TOȚI SALARIAȚII CU CARTE DE MUNCĂ AU ACEST DREPT. ANGAJATORII SUNT OBLIGAȚI. DECIZIA A FOST PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

Distribuie pe:

O ordonanță de Guvern adoptată recent prevede că angajatorii nu își pot plăti angajații cât timp doresc cu salariul minim pe economie. Măsura a intrat în vigoare.

De acum încolo, patronii trebuie să țină cont de faptul că legislația privind salarizarea s-a schimbat și că angajatul nu mai poate sta la nesfârșit cu salariul minim. În acest mod, patronul fentează legea asigurărilor sociale și cele de sănătate, deoarece achită impozitele la nivelul salariului minim și nu la nivelul venitului real realizat de angajat.

Guvernul României a adoptat OUG 130/2021, ce a fost publicată pe 18 decembrie în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ a fost modificat Codul Muncii, cu referire atât la contractele de muncă nou-încheiate, cât și la cele deja aflate în derulare.

“Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”, sunt noile modificări aduse Codului Muncii, la articolul 164.

SE MAJOREAZĂ FORȚAT ANUMITE VENITURI

Noua ordonanță va duce la creșterea obligatorie a veniturilor unor angajați. Cei angajați de mai bine de 24 de luni vor primi majorări salariale, și asta pentru că OUG 130/2021 prevede acest lucru. Mai pe românește, din data de 18 decembrie 2021, niciun angajat nu va mai putea rămâne mai mult de 24 de luni angajat pe salariul minim.

În octombrie 2021, Guvernul a emis HG 1.071/2021 prin care se stabilește majorarea salariului minim pe economie. Potrivit documentului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut va crește la suma de 2.550 lei.

Din luna ianuarie a anului 2022, salariul minim brut pe economie va crește de la suma de 2.300 de lei la suma de 2.550 de lei, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul a crescut salariul minim cu suma de 250 de lei.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (...) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, se arată în documentul citat de evz.ro.

Lasă un comentariu