4 FEBRUARIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Distribuie pe:

Cuvântul “cancer” este denumirea latină a substantivului “rac”, după cum mai este cunoscută și boala, în medicina populară, dar și ca semn zodiacal * Doctorii din antichitate, când descriau anumite tumori care prezentau vene sau prelungiri din corpul principal, le-au asemuit cleștilor racului - numindu-le “canceroase” * Cancerul a fost descris pentru prima dată de medicii din Egiptul Antic. Cea mai veche consemnare despre cancer fost descoperită într-un papirus datând din 1600 î.Hr. Documentul descrie tumorile mamare, precizând că “nu au leac” * Există mai multe cazuri de cancer de piele din cauza bronzării în saloanele de înfrumusețare (“la solar”) decât cazuri de cancer pulmonar din cauza fumatului. Un studiu recent a arătat că, numai în SUA se înregistrează, anual, peste 419.000 de noi cazuri de acest tip * Cercetătorii arată că peste jumătate din toate cazurile de cancer - și până la jumătate din toate decesele cauzate de cancer - pot fi prevenite, ceea ce înseamnă, anual, între 2,4 milioane și 3,7 milioane de decese evitabile * Există 28 de milioane de supraviețuitori, la nivel global. Cancerul nu înseamnă întotdeauna o condamnare la moarte. Deși incidența cazurilor este în creștere, tot mai mulți oameni supraviețuiesc bolii * Doar 5-10% din toate cancerele sunt în întregime ereditare. Majoritatea se dezvoltă printr-o combinație de factori ereditari și de mediu, inclusiv fumatul, alcoolul, obezitatea și regimul alimentar * Șobolanul-cârtiță este imun la cancer. Corpul acestui mamifer african este bogat într-o substanță numită hialuronan, care acționează ca un lubrifiant în organism și oprește dezvoltarea celulelor canceroase. Această descoperire ar putea duce la noi tratamente anti-cancer. La nivel mondial, cancerul “costă” anual 1,16 trilioane de dolari americani.

Cancerul este un termen folosit pentru a defini afecțiuni maligne în care celule anormale se multiplică intr-un mod necontrolat și continuu, putând să invadeze țesuturile sănătoase din jur. Celulele anormale provin din orice țesut al organismului uman și pot să apară oriunde in corp. Afecțiunile maligne cauzate de această înmulțire necontrolată sunt în număr de peste 200. Ele variază prin modalitatea de debut, rata de creștere, diagnostic, detectabilitate, potențial de invazie, metastazare, răspuns la tratament și prognostic.

Simptome. Semnele și simptomele variază în funcție de zona afectată. Unele semne și simptome generale asociate cu cancerul, dar nu specifice acestuia, includ: * oboseala * nodul sau zonă îngroșată palpabilă sub piele * modificări neintenționate ale greutății corporale (pierdere sau câștig în greutate) * modificări ale pielii - îngălbenirea, închiderea la culoare sau înroșirea pielii, răni care nu se vindecă sau modificări ale alunițelor * modificări ale tranzitului intestinal sau ale vezicii urinare * tuse persistentă sau dificultăți de respirație

* dificultăți la înghițire * răgușeală * indigestie persistentă sau disconfort după masă * dureri musculare sau articulare persistente, inexplicabile * febră persis-tentă, inexplicabilă sau transpirații noc-turne abundente * sângerări sau vânătăi inexplicabile.

Factori de risc

Vârsta. Dezvoltarea cancerului poate dura decenii, de aceea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer au 65 de ani sau mai mult. Deși este mai frecvent la vârstnici, poate fi diagnosticat la orice vârstă, inclusiv la copii.

Stilul de viață. Fumatul, consumul de alcool, expunerea excesivă la soare, obezitatea și relațiile sexuale neprotejate pot contribui la apariția cancerului.

Istoric familial. Doar o mică parte din cancere se datorează unei afecțiuni moștenite. O mutație genetică moștenită nu înseamnă neapărat a dezvolta boala.

Condițiile de sănătate. Unele afecțiuni cronice, cum ar fi colita ulceroasă, hepatitele B și C ș.a. pot crește semnificativ riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Mediul înconjurător, inclusiv fumatul pasiv. Produsele chimice din casă sau de la locul de muncă - azbestul, benzenul ș.a. - sunt, de asemenea asociate cu un risc crescut de cancer.

Prevenire

* Renunțarea la fumat. Fumatul este asociat cu mai multe tipuri de cancer, nu doar cu cancerul pulmonar. Renunțarea acum va reduce riscul de cancer în viitor.

* Evitarea expunerii excesive la soare. Razele ultraviolete (UV) dăunătoare pot crește riscul de cancer de piele.

* Regim alimentar sănătos - o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe, limitarea consumului de carne procesată.

* Cel puțin 30 de minute de mișcare în aer liber, zilnic.

* Menținerea unei greutăți corporale normale. Excesul în greutate și obezitatea pot crește riscul de cancer.

* Consum moderat de alcool. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă cel mult o băutură pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.

Anumite virusuri cresc riscul de cancer. Imunizările pot ajuta la prevenirea apariției acelor virusuri, inclusiv hepatita B, care crește riscul de cancer hepatic, și papilomavirusul uman (HPV), care crește riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer.

Un diagnostic de cancer poate schimba o viață pentru totdeauna, dar nu trebuie lăsat să o distrugă.

Cancerul poate schimba o viață, dar nu trebuie lăsat să o distrugă!

Dificultatea termenului “cancer” constă în aceea că            este încărcat de semnificații, inevitabil, negative. Înțelegerea a ceea ce înseamnă cancerul este de aceea, complexă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul seceră, anual, 10 milioane de vieți, în întreaga lume, reprezentând, la nivel global, cea de a doua cauză de deces, deci, nu este de mirare că boala este adesea greșit înțeleasă și că această neînțelegere “pune gaz pe focul confuziilor”, alimentând miturile. Iată câteva dintre acestea, demontate chiar de specialiști în oncologie.

* Cancerul este contagios. Acesta este un mit. Cancerul NU este contagios. Un pacient cu cancer nu va transmite boala. Cu toate acestea, unele boli cu transmitere sexuală, inclusiv papilomavirusul uman (HPV) și hepatitele B și C, pot duce la cancer de col uterin, respectiv ficat. În aceste cazuri, un agent infecțios este cel care provoacă boala, dar cancerul în sine nu este contagios.

* Telefoanele mobile și liniile electrice cauzează cancer. Până în prezent, nu există dovezi în acest sens. Unul dintre motivele pentru care s-a dezvoltat acest mit este că aceste dispozitive emit radiații cu radiofrecvență (unde radio), o formă de radiație neionizantă. Corpul absoarbe aceste radiații. Oamenii de știință știu că expunerea la radiații ionizante, de exemplu, la razele X, crește riscul de cancer. Or, radiațiile cu radiofrecvență sunt radiații neionizante, care nu cresc riscul de cancer. “Deși multe studii au examinat potențialele efecte asupra sănătății ale radiațiilor neionizante provenind de la radare, cuptoare cu microunde, telefoane mobile, linii electrice și alte surse, în prezent nu există dovezi consistente că radiațiile neionizante cresc riscul de cancer la oameni”, conchid cercetătorii de la Institutul Național de Cancer (SUA) “Sunt multe alte lucruri pe care le facem zilnic și care ne expun la un risc mult mai mare, inclusiv fumatul și consumul de alcool”, adaugă aceștia.

* Îndulcitorii artificiali provoacă boli canceroase. Până în prezent, nu există dovezi concludente că îndulcitorii artificiali cresc riscul de a dezvolta cancer. Institutul Național al Cancerului explică de ce poate să fi apărut acest mit: “Întrebările despre îndulcitorii artificiali și cancer au apărut când studiile inițiale au arătat că ciclamatul în combinație cu zaharina a provocat cancer de vezică urinară la animalele de laborator.”

Ei menționează, însă, că studiile ulterioare nu au furnizat dovezi clare ale unei asocieri cu cancerul la om. Nici în cazul altor îndulcitori aprobați la nivel internațional (Food and Drug Administration - FDA) nu s-a demonstrat asocierea cu cancerul. În mod similar, un studiu privind aspartamul și cancerul, și care a inclus date de la peste jumătate de milion de participanți, nu a găsit nicio legătură între consumul de aspartam și limfom, leucemie sau cancer cerebral.

* Intervenția chirurgicală determină răspândirea cancerului. Este adevărat că intervenția chirurgicală poate provoca răspândirea cancerului, dar acest lucru este rar. Societatea Americană de Cancer explică: “Progresele în echipamentele utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale și testele imagistice mai detaliate au făcut ca acest risc să fie extrem de redus”.

Potrivit unui alt mit, o tumoare se va dezvolta mai repede sau se va răspândi în alte părți ale corpului atunci când este expusă la aer. Acest lucru NU este adevărat.

* Medicamentele pe bază de plante pot vindeca și trata cancerul. Nu există dovezi că medicamentele/suplimentele alimentare pe bază de plante pot vindeca sau trata cancerul. Cu toate acestea, unii oameni recurg la terapii alternative, cum ar fi acupunctura, presopunctura, meditația ș.a., pentru reducerea stresului psihologic asociat cancerului și unor efectele secundare ale tratamentului. După cum subliniază Institutul Național al Cancerului, doar pentru că ceva este “natural” nu înseamnă că este și sigur. În unele cazuri, suplimentele pe bază de plante pot dăuna. De exemplu, sunătoarea, pe care unii oameni o folosesc împotriva depresiei, poate face ca anumite tratamente anti-cancer să nu fie la fel de eficiente pe cât ar trebui. Este important ca persoanele cu cancer să discute cu un medic despre suplimente și vitamine, înainte de a le lua.

* Cancerul este “boală de familie”. Deși unele tipuri de cancer sunt transmise genetic, acestea reprezintă minoritatea cazurilor: se estimează că doar 3-10% dintre cancere sunt “moștenite” de la părinți.

Deoarece unele persoane prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer pe măsură ce îmbătrânesc, iar speranța de viață este în creștere, nu este neobișnuit ca unii să aibă rude care dezvoltă cancer. Acest lucru ar putea explica de ce persistă acest mit.

Cele mai multe cazuri de cancer se datorează mutațiilor de gene care se acumulează în timp: “Unele tipuri de cancer apar în anumite familii, dar majoritatea nu sunt, în mod clar, legate de genele pe care le moștenim de la părinți. Modificările genetice, care încep de la o singură celulă, provoacă majoritatea cancerelor”, explică Societatea Americană de Cancer.

* Cancerul recidivează. “Din fericire pentru noi toți, această afirmație este un mit și este complet nefondată și neadevărată. Terapiile actuale pentru cancer se îmbunătățesc până la punctul în care vindecarea cancerului - adică tratamentele care vor ucide complet cancerul - evoluează continuu”, potrivit dr. Collin Vu, medic oncolog și hematolog la Memorial Care Cancer Institute din California. Subiectul este complicat, spune însă doctorul, pentru că “diferitele tipuri de cancer au o capacitate semnificativ diferită de a se vindeca și, de asemenea, intervale de timp diferite în care pot, de obicei, să recidiveze. Acest lucru îi împiedică pe pacienți să știe când pot fi cu adevărat considerați vindecați sau când prezintă încă un risc ridicat de recidivă a cancerului”.

* Nu există leac pentru cancer. Din fericire, și acesta este un mit. Pe măsură ce știința medicală aprofundează mecanismele din spatele cancerului, tratamentele devin din ce în ce mai eficiente.

Potrivit dr. Vu, unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul testicular și tiroidian, au o rată de vindecare de 60%. Dr. Vu definește rata de vindecare drept “populația de pacienți cu cancer care are aceeași speranță de viață ca și populația generală”.

Sânul, prostata și vezica urinară au, de asemenea, rate de vindecare de aproximativ 50%.

“Este imperativ ca pacienții care sunt diagnosticați cu cancer, chiar și într-un stadiu avansat, să nu-și piardă speranța: există multe terapii eficiente, noi, precum și tehnici chirurgicale mai elaborate. Un exemplu bun este utilizarea imunoterapiei moderne, datorită căreia până la 40% dintre pacienții cu melanom în stadiul 4 sunt vindecabili și 50% dintre pacienții cu cancer de colon în stadiul 4 metastatic la ficat pot fi vindecați printr-o combinație de chimioterapie și intervenție chirurgicală”, potrivit dr. Anton Bilchik, Ph.D., chirurg oncolog, profesor de chirurgie la Saint John's Cancer Institute din Providence Saint John's Health Center din Santa Monica.

Pe scurt, mesajul este unul de speranță: deși lupta cu cancerul este în plină desfășurare, știința face progrese semnificative. (surse - medicalnewstoday.com, mayoclinic,org, who.int, roche.com/research, cdc-babes.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu