LEGENDA ARICIULUI

Distribuie pe:

Când a făcut Dumnezeu toate câte se văd pe pământ, s-a apucat să răsucească și firul vremii. Acest fir era împletit din două: unul negru și altul alb. Firul alb era ziua, iar cel negru, noaptea.

A căutat Dumnezeu un dobitoc care să-l ajute la răsucitul firului. Dar nici unul n-a putut să-l ajute, pentru că firul era nesfârșit de lung și munca era prea cu oboseală multă.

Dar iată că s-a găsit ariciul care să dea ajutor lui Dumnezeu.

Și a stat ariciul un an, doi ani, trei, o sută, o mie, ba zece mii de ani și l-a ajutat pe Dumnezeu. Și Dumnezeu i-a dat două gheme: unul alb și altul negru, să le învârtească mereu, ca să se deșire cele două fire deopotrivă. Iar Dumnezeu sta și răsucea firele și făcea din două deosebite unul pestriț și-l depăna pe ghemul vremii. Și era menit ca după ce se va isprăvi de depănat, Dumnezeu să facă oamenii și apoi să înceapă să desfacă firul vremii de pe ghem.

Și acu, se zice că uitându-se ariciul mereu la cele două gheme și învârtindu-le mereu, mereu, a ațipit de oboseală; iar în vremea asta s-a rupt firul cel alb și Dumnezeu depăna înainte pe ghemul vremii un singur fir, în loc de două, numai pe cel negru.

Deșteptându-se ariciul, a rămas fără suflare, de groază multă. Atât cât se depănase firul cel negru singur, atâta vreme trebuia să fie pe lume noapte, căci nu se amestecase cu firul care era ziua. Poate un an, poate doi, ori chiar o sută, ori o mie de ani era să fie pe lume noapte. Și atunci s-a speriat ariciul de ceea ce a făcut, încât toți perii de pe dânsul s-au ridicat, cum se ridică în vârful capului părul omului de spaimă mare.

Și Dumnezeu, supărat de răul ce-l făcuse ariciul, a zis într-o mânie:

- Zbârlit să-ți rămână părul viața întreagă! Spaimă de moarte să duci câte zile vei trăi!

Dar aducându-și aminte de binele ce i-l făcuse ariciul, a zis cu bunătate:

- Ghemele mi le-ai ținut și ghem să te poți face la vreme de primejdie și nimeni, nici un om, nici o fiară să nu poată să se apropie de tine, ca să-ți facă rău, că mult bine mi-ai făcut tu.

De atunci a rămas ariciul până-n ziua de astăzi zburlit, cu țepi și plin de spaimă; dar se poate apăra de dușmani, făcându-se ghem și nimeni nu-i poate pricinui vreun rău.

Lasă un comentariu