MARȘUL PENTRU VIAȚĂ 2022: A XI-A EDIȚIE LA TÂRGU-MUREȘ, A XII-A EDIȚIE LA NIVEL NAȚIONAL. LEGISLAȚIE. DEMOGRAFIE. ȘTIINȚĂ ȘI ETICĂ. STATISTICI. LUNA MARTIE - LUNA PENTRU VIAȚĂ

Distribuie pe:

În peste 140 de orașe din România și 170 de localități din Republica Moldova se organizează, în stradă, anul acesta, Marșul pentru viață care are drept scop schimbarea și îmbunătățirea legilor în sensul protejării vieții nenăscute și a interzicerii avortului. Marșul pentru viață se referă la protecția și salvarea copilașilor nenăscuți de la avort, se referă la recunoașterea dreptului la viață a tuturor categoriilor sociale, dar mai cu seamă a celor mai defavorizate și vulnerabile. Gândul nostru se îndreaptă în aceste momente și către copiii, tinerele mame și femeile însărcinate care suferă din cauza crizei umanitare fără precedent din Ucraina. Ne solidarizăm și ne rugăm pentru victimele acestui război, mai multe activități caritabile fiind organizate de biserici, protopopiate și mireni, pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Tema Marșului pentru viață din acest an este: “Egalitate, echitate și sprijin - din prima secundă și întreaga viață”. “Pentru fiecare copil, egalitatea de șanse începe înainte de a veni pe lume”, se arată în comunicatul la nivel național al evenimentului. “Așa cum un copil nenăscut nu are aproape nicio șansă în fața chiuretei ginecologice, o femeie în criză de sarcină nu are aproape nicio șansă în fața «chiuretei» sociale, care ia forma lipsei oricărui ajutor, a ostracizării din partea celor pe care îi iubește, a incriminării ei pentru că este însărcinată și pentru că, astfel, încurcă planurile și dorințele altora.” “Lipsa de sprijin și inegalitatea de șanse a femeilor în criză de sarcină sunt ignorate atât de progresiștii care invocă egalitatea de șanse doar după naștere, cât și de conservatorii care consideră că succesul personal depinde în primul rând de alegerile proprii, iar cei din jur nu sunt datori să poarte povara alegerilor greșite alte altora”, mai spun organizatorii.

În următorul link sunt atașate statistici actualizate despre avort la nivel național și internațional:https://basilica.ro/wp-content/uploads/2022/02/Statistici.pdf 

Ce spune știința despre avort. Este știut și demonstrat prin statistici că legea formează conștiințele. Diversele evenimente pot influența mentalitatea unora dar o lege care protejează viața nenăscută poate reduce drastic numărul avorturilor. Observați incidența legii avortului în graficul alăturat! Sursa: Johnston s Archive. În anul 1989 s-a legalizat avortul în România a doua zi după Revoluție. Dacă nu a mai existat nicio restricție legală, a explodat numărul avorturilor chirurgicale și raportate, ajungând la aproape un milion. După 30 de ani, România se confruntă cu o profundă criză demografică, populația fiind mereu în scădere, iar unul din principalele motive este faptul că se înregistrează tot mai puține nașteri. Doar anul trecut, în 2021, populația României a scăzut cu peste 100.000de persoane, dintre care 4.000 doar din județul Mureș. De aceea, facem și un apel către politicieni de a iniția legi care încurajează natalitatea și apără dreptul la viață a copilului nenăscut, mai ales că există date medicale și științifice clare care demonstrează, în afara oricărui dubiu, că viața începe încă din momentul concepției. În ultima ediție a tratatului Dezvoltarea umană: The Developing Human: Clinically Oriented Embryology (Noțiuni clinice de embriologie), profesorii Keith Moore, T.V.N. Persaud și Mark Torchia au adus lămuriri importante în ceea ce privește dezvoltarea persoanei umane, fără a se depărta deloc de ceea ce înseamnă cu adevărat începutul unei vieți. Aici se spune: “Dezvoltarea umană este un proces continuu care începe din momentul fecundării unui ovocit provenit de la o femeie de către un spermatozoid provenit de la un bărbat... Dezvoltarea umană începe în momentul fecundării, atunci când un ovocit fuzionează cu un spermatozoid, formând astfel o singură celulă, zigotul... Toate structurile principale ale organismului uman se formează între săptămânile 4 și 8 de sarcină... Mugurii membrelor superioare pot fi recunoscuți în zilele 26 sau 27 de sarcină sub forma unor mici umflături situate la nivelul pereților ventrolaterali ai organismului uman... În săptămâna a 6-a, embrionii fac mișcări spontane, precum cele ale trunchiului sau ale membrelor în curs de dezvoltare... La sfârșitul acestei săptămâni (săptămâna 8), embrionul prezintă toate caracteristicile umane distincte, deși în continuare capul reprezintă aproximativ jumătate din mărimea acestuia.”

Luna pentru viață se desfășoară, ca în fiecare an, pe întregul parcurs al lunii martie, prima lună a primăverii și luna marcată de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Cu această ocazie, vă invităm să urmăriți și să mediatizați filmele cu tematică pro-viață care ar putea ajuta toate cuplurile și femeile aflate în criză de sarcină.

Le puteți viziona la adresa:

https://drive.google.com/drive/folders /1Gbcfp40BOg-hBLUSsPEGg1QnmbtMrp77

Conținut:

Alegerea lui Alison - o ecranizare emoționantă care redă frământările prin care trece o tânără în criză de sarcină. O tânără. O sarcină neașteptată. Un prieten care îi cere să fac avort. O conversație față-n față cu Dumnezeu. Alison are de făcut o alegere - să păstreze copilul sau să facă avort.

Bella - Câștigător al premiului People's Choice Award din Toronto, 2006, “Bella” este un film emoționant despre adopția care salvează vieți, un film a cărui proiecție a salvat deja vieți, un film despre renunțarea la sine și oferirea de sprijin atunci când nimeni altcineva nu este dispus să o facă;

Gimme Shelter - prezintă povestea unei adolescente în criză de sarcină, care este alungată de acasă de mama ei. Ea încearcă să îl găsească pe tatăl ei biologic pentru a-i cere ajutorul. Tatăl, însă, îi pune fetei o condiție pe care ea o consideră inacceptabilă. Ajunsă pe străzi, viața ei devine o luptă pentru supraviețuire.

Ostrov - la un moment dat vine la personajul principal, un călugăr, o tânără care voia să facă avort, iar el îi spune să nu avorteze, pentru că va naște “un copil de aur”. Mesajul filmului este de folos pentru orice femeie ori bărbat care se simt responsabili pentru de avort.

Unplanned - o dramatizare după bestseller-ul autobiografic omonim al cunoscutei activiste americane pro-viață, Abby Johnson. În film este prezentată uimitoarea transformare a vieții lui Abby, care parcurge un drum plin de provocări pentru ca de la director în cadrul unei clinici din Texas a Planned Parenthood, principala rețea de avorturi din SUA, să devină unul din liderii mișcării pentru viață și susținătoare a femeilor în criză de sarcină.

Waitress - prezintă povestea unei tinere chelnerițe, Jenna, care are un soț abuziv și un job fără perspectivă. Într-o zi, Jenna află în mod neașteptat că este însărcinată, iar singurele persoane care o sprijină sunt doi colegi de serviciu. Jenna decide să plece din relația abuzivă și se înscrie la un concurs de plăcinte, pe care speră să-l câștige pentru a se putea întreține. În drumul ei către o nouă viață alături de copil apar și alte persoane care o susțin. Ceea ce părea un drum fără incertitudini devine un drum al victoriei: un restaurant ajunge să poarte numele fetiței ei, Lulu.

Vizionare plăcută!

Istoricul Marșului pentru viață. Marșuri pentru viață au loc anual în numeroase țări. Primul s-a desfășurat la Washington DC, în 1974. Evenimentul este apolitic și neconfesional, dar deschis participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice.

În România, a fost organizat prima dată în 2008, la Timișoara, iar în 2011 a avut loc prima ediție națională. Din 2015, evenimentul se desfășoară cu temă și dată comună atât în România, cât și în Republica Moldova.

Marșul pentru viață la Târgu-Mureș a ajuns în 2022 la a 11-a ediție. Acesta va avea loc sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 11.00 în Piața Teatrului. Vor fi rostite scurte alocuțiuni, urmate de un marș al tăcerii prin centrul orașului. Marșul pentru Viață este organizat de Protopopiatul greco-catolic din Târgu-Mureș și Râciu în parteneriat cu Protopopiatul ortodox din Târgu-Mureș și toate celelalte culte creștine și organizații pro-viață din județ.

Mulțumim partenerilor media care au acceptat să promoveze evenimentul în cadrul emisiunilor și materialelor de presă: Radio România Târgu-Mureș, Televiziunea M9 Târgu-Mureș, cotidianul Zi de Zi online, Punctul.ro și cotidianul mureșean Cuvântul Liber.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați organizatorii din Târgu-Mureș:

Pr. protopopIoan Fărcaș - 0744/84.38.51.

Pr. protopop Olimpiu Zăhan - 0740/15.84.89.

Dr. Caterina Miladi Grif, medic primar obstetrică ginecologie - 0770/22.55.31.

Lasă un comentariu