FOTOGRAFII INEDITE DE LA INAUGURAREA ANSAMBLULUI MONUMENTAL “CALEA EROILOR”, PROIECTAT ȘI CONSTRUIT DE BRÂNCUȘI ÎN URMĂ CU PESTE 80 DE ANI

Distribuie pe:

Ca un arc peste timp, Ansamblul monumental comemorativ “Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu, înscris în Lista monumentelor istorice din Gorj cu cod LMI GJ-III-a-A-09465, este un omagiu adus eroilor, proiectat și construit de Constantin Brâncuși, în urmă cu 83 de ani, cu valoare de operă comemorativă de război, chiar dacă acest lucru este mai puțin cunoscut astăzi, la inițiativa Arethiei Tătărescu, soția ilustrului om de stat Gheorghe Tătărescu. Fiecare parte componentă a acestui ansamblu monumental are o simbolistică proprie, dar parte integrantă a unui tot unitar, dedicat eroilor știuți și neștiuți căzuți pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial.

Marinela Strîmbulescu, președintele Asociației culturale Tătărescu, a publicat pe pagina asociației o serie de fotografii inedite de la inaugurarea ansamblului monumental, din toamna anului 1938. “Este vorba despre un set de cinci fotografii în care apar Arethia Tătărescu, primarul orașului Târgu Jiu de la acea dată, Alexandru Ciocănescu, fost-prim-președinte al Tribunalului Gorj, soborul de preoți care a oficiat slujba de sfințire a operelor închinate eroilor Primului Război Mondial, oficialități și public. Fotografiile sunt inedite, trei dintre acestea surprizând momentul în care primarul orașului a tăiat cele două panglici de la Portalul eroilor. Alături de Arethia Tătărescu se află doamnele din Liga Națională a Femeilor Gorjene”.

În data de 20 octombrie 1937, printr-o adresă a Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, semnată de Arethia Tătărescu, se aducea la cunoștință Primăriei orașului Târgu Jiu, hotărârea de a dărui orașului “o coloană și un portal de piatră opere a marelui sculptor Brâncuși, care în chipul acesta aduce un prinos de recunoștință Județului său natal”. Intenția Ligii, se arată în documentul păstrat în arhivele gorjene, era aceea de: “Creare a unei străzi care va purta numele «Calea Eroilor», cale care va porni din preajma Jiului trecând prin grădina publică, pentru a merge până la actualele cazărmi […] La începutul acestei căi se va așeza portalul sus-numit, iar pe promontoriul ei lângă cazărmi, se va ridica coloana recunoștinței, legându-se astfel amintire a locurilor pentru care au luptat Eroii gorjeni, cu ideea recunoștinței fără de sfârșit simbolizată prin coloană” (se face mențiunea că Liga va pune la dispoziție suma de 750.000 lei pentru plata exproprierilor respective).

Despre programul festivităților de inaugurare a Ansamblului monumental comemorativ “Calea Eroilor” de la 27 octombrie 1938, aflăm din presa vremii, urma să se desfășoare astfel: După sfințirea “Coloanei Recunoștinței”, cortegiul (format din reprezentanți ai clerului, oficialități, public, elevi, profesori și militari) se deplasează la Biserica Sf. Apostoli pentru oficierea unui Tedeum pentru pomenirea eroilor, după care acesta “continuă drumul pe Calea Eroilor, până la portalul din grădina publică, unde va avea loc sfințirea și cuvântările ocazionale…”, care “se vor referi la luptele de la Valea Jiului, la predarea și primirea monumentelor oferite de către Liga Națională a Femeilor din Gorj”. Același cortegiu avea programate opriri la Podul Jiului și la mormântul Ecaterinei Teodoroiu, unde urmau să fie oficiate, de asemenea, servicii religioase. Festivitățile se încheiau cu “defilarea școalelor, societăților, premilitarilor și armatei, pe Bulevardul C.A. Rosetti, în fața portalului”.

Asociația culturală Tătărescu

Lasă un comentariu