VEȘTI BUNE, DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Decembrie 2021, a fost și la Luduș, prin excelență, luna familiei, a solidarității sociale, a cadourilor și a ajutoarelor pentru cei dragi din familie, pentru semeni, pentru familiile nevoiașe, pentru copiii săraci sau cu părinți plecați la muncă în străinătate, pentru vârstnicii bolnavi grav, singuri și neajutorați, pentru persoanele cu dizabilități și instituționalizați. Deși au acționat fără o coordonare unitară la nivel de oraș, spre îndeplinirea acestor deziderate sociale au acționat toate Bisericile creștine, toate instituțiile de învățământ din oraș, toate serviciile cu publicul din Primărie, toate secțiile Spitalului orășenesc, Poliția și Jandarmeria, Poliția locală, Asociația “Salvita”, SMURD-ul, societăți comerciale și chiar tinerii voluntari, cu toții făcând fapte bune, spre slava lui Dumnezeu.

Din această perspectivă, facem referire întâi la minunata sărbătoare de la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică Luduș, prilejuită de Nașterea Domnului Iisus Hristos, pregătită împreună cu șeful Centrului, Ovidiu Baghiu, de talentații angajați și rezidenți, de diferite vârste, de la tineri, până la anii senectuții. Au colindat, au dansat, au primit daruri de la Moș Crăciun cel darnic și bun. Au fost colindați de familia Pop, Septimiu, Roxana, Carmen. Au fost binecuvântați de cucernicul părinte Ilie

Dăian, au fost salutați de primarul Ioan Cristian Moldovan. O delegație a Asociației “Tabla de șah”, din Târgu Mureș le-a dăruit o mare cantitate de mere și câțiva saci cu îmbrăcăminte de sezon, pentru bărbați și femei. În acea zi, bucuria și manifestările de veselie, bine temperată, au continuat până seara târziu.

În altă zi, la inițiativa primarului Ioan Cristian Moldovan, un grup de ludușeni, inclusiv familia lui Cornel Man, l-au omagiat pe eroul-martir Nicolae (Nicușor) Man, din Gheja-Luduș, asasinat de teroriști în Decembrie 1989, lângă clădirea Televiziunii Române, din București.

Cu interes și emoție, am participat la întâlnirea oficială dintre primarul Ioan Cristian Moldovan și doamna Lucica Barbăroșie, originară din Republica Moldova, stabilită de câțiva ani, împreună cu întreaga sa familie, la Luduș. Domnia sa a solicitat audiența. Pe parcursul a două ore de discuții, doamna Lucica Barbăroșie a lansat și a argumentat cu trimiteri la istoria, cultura, credința străbună și originea etnică, propunerea de înfrățire dintre orașul Luduș-România și un oraș din județul Bălți-Republica Moldova. Pentru temeinicia și acuratețea construcției afectiv-logice, reproduc unul dintre argumente: “Domnule primar Moldovan, numele dumneavoastră dovedește că într-un oarecare trecut, un strămoș, tot din Moldova, a venit aici, la fel ca și mine. Și-apoi, e bine să știți că eu m-am născut în Ținutul Herța, am studiat la școli din Bucovina, m-am căsătorit în Republica Moldova, iar acum am domiciliul în Transilvania. Iată, un traseu prin istoria Marii Uniri din anul 1918. România de astăzi, membră a Alianței Nord-Atlantice-NATO, a Uniunii Europene, are deja experiența vieții politice, sociale, culturale, economice democratice, care, prin înfrățiri dintre orașe și comune, de dincoace și de dincolo de Prut, i-ar putea ajuta mult pe moldoveni să opteze pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Răspunsul domnului primar: “Este binevenită propunerea dumneavoastră. O hotărâre în acest sens o poate lua doar Consiliul Local, în plenul său. Așa scrie în lege!”

De câteva zile, ludușenii se salută, urându-și “An Nou fericit!” și “La Mulți Ani!” Să vă dea Domnul, așa să fie! Așa vă salutăm și noi pe domniile voastre, dragi cititori. Așa vă urează și Ansamblul “Ardealul”, din Luduș, împreună cu coregrafii Mariana și Petru Pop.

MIRCEA GHEBOREAN, SEBASTIAN CĂPUȘAN

Lasă un comentariu