BODE: ROMÂNIA VA TRANSMITE COMISIEI EUROPENE SOLICITĂRILE DE SPRIJIN FINANCIAR PENTRU GESTIONAREA REFUGIAȚILOR UCRAINENI

Distribuie pe:

România va transmite Comisiei Europene, în următoarele zile, solicitările de sprijin financiar legate de gestionarea situației refugiaților din Ucraina, a informat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El a precizat, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, organizat, joi, la Bruxelles, România a prezentat măsurile luate privind controlul la frontiera de stat, primirea solicitanților de azil, respectiv gestionarea situațiilor de urgență, asistență umanitară și protecție civilă.

“Am spus foarte clar că acest efort pe care România îl face nu poate fi susținut fără a solicita sprijin prin intermediul mecanismelor financiare și de sprijin ale Comisiei Europene. În perioada următoare, vorbesc de zile, vom transmite solicitările noastre, solicitările României, fundamentate, către Comisia Europeană”, a declarat Bode.

Potrivit ministrului, de la începerea războiului în Ucraina, peste 650.000 de persoane au fugit în statele membre UE învecinate.

“În acest moment, pe teritoriul României sunt peste 58.000 de cetățeni ucraineni. Miniștrii de Interne au agreat, cu unanimitate de voturi, aprobarea deciziei care declanșează aplicarea mecanismului prevăzut de Directiva de Protecție Temporară din 2001. (...) Acest mecanism a fost dezvoltat în scopul gestionării eficiente a cazurilor persoanelor provenite din zonele de conflict direct, fără derularea unor proceduri individuale. Așadar, s-a convenit acordarea statutului de protecție temporară cetățenilor ucraineni care solicită acest lucru și foarte important, subliniez, foarte important, suplimentar cetățenilor unor state terțe, care au locuit pe teritoriul Ucrainei și care nu se pot repatria în condiții de siguranță. Statutul de protecție temporară presupune, printre altele, acces la educație, asistență medicală, drept la muncă”, a explicat Lucian Bode.

Întrebat cum vor fi sprijiniți cei care găzduiesc refugiați în casele proprii, în cazul în care aceștia vor fi nevoiți sau vor alege să rămână mai multă vreme în România, ministrul a precizat: “Guvernul va veni cu reglementări legislative, cu acte normative pe care le va adopta în zilele următoare, pentru a clarifica exact cum recuperăm ceea ce România deja a cheltuit până în acest moment și va cheltui și de acum înainte prin mecanismele despre care vorbeam”.

“Vom spune foarte clar ce se întâmplă după cele 72 de ore când sunt obligați să părăsească taberele temporare și care sunt costurile pe care statul român și le poate asuma pentru o perioadă și pentru ce perioadă pentru un cetățean ucrainean care alege să rămână România și alege varianta de a rămâne într-o altă locație decât centrele de azil. Deci, prin reglementări legislative, în zilele următoare, vom spune exact costuri, cine se ocupă, perioadă și condiționalități, pentru că vom veni cu siguranță și cu anumite condiționalități, încadrarea în câmpul muncii după o anumită perioadă și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi adoptate în actele normative pe care Guvernul le ia în discuție în zilele următoare”, a indicat Bode.

“Categoric, da. Am anunțat acest lucru și ieri. Am făcut și un calcul preliminar, avem și o hotărâre CNSU în discuție și în aprobare, iar această hotărâre CNSU o vom transpune, în primă fază, într-o hotărâre a Guvernului, unde vorbim despre costuri”, a adăugat Lucian Bode.

“Premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor membrilor Cabinetului evaluarea fiecăror costuri, pentru că nu sunt doar costuri care țin de Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca, în cel mai scurt timp, România să prezinte deja instituțiilor europene primele solicitări de decontare. (...) De asemenea, pot să vă spun că premierul Nicolae Ciucă a cerut măsuri în comunicarea cu Comisia Europeană, ca mecanismele de decontare, la rândul lor, după ce România își va prezenta această listă, să fie accelerate, pentru că sunt cunoscute decalajele destul de mari care există între momentul în care statele membre fac solicitările de decontare și până când sumele respective intră în conturile statelor respective”, a afirmat Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

(AGERPRES)

PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS - IERI, ÎN VIZITĂ LA CHIȘINĂU

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, miercuri, o vizită în Republica Moldova.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ora 16.45 președintele României a fost primit de omologul moldovean, Maia Sandu.

Cei doi șefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete și convorbiri oficiale.

La finalul acestora, Klaus Iohannis și Maia Sandu au susținut declarații de presă comune.

În februarie, președintele Klaus Iohannis a avut o discuție la telefon cu omologul său de la Chișinău, ocazie cu care a reconfirmat “sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova și cetățenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea”.

Pe 3 martie, Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fapt salutat de Klaus Iohannis, care a subliniat că România va acorda tot sprijinul în acest demers. (AGERPRES)

GUVERNUL VA ADOPTA SĂPTĂMÂNA ACEASTA UN SET DE SOLUȚII

Guvernul va adopta săptămâna aceasta un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru un an, începând cu 1 aprilie, a anunțat, luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

“Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kwh vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kwh. Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix la energia electrică de 1 leu pe kwh, TVA inclus, și 0,37 lei/kwh pentru gaz, TVA inclus”, a declarat Ciucă, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a adăugat că Guvernul are discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori, precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

“Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a reiterat, totodată, că România este bine aprovizionată din punct de vedere alimentar. “Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a transmis Ciucă. (AGERPRES)

VASILE DÎNCU A PARTICIPAT LA REUNIUNEA EXTRAORDINARĂ A MINIȘTRILOR APĂRĂRII DIN STATELE NATO

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat, miercuri, la reuniunea extraordinară a miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO, care se va desfășura la Cartierul General al Alianței de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MApN, evenimentul se desfășoară sub coordonarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina și reprezintă un reper important în planul pregătirii deciziilor pe palierul adaptării Alianței la actualul context de securitate, în perspectiva Summitului de la Madrid din 29-30 iunie.

Agenda reuniunii se concentrează pe două mari teme. Prima sesiune va fi dedicată situației de securitate din Ucraina și implicațiilor acestui conflict asupra NATO și a partenerilor din vecinătate și îi va avea ca invitați pe miniștrii Apărării din Suedia, Finlanda, Georgia și Ucraina. Va participa Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

A doua sesiune, în format aliat, prevede dezbateri aprofundate referitoare la adaptarea pe termen lung a posturii colective a NATO pentru a răspunde noilor realități de securitate de la granița Alianței.

În marja reuniunii, ministrul Vasile Dîncu va avea o întâlnire bilaterală cu omologul din Canada. (AGERPRES)

CÎȚU DESPRE PREȚUL CARBURANȚILOR: GUVERNUL SĂ VINĂ CU MAI MULTE SOLUȚII ȘI LE VOM DISCUTA ÎN COALIȚIE

Președintele Senatului, Florin Cîțu, lider al liberalilor, a afirmat marți că Guvernul ar trebui să vină cu mai multe soluții privind prețul carburanților, care să fie discutate în coaliție.

“Așa cum am avut și în cazul prețului la energie (...) cel mai bine este (...) ca Guvernul să vină cu mai multe soluții și le vom discuta în coaliție. Ieri, premierul României a anunțat din nou că prețurile (la energie electrică - n.r.) rămân plafonate un an de zile și v-a dat și nivelurile, ca să fie foarte clar și transparent pentru toată lumea, ca să-și facă planurile oamenii. (...) Deci, și în această situație, așteptăm în coaliție câteva variante pe care le vom lua în calcul, impact bugetar, dacă se va vedea scăderea prețului la pompă etc.”, a spus Florin Cîțu, într-o conferință de presă susținută la Buzău.

Acesta nu a dorit să facă referire la variante posibile privind prețul carburanților, afirmând că premierul trebuie să anunțe soluția.

“Până atunci nu are sens să discutăm variante. În spațiul public au fost mai multe variante, au fost retrase și oamenii nu mai înțeleg nimic. Cel mai bine ar fi să avem o soluție, premierul o anunță și rămâne soluția respectivă”, a precizat Cîțu. (AGERPRES)

JANDARMII ROMÂNI AU DONAT APROAPE 500 DE LITRI DE SÂNGE, ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE

Jandarmii din toată țara au donat, în ultimele 48 de ore, aproape 500 de litri de sânge pentru campania “Donează sânge, salvează o viață!”.

Potrivit Jandarmeriei Române, în ultimele două zile, 1.100 de jandarmi s-au mobilizat și au donat sânge pentru spitalele din toată țara, dar și pentru refugiații din Ucraina care se află în situații medicale dificile.

“Într-o perioadă în care sistemul medical are nevoie de noi toți, am înțeles că fiecare gest, oricât de mic, poate însemna enorm pentru cei care au cu adevărat nevoie”, informează Jandarmeria Română.

Evenimentul maraton de donare desfășurat în ultimele 48 de ore

face parte din campania umanitară “Donează sânge, salvează o viață!”, realizată în cooperare cu Patriarhia Română și Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Spitalului Militar.

Comandanții Jandarmeriei Române s-au alăturat acestei acțiuni umanitare, în cadrul unei acțiuni care a avut loc, miercuri, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Astfel, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române au donat sânge și inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Mastan, alături de adjunctul acestuia, colonel Marian Brâncoveanu.(AGERPRES)

Lasă un comentariu