FLORI CU SUFLET

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Prenume de origine rusă, care înseamnă floare, dar și o culoare simbol al credinței și cunoașterii; în simbolistica florilor este asociată cu pudoarea și modestia - Inima Medei! 2) Acest prenume reproduce pe cale cultă un vechi nume gentilic roman provenit din numele divinității supreme latine lovis, cu semnificația de lumina cerului, dragoste, blândețe - Prenume francez de alint pentru Marilyn sau Miriam, având semnificația de iubită, doamnă, dragă. 3) Asociație, coaliție - Floare de culoare lila, dar și prenume cu semnificația de eleganță, rafinament, demnitate. 4) Prenume de origine franceză, însemnând “mieluță”, variantă mai des întâlnită în Brazilia. 5) Aura Bujoreanu - Cu origini latine, acest prenume sugerează originea din orașului italian care a dat numele unei mări; semnifică bucuria, iubirea și fericirea. 6) Iris Albu - Prenume care reproduce un vechi nume ebraic, cu semnificația a avea milă, a binevoi, puternic înrădăcinat în literatura română; are o aură care denotă simplitate, dar și rafinament și eleganță. 7) Având origine ebraică, prenumele înseamnă amărăciune și simbolizează totodată puterea; este și numele personajului principal al romanului omonim scris de Ioan Slavici - Cu origine germană, acest prenume are semnificația de noblețe. Este posibil să fie și varianta latină a cuvântului ebraic “Adah”, cu semnificația de a înfrumuseța. 8) Floarea vântului este semnificația acestui prenume de origine grecească; este și numele unei flori de o frumusețe aparte, iar în mitologia greacă era numele unei nimfe care a fost transformată în floare - Iulia Lilă. 9) “Randomized Controlled Trial” (acronim) - Prenume românesc de origine ebraică, cu semnificația a asculta, purtat de o mare campioană de Tenis de câmp (Halep). 10) “International Association of Athletics Federation” (siglă) - Prințesă, regină, mireasă, este înțelesul acestui prenume de origine ebraică, menționat în scrierile biblice și Coran.

VERTICAL: 1) Cu origini germane, acest prenume este varianta feminină a prenumelui masculin Wilhelm, având semnificația de cea care protejează - Diminutiv de la Maria, des întâlnit la noi, cu semnificația în ebraică de copil dorit. 2) A chiui - Prenume de origine italiană, însemnând “alb”; semnifică puritatea, claritatea și strălucirea. 3) Cu origini rusești, acest prenume are semnificația de sfântă, binecuvântată. În alte interpretări, vine de la scandinavul Helga, care înseamnă “de succes” - Prenume de origine greacă, cu semnificația de virtute. Varianta masculină apare în poemele lui Homer, Iliada și Odiseea. 4) Cu origini franceze, acest prenume este legat de planta agățătoare cu același nume. O a doua variantă este că ar proveni din latinescul “lilium”, adică floare de crin - Inima mamei! 5) O fată oarecare - Prenume de origine grecească care înseamnă a munci din greu, dar și prosperitate, fericire; este și numele unui munte din Insula Creta, pe care s-a născut Zeus, conform mitologiei elene - Olivia Sântean. 6) Oraș antic în Irak - Varianta masculină a unui prenume arab, cu semnificația de genial. 7) Prenume cu origini germanice, compus din înțelesul cuvintelor “valoros” și “a apăra” - însemnând “născută sâmbăta”, acest nume este frecvent în culturile africane. Varianta italiană are semnificația de om muncitor. 8) Prințesă răpită și salvată de un cavaler în folclorul românesc, prenumele având semnificația de lumină, strălucire - Olimpia Ruja. 9) Prenume german, cu semnificația de binecuvântare, dar și un diminutiv de la Emilia, când are înțelesul de rivală - Cu origine franceză, prenumele are semnificația “speranță”. 10) Prenume de origine romană, cu semnificația “ceresc”, “divin”; în mitologia romană era Zeița Vânătorii, faimoasă pentru frumusețea și grația sa - Numele lui Dumnezeu la musulmani.

Dicționar: IUI, DER, ANIS, ALAH.

Dezlegarea careului “Județul Mureș”, apărut în 5 martie 2022: TARGUMURES, A, HADARENI, RB, NIRAJ, G, NADES, R, SN, ANAS, MIHAI, VD, TAU, URS, E, BIR, A, EO, NEA, SACA, A, ISLA, ZAGAR, ROSTOLITA.

GH. HUZA

Lasă un comentariu