ALASKA A ÎNREGISTRAT TEMPERATURI RECORD ÎN DECEMBRIE. VREMEA CALDĂ PUNE ÎN PERICOL POPULAȚIA

Distribuie pe:

Temperatura aerului a atins duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în decembrie în Alaska, a spus Rick Thoman de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy.

De asemenea, cu o zi înainte s-a înregistrat cea mai caldă zi de Crăciun raportată vreodată în Alaska (13,3 grade Celsius).

Noul punct de referință a venit pe fondul unei serii de temperaturi extreme în decembrie, a spus Thoman, inclusiv 18,3 grade Celsius la aeroportul din Kodiak, un record de 16,6 grade Celsius în comunitatea Cold Bay din Peninsula Alaska și cel puțin opt zile din decembrie cu temperaturi de peste 10 grade Celsius în orașul Aleutian Unalaska, potrivit “The Guardian”.

Cele mai serioase implicații imediate pentru oameni apar probabil din cauza cantităților masive de precipitații revărsate în interiorul Alaskăi, unde zona Fairbanks a fost lovită de cea mai puternică furtună de la mijlocul iernii din 1937 încoace, a declarat Thoman.

În mod normal, decembrie este o lună uscată în Alaska, deoarece aerul rece nu poate reține prea multă umiditate, a mai spus Rick Thoman, care locuiește în Fairbanks.

Departamentul pentru transporturi din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne nesigure pentru o perioadă lungă de timp din cauza stratului de gheață care s-a format pe ele.

“Gheața este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafața drumului.

Chiar dacă temperaturile din aer au fost calde în timpul «icemageddon2021», drumurile au fost la temperaturi sub zero grade, ceea ce a făcut ca gheața să se lipească de suprafață”, a precizat departamentul, pe Twitter.

Schimbările climatice încep să se resimtă

Perioadele de vreme caldă și umedă din mijlocul iernii au devenit mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii decât în anii anteriori, un semn al schimbărilor climatice, a declarat Thoman. “Este exact ceea ce ne așteptăm într-o lume care se încălzește”, a spus el.

Situații similare se întâlnesc și în alte părți din nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit a fi înșelătoare pentru oameni și pentru animale, care duc o luptă de supraviețuire atunci când gheața de pe sol acoperă sursele de hrană. Iar astfel de probleme ar urma să se intensifice. Temperaturile din Fairbanks ar urma să coboare sub -28 grade Celsius în acest weekend, dar este de așteptat ca episoadele calde și umede să fie mai numeroase în viitor, a spus Thoman.

Foto: Hepta.ro

Lasă un comentariu