JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Municipiul de reședință al județului Mureș, situat în centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale râului Mureș. Dintre obiectivele turistice amintim Piața Trandafirilor cu numeroase clădiri în stil baroc și neoclasicist, cum ar fi Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Turnul Franciscanilor, Palatul Culturii sau fosta primărie, iar în imediata apropiere, cetatea medievală (2 cuv.). 2) Sat în comuna Chețani, pe Arieș, renumit pentru un strat de tuf situat pe un deal învecinat, denumit “Dealul cu brâu”. 3) Roman Bereanu - Râu care izvorește din Munții Gurghiului, lung de 82 km, care, după ce traversează județul, se varsă în Mureș, în apropierea orașului Ungheni. 4) Satul de reședință al comunei cu același nume, situat între Târgu-Mureș și Sighișoara, cu o cetate săsească din sec al XV-lea, locul de naștere al avocatului și omului politic Aurel Baciu, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918, decedat ulterior în închisoarea Sighet - Sava Henția. 5) “Agenția Națională de Asistență Socială” (acronim) - Voievod român, primul conducător de facto al celor trei țări românești, Țara Românească, Transilvania și Moldova, a cărui statuie din Târgu-Mureș este amplasată în dreptul cetății medievale, poziționat cu fața spre Catedrala Mare, în semn de protecție și respect pentru mureșeni (Viteazul). 6) Vlad Dracul - Sat în comuna Zau de Câmpie, al cărui nume provine de la lacurile piscicole care îl înconjoară - Uriașul carpatin care dă numele celui mai mare și cald lac helioterm din lume, situat în Stațiunea Balneoclimaterică Sovata. 7) Tribut - Eugen Ogrean. 8) Denumirea populară a zăpezii, care dă și numele unei comune mureșene - Cel mai înalt vârf din Munții Gurghiului (1.776 m), cu plecarea în ascensiune din Stațiunea Sovata (... Mare). 9) Sat în comuna Hodoșa din partea centrală a județului, cu o biserică unitariană, monument istoric din secolul al XVII-lea - Satul de reședință al comunei omonime de pe râul Domald, atestată documentar la 1412, cu o cetate săsească din jurul anului 1640, renumit în trecut pentru livezile și plantațiile cu viță de vie. 10) Comună la poalele Munților Călimani și Gurghiu, în Defileul Superior al Mureșului, la 530 m altitudine, cu o biserică de lemn monument istoric, locul de naștere al poetului, dramaturgului și prozatorului Romulus Guga.

VERTICAL: 1) Municipiu situat într-o cunoscută zonă viticolă, atestat documentar la 1278, deși s-au găsit urme de locuințe încă din neolitic, cu Lupa Capitolina, simbolul latinității poporului român sau Biserica romano-catolică cu Hramul “Sfântul Martin”, patronul orașului. 2) Comună de pe câmpie, situată pe cursul mijlociu al râului Lechința, cu mai multe biserici de lemn în satele care o compun, locul de naștere al rapsodului Mircea Rusu, al interpretului de muzică populară Gheorghe Palcu și al istoricului și omului politic Iosif Hodoș, membru fondator al Academiei Române - “European Society of Radiology” (acronim). 3) Radu Herjeu - Afirmație... la Daneș! - Comună în zona de câmpie, atestată documentar la 1327, cu o biserică de lemn, locul de naștere al interpreților de muzică populară Teodor Sântean și Maria Sântean-Faghiura. 4) Comună pe valea râului Târnava Mică, atestată documentar la 1302, domeniul fiind fostă proprietate a lui Bolyai Tamás, ai cărui descendenți sunt cei doi savanți - matematicieni Farkas și János Bolyai - Cel mai bun... din Sâmbriaș! 5) Companie românească care produce case de lemn - Mistuit în foc. 6) Pom fructifer cu unul din cele mai mari bazine pomicole din țară în zona comunei Batoș, locul anual de desfășurare a unei sărbători dedicată acestui fruct - Intrarea în Mureș! - “... MUREȘ”, denumirea celui mai mare producător de îngrășăminte chimice din România. 7) Vorbe de bine - “Academia de Ciencias de America Latina” (acronim). 8) Poet și prozator polonez (Micolaj) - Periferii la Hagău! - Ofițeri turci. 9) Comune la Suseni și Porumbeni! - “Muntele de...” înconjoară Lacul Ursu din Sovata, o comoară unică în Europa, pe care crește o bogată vegetație, inclusiv arbori - Calul din Sovata! 10) “Perla medievală a României”, municipiu considerat cel mai colorat din țară, având cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere, cu Turnul cu ceas, Turnul fierarilor, Scara acoperită cu 175 de trepte, Casa Vlad Dracul, dar și numeroase festivaluri.

Dicționar: ISLA, UDIS, AZO, REJ, AGI.

Dezlegarea careului “Fabule și citate despre animale”, apărut în 26 februarie 2022: ESOP, PORTAS, C, FLEMING, H, OAZA, A, ZOLA, R, TWAIN, EK, DIHOR, U, ACE, AS, NECTAR, S, RTI, MIE, CAP, WOODOO, VALE, ITRA, ROI, LA, NEG, GAUTIER, LAFONTAINE.

GH. HUZA

Lasă un comentariu