CEL MAI MIC PEȘTE DESCOPERIT VREODATĂ

Distribuie pe:

Nu va fi niciodată subiectul unor povești pescărești, dar știrea descoperirii sale a făcut rapid ocolul lumii științifice. La maturitate poate atinge cel mult 7,9 milimetri, și nu e mai mare decât grosimea unui creion obișnuit.

Trăiește în turbăriile din Indonezia și este cel mai mic vertebrat din lume. Minipeștele a primit recent acest titlu, detronând astfel un alt peștișor - cu doar 2 zecimi de milimetru mai mare.

Acest minipește, pe numele său științific Paedocypris, s-a adaptat traiului în condiții extreme. În turbăriile din pădurea tropicală apa este acidă și, în unele perioade ale anului, mlaștinile seacă aproape în totalitate. Adaptarea sa a însemnat și renunțarea la unele atribute ale maturității - astfel craniul nu mai este osificat și femelele poartă foarte puține icre.

Evoluția rapidă și dimensiunile milimetrice ale acestui peștișor sunt pe undeva asemănătoare primelor mamifere de pe Pământ, care au supraviețuit dinozaurilor, tocmai datorită taliei și posibilității de adaptare rapidă.

Cel mai mare inamic în momentul de față este omul. Zona locuită de minipește se reduce rapid și, cel puțin până acum, iremediabil.

Lasă un comentariu