LA TÂRGU-MUREȘ - SPRIJIN SPECIALIZAT PENTRU RENUNȚAREA LA DEPENDENȚE

Distribuie pe:

“Ești din Târgu-Mureș și ești dependent de alcool sau de etnobotanice, iarbă, droguri, benzodiazepine sau jocuri de noroc? Ai acceptat că ai o problemă, vrei să te oprești și nu știi cum? Ai pe cineva apropiat care are una dintre aceste dependențe? Ai nevoie de ajutor?

Peste 90% dintre localitățile din țară nu au un centru local la care să poată apela cei în suferință. Profită de șansa de a primi suport chiar în orașul tău! Lucrurile nu se vor îmbunătăți de la sine. Mult mai probabil este că se vor înrăutăți. Lasă deoparte rușinea, vinovăția, prejudecățile sau resentimentele. Caută ajutor acum!”

Întinzând o mână de ajutor celor aflați în “prizonieratul” propriilor incapacități sau al lipsei de voință de a scăpa din propria sclavie, un grup de voluntari din Târgu-Mureș - psihologi, medici psihiatri, asistenți sociali, consilieri acreditați în adicții, consilieri spirituali, preoți - români și maghiari -, conștienți de modelul cultural în care trăim - dominat de stigmă și ignoranță, au început, încă din 2018, munca pentru realizarea obiectivului “Centrul de Recuperare din Adicții Bastion Târgu-Mureș”, un proiect social pilot, primul proiect public din țară având ca scop recuperarea/reinserția/incluziunea socială a concitadinilor noștri afectați direct sau indirect de boala dependenței de alcool, droguri, etnobotanice, jocuri de noroc ș.a., potrivit coordonatorului de proiect, ec. Călin-Dinu Zamfirescu, din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș.

Centrul, situat pe strada Ludușului nr. 29, își propune să ofere servicii multidisciplinare (bio-psiho-socio-spirituale) în lupta împotriva dependențelor de alcool, droguri, etnobotanice, jocuri de noroc ș.a., servicii constând în: evaluare inițială și diagnostic, în parteneriat cu Clinicile de Psihiatrie I și II din Târgu-Mureș * terapie de grup după modelul Minnesota, pentru dependenți și co-dependenți * terapie individuală după modelul comportamental-cognitiv/emoțional - rațional, pentru dependenți și codependenți * consiliere spirituală * servicii specifice de asistență socială (evaluare complexă a beneficiarului, plan individualizat de asistență și consiliere ș.a.); programe specifice pentru membrii familiilor dependenților * acțiuni programatice de informare și prevenție în școli, licee, universități etc.

“Nu există restricții profesionale pentru cei care doresc să sprijine voluntar acest centru. Pentru că boala dependenței nu are naționalitate și nici religie, programele de recuperare se vor realiza atât în limba română, cât și în limba maghiară, iar consilierea spirituală va fi susținută de preoți/parohi/pastori/predicatori din toate cele 10 culte prezente în oraș”, precizează reprezentanții Centrului, care pot fi contactați

la numărul de telefon 0745-303078, de luni până vineri, între orele 8 și 14, discuția rămânând confidențială, în cadrul acesteia stabilindu-se pașii de urmat. Detalii pe adresa https://www.facebook.com/CRABastion/.

ILEANA SANDU

1 comentariu

  1. Noname 17 februarie, 2023 at 17:54 Răspunde

    Dependenta de alcool, etnobotanice, iarbă, droguri, benzodiazepine, jocuri de noroc este o problema cu care cetatenii romani se confrunta de multi ani incoace si care a luat amploare dupa 1989. Este o problema careia i se acorda o insuficienta atentie de catre etno-psihologia colectiva romaneasca.

Lasă un comentariu