PACE ȘI NU... RĂZBOI

Distribuie pe:

* “Pacea între popoare și pacea universală este un idol în adevăr sublim, a cărei realizare o au dorit și o vor dori totdeauna toți oamenii de bine.

Simion Bărnuțiu (1808-1864), publicist, revoluționar, om politic.

***

* “Știința păcii e mai presus de știința luptei, pentru că știința păcii poate cuprinde știința luptei. Războiul nefiind scop final, numai pacea poate fi, conform naturii, scop final.

Janos Bolyai (1802-1860), matematician maghiar din Transilvania.

***

* “Depuneți trofeele, puneți în teacă sabia pătată de sânge, capetele vi le plecați și de acum să fie pace”.

Ilarie Chendi (1872-1913), critic literar.

***

“O pace definitivă va fi posibilă pentru toate statele și națiunile mari și mici, când va fi dreaptă. Așadar, nu numai când statele mari, din calcul vor renunța la mijlocul războiului în tratarea conflictelor dintre ele, dar și atunci când și restul statelor mici vor avea siguranța desăvârșită și garanția cinstită a autonomiei lor.

Dimitrie Gusti (1888-1955), sociolog, estetician, filosof.

***

5. “Domnilor rezbelatori, junime entuziasmată, oameni capabili a perfecționa omorul, arătați-ne, perfectați-ne ARMA PĂCII. Regi cu lanțurile voastre, rezbelatori cu armele voastre, în lături! LĂSAȚI PACEA SĂ TREACĂ!

Ion Trivale (1889-1916), critic literar

***

* “Unde este ură și discordie, acolo este neorânduială și orice lucru rău. Roada dreptății se seamănă întru PACE de cei ce lucrează PACEA.

Iacov - cap. 3, vers. 16, 18

P.S. “Războiu-i sângele și lacrima vărsate / Spre a da la unii tron, la alții-averi, / Mint cei ce spun că-i drum spre libertate / Prin lacrimi și dureri” (D.T. Neculuță).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu