PROBLEME DE SĂNĂTATE SPECIFICE FEMEILOR ȘI PREVENIREA ACESTORA

Distribuie pe:

Deși atât bărbații, cât și femeile contractează diferite boli, unele probleme de sănătate le afectează pe acestea din urmă în mod diferit și mai frecvent. În plus, multe boli ale femeilor nu sunt diagnosticate și majoritatea studiilor despre medicamente nu includ subiecți de sex feminin. Cu toate acestea, femeile au probleme se sănătate specifice, cum ar fi cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de col uterin ș.a. Femeile suferă mai multe decese prin atac de cord în comparație cu bărbații. Depresia și anxietatea apar mai frecvent în rândul pacienților de sex feminin. Afecțiunile tractului urinar sunt prezente mai des la femei, iar bolile cu transmitere sexuală le pot provoca mai mult rău decât bărbaților.

Cercetările științifice arată că principalele afecțiuni care prezintă riscuri considerabile pentru sănătatea femeilor sunt: bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, cancerul, depresia, osteoporoza, bolile autoimune și diabetul de tip 2. Multe dintre aceste probleme de sănătate pot fi prevenite dacă luăm măsurile potrivite.

* Bolile de inimă. Reprezintă principalul ucigaș, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Femeile tind să fie subdiagnosticate până în punctul în care este prea târziu pentru a le ajuta, odată ce afecțiunea este descoperită. Multe studii sugerează, de asemenea, că la femei, simptomele pot să nu fie dureri în piept. Simptome precum durere de maxilar, durere de umăr, greață sau dificultăți de respirație trebuie, de asemenea, luate în considerare. Riscurile pot fi reduse printr-un regim alimentar echilibrat și prin exerciții fizice.

* Cancerul de sân. Este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Începe în țesuturile sânilor, unde celulele canceroase pot forma o tumoare. (Notă: Nu toate tumorile sunt canceroase.) Simptome: un nodul în sau în apropierea unui sân sau în braț, țesut îngroșat în sau în apropierea sânului sau sub braț, o modificare a dimensiunii sau formei sânului. Prevenire: gestionarea greutății, prin consumul de proteine slabe, cereale integrale și ulei vegetal în locul grăsimilor animale. Faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, consumați alcool puțin sau deloc, nu fumați. Dacă ați născut recent, alăptați-vă copilul cât mai mult posibil. Faceți controale medicale regulate.

* Boli autoimune. Reprezintă un grup de tulburări în care sistemul imunitar atacă organismul și distruge sau alterează țesuturile. Există mai mult de 80 de boli cronice grave în această categorie, inclusiv lupusul, scleroza multiplă și diabetul de tip 1. Potrivit Asociației Americane de Boli Autoimune (AARDA), aproximativ 75% dintre bolile autoimune apar la femei. Aceste boli nu sunt foarte frecvente, cu excepția diabetului, bolilor tiroidiene și lupusului, dar, ca grup, tulburările reprezintă a patra cea mai mare cauză de dizabilitate în rândul femeilor. Printre ele se numără: artrita reumatoidă - inflamația articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare; lupus eritematos sistemic - afectează pielea, articulațiile, rinichii, creierul și alte organe; scleroza multiplă - afectează creierul și măduva spinării; boala celiacă (sau sprue celiac) - o reacție la gluten (care se găsește în grâu, secară și orz), provocând deteriorarea mucoasei intestinului subțire. Prevenire: nutrienți și suplimente care echilibrează imunitatea, inclusiv vitamina D, grăsimi esențiale (nuci, ulei de in, ulei de cânepă, ulei de măsline, ulei de arahide și ulei de palmier) și probiotice. Evitați stresul și țineți sub control greutatea corporală.

* Osteoporoza. Este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase.

Apare atât la bărbați, cât și la femei. În general, totuși, este mai mult o problemă majoră de sănătate pentru femei. Unele studii spun că una din două femei de peste 50 de ani suferă de-a lungul vieții o fractură din cauza osteoporozei. Se manifestă prin: dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată sau compromisă, scăderea în înălțime, o postură înclinată, o fractură osoasă care se produce mult mai ușor decât în mod obișnuit. Trei factori esențiali pentru menținerea oaselor mai puternice sunt: calciu, vitamina D și exerciții fizice regulate.

* Diabetul de tip 2. Implică probleme cu hormonul numit insulină. Deși nu toate persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderale, obezitatea și lipsa activității fizice sunt două dintre cele mai frecvente cauze ale acestei forme de diabet. Simptome: urinare abundentă, sete excesivă, scădere în greutate, foame, probleme ale pielii, oboseală și iritabilitate. Prevenire: Mențineți-vă greutatea, faceți, zilnic, exerciții fizice, consumați o dietă sănătoasă, evitați fumatul și consumul de alcool.

* Hipertensiunea arterială. Singura modalitate de a afla dacă tensiunea arterială este ridicată este prin controale regulate. Acest lucru este important mai ales dacă aveți o rudă apropiată care are hipertensiune arterială. Simptome: dureri de cap severe, oboseală, probleme de vedere, dureri în piept, dificultăți de respirație, sânge în urină și bătăi în piept, gât sau urechi. Prevenire: menținerea greutății corporale, exerciții fizice regulate, reducerea consumului de sare, consum de alcool cu moderație sau deloc, gestionarea stresului.

* Depresia. Se manifestă prin dificultate de concentrare, de amintire a detaliilor și de a lua decizii, oboseală și scăderea energiei, sentimente de vinovăție, inutilitate și/sau neputință, deznădejde și/sau pesimism, insomnie sau somn în exces, iritabilitate, neliniște, pierderea interesului pentru activități sau hobby-uri, mâncare în exces sau pierderea poftei de mâncare. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și timp liber pentru distracție și relaxare pot “conlucra” pentru a preveni starea de spirit depresivă.

* Boala Alzheimer. Caracteristică și bărbaților, dar mai frecventă la femei, reprezintă o deteriorare psihică progresivă care poate apărea la vârsta mijlocie sau înaintată, din cauza degenerării generalizate a creierului. Este cea mai frecventă cauză a senilității premature. Simptome: uitare progresivă, confuzie etc. Prevenire: exerciții fizice regulate, stimulare mintală (jocurile de cărți, partide de rummy, rebusurile, implicarea nepoților în viața bunicilor, ținerea unui jurnal etc.), somn de calitate, o viață socială activă. (sursa -womensbrainhealth.org/think-tank/think-twice/top-10-womens-health -problems-and-their-solutions; online.regiscollege.edu)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu