ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: NU TRATAȚI VARIANTA OMICRON CA PE O SIMPLĂ RĂCEALĂ!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat miercuri împotriva tratării variantei omicron ca o variantă ușoară, avertizând că virusul va provoca forme severe ale COVID-19.

“Știm că persoanele infectate cu omicron pot prezenta întregul spectru al bolii, de la forme asimptomatice, la forme ușoare și grave, până la deces”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic Covid-19 al OMS.

Organizația atrage atenția că omicron se răspândește de 70 de ori mai repede decât orice variantă anterioară. Van Kerkhove a declarat că creșterea transmiterii va duce la mai multe spitalizări, ceea ce va face ca unele sisteme de îngrijire a sănătății să eșueze.

“Dacă un sistem este supraîncărcat, atunci oamenii vor muri”, a spus Van Kerkhove. “Trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu sunt motive să credem că avem de-a face doar cu o boală ușoară”.

Vârstnicii, persoanele care au probleme de sănătate și cei nevaccinați sunt încă expuși riscului de boală severă, a adăugat aceasta.

Dr. Mike Ryan, directorul programului de urgențe sanitare al OMS, a declarat că varianta omicron se dublează la fiecare două zile, în Regatul Unit, și că “numărul de cazuri poate să crească de opt până la 10 ori, de asta suntem îngrijorați”.

Van Kerkhove a mai precizat că oamenii trebuie să continue practicile de prevenire a Covid-19, inclusiv purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice și spălarea mâinilor: “Deci, trebuie să acționăm acum. Nu avem timp de așteptat până când începem să vedem o creștere masivă a numărului de spitalizări”, a spus ea, menționând că unele țări se așteaptă deja la o suprasolicitare a spitalelor. “Mai ales că se apropie sărbătorile și există mai multe interferențe sociale... oamenii trebuie să evalueze și să reevalueze ceea ce fac și să ia deciziile care sunt cele mai bune pentru ei și pentru familiile lor”.

Regatul Unit a raportat miercuri cel mai mare număr de infecții cu Covid de la începutul pandemiei, cu peste 78.000 de cazuri noi în 24 de ore. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a avertizat cu privire la un “val mare” de infecții cu omicron în zilele următoare, notează sursa citată.

“Ne pare rău că vă dăm asemenea vești în preajma sărbătorilor, dar aceasta este situația”, transmit reprezentanții OMS.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu