SPERANȚE DEȘARTE PENTRU MULȚI PENSIONARI - RECALCULAREA PENSIEI ÎN FUNCȚIE DE TOATE VENITURILE A FOST RESPINSĂ

Distribuie pe:

Comisia de Muncă din Senat a respins, miercuri, proiectul privind recalcularea pensiilor în funcție de toate veniturile obținute (sporuri, beneficii, contribuții obținute din acordul global etc.), precum și acordarea pensiei de urmaș, inclusiv persoanelor a căror căsătorie a fost de sub 10 ani.

Proiectul de lege a fost inițiat de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care a argumentat: “În fond, este munca omului. Am studiat mult un eșantion reprezentativ din procesele soluționate în instanțele de judecată și aceasta este principala problemă a oamenilor.

Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă față de munca lor. Procesele în instanță se țin pe banii și pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă.

Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuții, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului”.

Potrivit proiectului respins de senatori, pensia ar fi fost calculată și pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau în grupa I, respectiv în condiții speciale și ar fi fost luate în considerare și lunile lucrate, nu doar anul complet.

De menționat că, înainte de 1989, în plină “Epocă de Aur”, angajații care aveau de îndeplinit un plan erau plătiți în acord global, adică primeau bani în plus față de salariu în funcție de cum își depășeau planul. Aceste sume suplimentare erau taxate și pentru pensii și sănătate și impozit. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu