DE LA 1 IANUARIE 2022, VENITURI ÎN PLUS

Distribuie pe:

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) informează că Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 15 decembrie 2021, ordonanțele de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, pentru majorarea alocațiilor pentru copii și pentru acordarea unei a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități, începând cu luna ianuarie 2022.

Pensii - Potrivit MMSS, valoarea punctului de pensie va crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat (indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică).

În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.

Alocații de stat pentru copii - În aceeași ședință, Guvernul a decis ca, începând cu luna ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie majorată la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, iar copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, se majorează la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Indemnizație suplimentară - O altă măsură adoptată se referă la acordarea, în mod excepțional, a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venituri.

Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în anul 2022, în luna ianuarie. Astfel, pentru adulții cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei în cazul handicapului accentuat și 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se ridică la 300 de lei în cazul în care acesta este încadrat cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat și 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu