere această plantă unui prieten. De fapt, cei care cunosc bine simbolistica florilor, pot decide să ofere un cyclamen unui cuplu de tineri căsătoriți, urându-le, astfel, să aibă copii, sau unui prieten nefericit, poate având grijă să atașeze un bilețel pe care să indice semnificația plantei, pentru a nu da naștere la neînțelegeri. Iar dacă, pe de altă parte, pleacă sau trebuie să pună capăt unei relații, din nou cyclamenul le poate veni în ajutor - ca simbol al despărțirii.

Oricum, ceea ce contează este că această plantă, datorită diferitelor culori și frumuseții sale deosebite, va fi întotdeauna binevenită, indiferent de sensul pe care vrem să i-l dăm. (sursa și foto - giardinaggio.it)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu