ION VLASIU, DESPRE UN POSIBIL RĂZBOI ÎNTRE RUȘI ȘI AMERICANI

Distribuie pe:

“Popoarele sunt ca și indivizii, se conduc conform temperamentului lor, rațiunile sunt ceva abstract. Cum să-i scoți pe ruși sau pe americani din orgoliul puterii?

Se vor ciocni și vom avea al 3-lea război (mondial n.n.), (ultimul!), în care, de astă dată, China va juca rolul pe care l-au jucat sovietele în Al Doilea Război Mondial. Rușii sunt, treptat, înconjurați.

Ei nu au nici suplețea, nici generozitatea de a restabili raporturi solidare cu China. Chinezii raționalizează practic. Rușii, tot practic, adică primitiv.

Frontul occidental e aservit de rutina financiară a războiului economic. Aici, sentimentele nu au loc. La momentul potrivit, comunismul va fi atacat cu toate mijloacele și vor muri oameni mulți”.

“Oamenii sunt peste tot, mai mulți ca peștii. Dacă peștii ar fi pescari de oameni, s-ar hrăni copios. Deci, nu e nicio problemă, dimpotrivă, dacă dispar două treimi, viața poate reîncepe paradisiatic. Sigur, astfel de rațiuni sunt posibile. Mai ales într-un jurnal dezaxat”.

***

Notă: din 24 februarie 2022, prin războiul de lângă noi, provocat de Rusia, suntem foarte aproape de un catastrofal sfârșit.

Ion Vlasiu, Caietul 38-1976, publicat postum, în anul 1999, cu titlul “Casa de sub stejari”, la Editura ALBATROS, prin grija doamnei istoric și critic de artă Ioana Vlasiu și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Pentru conformitate, MIRCEA GHEBOREAN

Lasă un comentariu