NOUTĂȚI ÎN RECENSĂMÂNTUL CLĂDIRILOR, LOCUINȚELOR ȘI PERSOANELOR

Distribuie pe:

De la domnul Ioan Matei - directorul Direcției județene de Statistică Mureș, am aflat că în perioada 14 martie 2022 - 17 iulie 2022, în România se va desfășura recensământul clădirilor, locuințelor și a populației.

La ora actuală, toate actele legislative sunt pregă-tite și aprobate de Guvern. La Direcția Județeană de Statistică Mureș se lucrează la definitivarea organizării aplicațiilor de autorecenzare, în două etape, o noutate legislativă și procedurală față de recensămintele anterioare. În prima etapă, persoanele care dețin un calculator, un laptop sau tabletă se înregistrează cu CNP-ul, apoi trec în formularul de recensământ numărul de membri din familie, clădirile și locuințele. Formularul se va transmite către un server anunțat din timp, unde se vor centraliza datele.

Practic, o noutate o reprezintă și faptul că nu se va mai folosi hârtia, evitându-se contactul cu persoanele recenzate. În situația în care există persoane în vârstă sau care nu dispun de calculator, se procedează la autorecensământul asistat. La sediul primăriilor, sub îndrumarea unui recenzor, se introduc toate datele în calculator, iar acolo unde nu s-a reușit recenzarea datelor prin etapele anterioare, recenzorii se vor deplasa la domiciliul cetățenilor și vor înregistra toate datele din formular, același ca și cel din 2011. Recomandăm cetățenilor să profite de aceste noutăți și să se autorecenzeze, mai ales în situația actuală când pandemia încă nu s-a încheiat, a precizat Ioan Matei - directorul Direcției Județene de Statistică Mureș.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu