ROMÂNIA LA JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ DE LA BEIJING

Distribuie pe:

România are în palmares o singură medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, bronzul obținut de Nicolae Neagoe și Ion Panțuru la bob două persoane, la JO de la Grenoble, în 1968. La ediția din acest an a JO de  iarnă, vor concura 22 de sportivi români. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing vor începe vineri, cu o ceremonie care se va desfășura pe Stadionul Național al Chinei. De la eveniment vor lipsi conducători din Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Kosovo, Lituania, Taiwan și SUA, țări care au anunțat că boicotează diplomatic JO, din cauza problemelor din China legate de respectarea drepturilor omului. Din partea României va fi prezent în tribună ministrul Sportului, Eduard Novak. Drapelul României va fi purtat la ceremonie de Raluca Strămăturaru și Paul Pepene.

NOMINALIZĂRILE PENTRU PREMIILE LAUREUS

Nominalizările pentru Laureus World Sports Awards 2022 au fost anunțate, miercuri, pe listă aflându-se, la categoria “Revelația anului”, și Emma Răducanu. Jucătoarea britanică de tenis a fost nominalizată alături de înotătoarea australiană Ariarne Titmus, tenismenul rus Daniil Medvedev, atletul indian Neeraj Chopra, fotbalistul spaniol Pedri și atleta din Venezuela Yulimar Rojas. La categoria “Sportivul anului”, nominalizații sunt înotătorul american Caeleb Dressel, atletul kenyan Eliud Kipchoge, pilotul olandez de Formula 1 Max Verstappen, tenismenul sârb Novak Djokovici, fotbalistul polonez Robert Lewandowski și jucătorul de fotbal american Tom Brady. Pentru titlul de “Sportiva anului” sunt nominalizate fotbalista spaniolă Alexia Putellas, atleta americană Allyson Felix, jucătoarea australiană de tenis Ashleigh Barty, atleta jamaicană Elaine Thompson, înotătoarea australiană Emma McKeon și înotătoarea americană Katie Ledecky.

Alte nominalizări

Echipa anului: naționala masculină de fotbal a Argentinei, echipa feminină de fotbal Barcelona, echipa olimpică de sărituri în apă a Chinei, naționala masculină de fotbal a Italiei, echipa de Formula 1 Mercedes-AMG și echipa de baschet Milwaukee Bucks. Revenirea anului: Annemiek van Vleuten (ciclism, Olanda), Marc Marquez (motociclism, Spania), Mark Cavendish (ciclism, Marea Britanie), Simone Biles (gimnastică, SUA), Sky Brown (skateboarding, Marea Britanie), Tom Daley (sărituri în apă, Marea Britanie). Personalitatea cu dizabilități a anului: Diede de Groot (tenis în scaun cu rotile, Olanda), Jetze Plat (paratriatlon, Olanda), Marcel Hug (atletism în scaun cu rotile, Elveția), Sarah Storey (paraciclism, Marea Britanie), Shingo Kunieda (tenis în scaun cu rotile, Japonia), Susana Rodriguez (paratriatlon, Spania). World Action of the Year: Alberto Gines (escaladă, Spania), Bethany Shriever (BMX, Marea Britanie), Carissa Moore (surfing, SUA), Italo Ferreira (surfing, Brazilia), Momiji Nishiya (skateboarding, Japonia), Yuto Horigome (skateboarding, Japonia).

Câștigătorii vor fi anunțați în această primăvară, într-o ceremonie care se va desfășura online. Nadia Comăneci este membru Laureus World Sports Academy, o asociație care reunește peste 60 dintre cei mai buni sportivi ai tuturor timpurilor și decernează anual premii.

MINISTRUL SPORTURILOR LE CERE SPORTIVILOR UCRAINENI CARE VOR PARTICIPA LA JO SĂ NU FRATERNIZEZE CU RUȘII

Ministrul ucrainean al Sporturilor, Vadim Gutțait, le-a recomandat sportivilor țării sale care vor concura la Jocurile Olimpice de la Beijing (4-20 februarie) să nu fraternizeze cu rușii, informează AFP. “Am ținut o videoconferință despre patriotism și am dat recomandări despre cum să ne comportăm: să nu stăm lângă sportivii ruși, să nu ne facem poze cu ei”, a declarat ministrul, într-un interviu publicat, miercuri, de site-ul de știri sportive tribuna.ua, adăugând că se teme de “provocări” la adresa sportivilor ucraineni. “Au trecut opt ani de război și situația încă escaladează la graniță, așa că sportivii noștri chiar trebuie să-și controleze emoțiile în astfel de situații”, a continuat fostul scrimer, adăugând că Kievul ar putea doar “recomanda” și nu “obliga” sportivii să se comporte în acest fel. “Mi se pare foarte nefericit (...) Înțeleg prieteniile care de mulți ani îi leagă pe sportivii noștri, care se antrenează împreună. Dar trebuie să înțeleagă că în timpul competițiilor sunt concurenți, este o țară cu care suntem în război”, a precizat el. În ciuda unui scandal instituțional de dopaj, sportivii ruși “curați” au voie să participe la Jocurile Olimpice de la Beijing sub drapel neutru.

MALCOM EDJOUMA A SEMNAT CU FCSB!

Mijlocașul francez Malcom Edjouma, în vârstă de 25 de ani, a fost transferat de la FC Botoșani la FCSB. FCSB a anunțat oficial transferul său. “FCSB anunță că a ajuns la un acord cu Fotbal Club Botoșani pentru transferul lui Malcom Edjouma. Mijlocașul francez, în vârstă de 25 de ani, a semnat deja contractul și va purta tricoul cu numărul 18. De asemenea, acesta se va pregăti sub comanda lui Anton Petrea, începând cu 11 februarie”, au anunțat cei de la FCSB, pe Facebook. “A semnat”, a postat, miercuri, directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, pe Facebook, referindu-se cel mai probabil la Edjouma, jucător despre care s-a scris mult în aceste zile că va ajunge sub comanda lui Anton Petrea. Edjouma va mai rămâne la Botoșani o săptămână, pentru a mai disputa două etape și a ajuta actuala echipă să prindă un loc de play-off. În acest sezon, fotbalistul a disputat 20 de partide în Liga I pentru FC Botoșani și a marcat patru goluri. În România, Edjouma a mai jucat la FC Viitorul, în prima jumătate a anului 2020.

SUEDIA E CAMPIOANĂ EUROPEANĂ!

Naționala de handbal masculin a Suediei a câștigat duminică, la Budapesta, finala Campionatului European, în fața Spaniei, scor 27-26 (12-13). Din lotul ibericilor a făcut parte și extrema Eduardo Gurbindo Martinez, de la Dinamo București. Cele două naționale au jucat de la egal la egal până în ultimul minut al meciului. Suedia a avut ultimul atac, iar cu câteva secunde înainte de final, nordicii au obținut o lovitură de la șapte metri.

Suedia a înscris la ultima fază a finalei și a primit titlul de campioană europeană. Medalia de bronz, tot duminică, după prelungiri, a revenit campioanei mondiale Danemarca, echipă care a dispus în finala mică de campioana olimpică Franța, scor 35-32 (13-14, 29-29).

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu