SMURD, la Bălți, sau „Cum concurează România cu Rusia în Republica Moldova"!

Distribuie pe:

În apropiere de tancul sovietic T-34, amplasat în centrul orașului Bălți din Republica Moldova, se află serviciul SMURD înființat de România, una dintre mișcările prin care autoritățile de la București încearcă să-și îndepărteze vecinul de la est de pe orbita Moscovei, scrie Reuters, într-un reportaj citat de ziare.com.

Îngrijorată de intențiile Rusiei după ce Ucraina a pierdut controlul asupra Crimeii, România încearcă să apropie Moldova de Uniunea Europeană, notează Reuters. Mijloacele sale, ambulanțele, gazele ieftine sau consolidarea legăturilor comerciale, au fost întâmpinate cu entuziasm de noul Guvern al Republicii Moldova.

Deși există și unele îngrijorări cu privire la intențiile României, cei mai mulți locuitori ai acestui colț noroios al Moldovei sunt recunoscători, iar copiii sunt impresionați de mașinile occidentale ca ambulanțele Volkswagen roșii. „Oamenii care sună la 903 pentru ambulanță ne cer să le trimitem mașinile roșii, cu oamenii roșii" - spune Ion Picălău, care lucrează la noul serviciu de ambulanță din Bălți, și care s-a pregătit timp de șase luni în România pentru postul său.

Moscova a avertizat Moldova că ar putea pierde Transnistria definitiv și că s-ar putea confrunta cu o scumpire a gazelor livrate de Rusia, principalul său furnizor, ca urmare a acțiunilor sale de apropiere de Europa.

În schimb, Guvernul de la București, deși vede Rusia ca pe o amenințare serioasă de securitate, este interesat, pentru moment, de intensificarea legăturilor economice, și nu de partea militară, mai spune sursa citată.

În Moldova, acțiunile României întâmpină reacții amestecate: în timp ce unii consideră țara noastră un parapet în fața Rusiei, alții se tem că România ar putea încerca să înghită Moldova.

Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a avertizat că Rusia ar putea anexa cu ușurință Transnistria, însă Moscova a negat că ar avea pe agendă un asemenea obiectiv.

După ce Moldova a semnat un acord comercial cu Uniunea Europeană, în iunie 2014, iar Rusia a impus restricții pentru mai multe categorii de importuri în Moldova, România a devenit principalul său partener comercial. Moldovenii pot călători fără vize în spațiul Schengen și își pot reduce dependența de gazul rusesc datorită conductei Iași-Ungheni, de 43 de kilometri, construită de România.

România a asigurat instruirea personalului medical din Bălți, a donat cinci ambulanțe orașului, iar elicopterele sale vor trece în curând granița pentru a transporta victimele la Chișinău sau la Iași.

De asemenea, țara noastră a donat autobuze și cărți pentru școlile din Moldova și a acordat pașapoarte pentru 500.000 de moldoveni din 1991.

Lasă un comentariu