NOSTALGIA AMELIOREAZĂ DUREREA FIZICĂ...

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Academia Națională de Științe și cei de la Universitatea Normală Liaoning, citați de descopera.ro, susțin că nostalgia ajută la diminuarea durerii fizice.

“La studiul nostru au participat 34 de voluntari, cărora le-am cerut să își evalueze nivelul de durere cauzat de stimularea termică în timp ce privesc imagini nostalgice, înfățișând desene animate vechi, jocuri din copilărie retro, în comparație cu imagini mai moderne. În timpul acestor sarcini, participanții au fost scanați cu un aparat RMN și am descoperit că observarea imaginilor care au declanșat amintiri din copilărie a fost legată de raportarea unor sentimente mai slabe de durere.

Prin gestionarea disconfortului, mai degrabă decât eliminarea sau reducerea stimulilor neplăcuți, oamenii pot folosi nostalgia pentru a-și reduce experiențele dureroase. Nostalgia este o emoție predominant pozitivă, pe care oamenii o percep cu ușurință în viața lor. De exemplu, oamenii se pot simți fericiți și liniștiți atunci când își răsfoiesc fotografiile grupate cu familia sau cu prietenii.

Studii anterioare au demonstrat, de asemenea, beneficiile psihologice și emoționale ale nostalgiei, care a scăzut percepția asupra intensității durerii în rândul persoanelor care suferă de durere cronică.

Cercetări ulterioare au descoperit că oamenii au avut o toleranță crescută la durere în urma gândurilor de nostalgie. Este grozav să găsim din ce în ce mai multe legături care fac o punte de suprapunere între aceste elemente psihologice și emoționale și răspunsurile biologice și comportamentale.

În timpul acestui proces de ameliorare a durerii induse de nostalgie, talamusul joacă un rol crucial. Talamusul, adesea descris ca stația releu a creierului, este responsabil pentru transmiterea informațiilor senzoriale și a semnalelor motorii către cortexul cerebral.

Noul studiu a arătat că talamusul integrează acele informații despre nostalgie și declanșează un răspuns la durere care este mai controlat. Vizualizarea fotografiilor nostalgice a scăzut, de asemenea, activitatea în două zone ale creierului legate de durere.

Și nu doar fotografiile vechi pot duce la răspunsuri pozitive din cauza nostalgiei. Muzica, filmele sau anumite povești le pot declanșa și ele. La fel pot fi mirosurile, cum ar fi parfumul, sau gustul anumitor alimente, precum bomboanele din copilărie sau prăjiturile care amintesc cuiva de acasă. Toate aceste declanșatoare de nostalgie se dovedesc a fi utile în viitor pentru a oferi oamenilor instrumente ieftine și ușor accesibile de gestionare a durerii”, afirmă oamenii de știință chinezi. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu