ÎNGRIJORARE ÎN RÂNDUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA: PROPAGANDA RUSĂ A REUȘIT SĂ MANIPULEZE O PARTE DIN SOCIETATE...

Distribuie pe:

În actualul context marcat de tensiuni extreme în relația Rusia-Ucraina, președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, originar din Ucraina, s-a aflat, la finele săptămânii, în localități din Nordul Bucovinei, unde s-a întâlnit cu români din zonă - aleși locali, jurnaliști, profesori, antreprenori, minoritatea românească din statul vecin fiind a doua cea mai numeroasă după cea rusă, respectiv peste o jumătate de milion de oameni.

Îngrijorarea este sentimentul care îi marchează pe conaționalii noștri, în aceste zile.

Eugen Tomac relatează: “După discuția cu ei (românii din localitățile vizitate - n.n.), câteva aspecte mi-au atras atenția. Primul este că propaganda rusă a reușit să manipuleze o parte din societate, punând întreaga mobilizare militară de la graniță pe seama NATO. Apoi, majoritatea cetățenilor cred și susțin aproape la unison că intervenția Rusiei asupra Ucrainei nu este reală, deși în ultimele zile situația a devenit tot mai instabilă în est.

Presa, în linii mari, reflectă întregul context destul de reticent, fără a pune accent pe realitatea situației. Cele mai multe opinii insistă pe linia atenuării conflictului.

La toate cele trei întâlniri pe care le-am avut, la Mahala, Boian și Cernăuți, am simțit cât de multă speranță își pun românii de aici în statul român. Într-adevăr, avem datoria de a fi alături de românii noștri, de a-i susține în fața acestor amenințări staliniste, prin acțiuni concrete pentru elevi, dascăli, antreprenori și nu numai”.

În calitate de deputat în Parlamentul European, Eugen Tomac va iniția o nouă rezoluție privind situația din Ucraina, solicitând suplimentarea sprijinului financiar necesar programelor destinate tinerilor și copiilor. În opinia sa, un asemenea mecanism este necesar pentru a le oferi mai multe șanse românilor din Nordul Bucovinei.

“Am plecat din Cernăuți cu gândul la îndemnul doamnei Maria Bujniță, născută în 1937, pe vremea Regelui Carol al II-lea, care ne-a rugat să nu îi uităm pe românii din Bucovina. Un om cât o pagină tristă a istoriei noastre, a prins ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi a fost nevoită să suporte lunga noapte neagră a procesului de deznaționalizare aplicat de URSS, iar anii bătrâneții i-a trăit in a-ceeași comună, Mahala, în cadrul Bucovinei aflată în Ucraina. Nu o mai sperie nimic, dar scrie și recită poezii într-o română perfectă!” - notează politicianul, exprimându-și speranța că “tancurile lui Putin nu vor declanșa un nou război”, în cazul unei invazii rusești întreaga comunitate de români din Ucraina fiind direct expusă. (sursa și foto - facebook.com/tomaceugen)     

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu