TUBERCULOZA - “NU AVEM MOTIVE DE LINIȘTE”

Distribuie pe:

Tuberculoza (TB) rămâne una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, a doua după COVID-19, iar tulpinile rezistente la medicamente sunt încă o preocupare majoră. În lupta împotriva tuberculozei, se impune luarea de măsuri urgente și alocarea de investiții masive, mai ales în contextul pandemiei în curs.

“Nu avem motive de liniște. În 2019 și 2020, decesele cauzate de TB au crescut pentru prima oară, în ultimii 20 de ani, deoarece COVID-19 a întrerupt serviciile medicale, lăsând oamenii nediagnosticați și netratați. Pentru a asigura un progres continuu, trebuie să introducem abordări mai inovatoare și mai eficiente în diagnosticarea și tratamentul TB și TB multirezistentă (MDR-TB)”, a declarat, cu prilejul Zilei Mondiale a Tuberculozei (24 martie) dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

Războiul din Ucraina ar putea agrava ceea ce este deja una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din lume, au avertizat chiar specialiștii ucraineni în materie: bombardamentele, atacurile directe asupra instituțiilor medicale și a medicilor, strămutarea a milioane de oameni și problemele cu accesul și livrarea medicamentelor perturb tratamentul pacienților, spun ei.

Askar Yedilbayev, liderul echipei OMS TB, a declarat pentru The Lancet Infectious Diseases: “Pentru cei care fug din calea războiului, continuitatea tratamentului este în pericol, cu urmări grave, cum ar fi amplificarea rezistenței la medicamente, transmiterea infecției, în special cu tulpini rezistente, și moartea”.

Ucraina are a patra cea mai mare incidență a TB din Regiunea Europeană a OMS și al cincilea cel mai mare număr de cazuri confirmate de TB rezistentă la medicamente pe scară largă din lume.

Situația a generat avertismente îngrijorătoare din partea unor experți. Yedilbayev a spus: “Războiul și criza umanitară vor avea un impact negativ asupra TBC și DR-TB în Ucraina. Diagnosticul întârziat al TB și al TB-DR va duce la întârzieri la inițierea tratamentului adecvat, ducând în cele din urmă la... rezultate slabe ale tratamentului, care vor fi agravate de cazurile de TB nediagnosticate și, ca urmare, netratate, și transmiterea continuă a infecției în comunități”.

Între timp, cu peste 3 milioane de persoane care au fugit din țară de la începutul invaziei, riscul de tuberculoză în rândul refugiaților a intrat în atenție. Într-un raport publicat la începutul acestei luni, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a îndemnat statele vecine ale Ucrainei să se asigure că refugiații au acces la servicii de asistență medicală pentru a ajuta la detectarea precoce a bolilor infecțioase. (thelancet.com, euro, who.int)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu