L.S.R. - FILIALA MUREȘ - COLEGI CU CARE NE MÂNDRIM

Distribuie pe:

Liga Scriitorilor Români premiază, an de an, cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în anul editorial precedent. Pentru această ediție au fost luate în considerare cărțile sosite pe adresa conducerii naționale a LSR pentru jurizare până la 28 ianuarie 2022, reprezentând 227 de cărți și, în final, au fost stabilite cărțile câștigătoare.

Ținând cont de faptul că aceste cărți au fost scrise în interiorul Limbii Române, premiile s-au acordat exclusiv pe baza criteriului valoric, indiferent de apartenența la vreo organizație profesională a autorilor. Liga Scriitorilor, militând consecvent pentru promovarea spiritului democratic în lumea literară, a adoptat acest principiu încă de la înființare, în 2006, prin Statut.

Juriul, format din scriitorii Iulian Patca ( președintele juriului), Ionuț Țene, Gavril Moisas, Voichița Pălăcean Vereș și Ion Constatinescu, reunit în ședința din 26 ianuarie 2022, a hotărât premierea celor mai bune cărți apărute în anul editorial 2021, astfel:

1. Premiul pentru Cartea de poezie” (din 67 de nominalizări)

MIRCEA DORIN ISTRATE Președintele L.S.R. - filiala Mureș Jertfelnicul Ardeal”, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2021

Autorul este din Târgu-Mureș, județul Mureș. Pentru admirabila reușită de a restitui extraordinara vitalitate a poeziei patriotice și a spiritului național, cu virtuți literare de necontestat, într-o vreme de declin al valorilor și de ignorare a ceea ce ne definește ca neam.

2. Premiul pentru ,,Cartea de antologie și de cultură a valorilor literare” (din 13 nominalizări)

LILIANA MOLDOVAN Orizonturi mureșene”, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2021

Autoarea este din Târgu-Mureș, județul Mureș.

Pentru calitatea demersului critic în a reliefa în medalioane literare opera unor confrați și altruismul cu care promovează valorile culturale.

2. Premiul pentru ,,Cartea de proză” (roman, din 19 nominalizări) NICOLAE SUCIU ,,Didactica Nova”, Editura Limes, Florești-Cluj, 2021. Autorul este din Dumbrăveni, județul Sibiu

Pentru trilogia românească desfășurată pe 435 de pagini memorabile, frescă multiculturală complexă a unei comunități citadine și liceale ardelene din zilele noastre, cu o faună pitorească din jungle imprevizibilă a democrației noastre originale.

3. Premiul pentru ,,Cartea monografică și de cultivare a valorilor tradiționale” (din 10 nominalizări)

MUGUREL PUȘCAȘ ,,Rușii Munți, file de monografie”, Editura Princeps Multimedia, Iași, 2021

Autorul este din Reghin, județul Mureș.

Pentru remarcabilul travaliu de cercetător împătimit de istoria unei comunități rurale, căreia îi face o prezentare empatică și complexă în doar...562 de “file de monografie”

(Din comunicatul LSR - Comisia de jurizare)

P.S. Din cei 16 autori premiați, acești 4 sunt membri ai L.S.R. - filiala Mureș.

Lasă un comentariu