AZI, 24 MARTIE, LA BRUXELLES - SUMMIT EXTRAORDINAR AL NATO, ÎNTRE “AMENINȚĂRI EXISTENȚIALE” ȘI “PROPUNERI NESĂBUITE”

Distribuie pe:

Cu doar câteva ore înainte de reuniunea NATO de azi, tensiunile dintre reprezentanții Alianței și Rusia se acutizează: ieri, Pentagonul a reacționat prompt, la comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat marți pentru CNN, într-un interviu, că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă se confruntă cu o “amenințare existențială”.

Întrebat despre această posibilitate, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că acest tip de retorică este “periculos” și că “nu este modul în care ar trebui să acționeze o putere nucleară responsabilă”.

Comentariile lui Kirby vin după ce Peskov a refuzat să excludă folosirea armelor nucleare, iar când a fost întrebat în ce condiții Putin ar folosi capacitatea nucleară a Rusiei, Peskov a răspuns: “Dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci, da, este posibil”.

Se preconizează ca, în cadrul reuniunii de azi, de la Bruxelles, președintele american Joe Biden și omologii săi europeni să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și o înăsprire a celor existente.

Biden va discuta, de asemenea, despre planurile pe termen mai lung ale poziției forțelor NATO și situațiile neprevăzute în cazul utilizării armelor nucleare, a declarat, marți, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, citat de cnbc.com.

Pe de altă parte, Rusia a condamnat, ieri, ceea ce numește o propunere “nesăbuită” din partea Poloniei de a trimite trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina și a avertizat că aceasta ar putea duce la o ciocnire directă între forțele ruse și cele ale NATO.

Polonia a declarat vinerea trecută că va prezenta oficial o propunere pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina la următorul summit NATO.

Întrebat despre această inițiativă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: “Ar fi o decizie foarte nesăbuită și extrem de periculoasă”.

Într-o conferință de presă telefonică (sursa - Reuters), el le-a declarat reporterilor că orice posibil contact între forțele ruse și ale NATO “ar putea avea consecințe care ar fi greu de reparat”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu