SE CAUTĂ SOLUȚII PENTRU A PREVENI DISTRUGEREA FABRICII DE ZAHĂR DE LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Deși funcțională, fabrica de zahăr de la Luduș urmează să fie tăiată și vândută la fier vechi, conform intenției actualilor proprietari, compania franceză Tereos. Oferte de cumpărare de la diverși investitori au existat, dar Tereos preferă distrugerea acesteia, chiar și în condițiile unui profit mai mic, obținut prin tăierea și vânzarea la fier vechi. O parte dintre utilaje urmează să fie transferate la alte fabrici deținute de Tereos.

Prin închiderea fabricii de zahăr sunt afectați nu numai cei 150 de angajați (rămași fără loc de muncă), fermierii, ci și industria alimentară, fiind încurajat, astfel, importul de zahăr. Impactul este la nivel național. Situația este cu atât mai drastică, în condițiile conflictului din Ucraina.

“În ultimele luni, Instituția Prefectului - Județul Mureș a inițiat o serie de demersuri administrative și discuții cu factorii implicați pentru a evita închiderea fabricii de zahăr din județul nostru. Cu toate acestea, capacitatea noastră de a ne implica legal în acest proces este una limitată, fiind vorba despre o companie privată. În urma adresei primite de la Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,,BETA”, Luduș, a fost redactată o informare de Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, aceasta fiind transmisă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Totodată, reprezentanții DAJ Mureș au prezentat această informare în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din luna martie.

Mai mult, în calitate de prefect, am avut discuții cu reprezentanții companiei Tereos Romania S.A., cu primarul orașului Luduș și conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș, întâlniri în care am subliniat efectele negative pe termen mediu și scurt în urma închiderii fabricii. Vom continua să susținem solicitările fermierilor mureșeni cultivatori de sfeclă de zahăr, deoarece ne dorim să evităm dispariția în timp a acestei culturi, precum și efectele negative în plan social, prin pierderea locurilor de muncă pe care fabrica le-a oferit până în prezent”, ne-a declarat prefectul județului Mureș, Mara TOGĂNEL.

Deși sunt voci care susțin că în joc sunt alte interese, în detrimentul celor naționale, instituțiile statului, în special Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sunt în măsură și au pârghiile necesare pentru a determina compania franceză să revină asupra deciziei luate și să NU distrugă fabrica de zahăr de la Luduș, precizează reprezentanții fermierilor. Acestora li se alătură Sindicatul liber Zahărul Luduș, care a solicitat o întrevedere urgentă cu conducerea Tereos și amânarea dezmembrării fabricii.

În prezent, în România, din cele 33 de fabrici existente, dacă va fi închisă și cea de la Luduș, mai rămâne o singură fabrică de zahăr, la Roman.

B.B.

1 comentariu

  1. Niță Fănică 8 aprilie, 2022 at 02:41 Răspunde

    Întrucât reprezintă singura posibilitate de valorificare eficientă a producției interne de sfeclă de zahăr din arealul transilvan, și, mai ales, de asigurare a unei cantități minime de zahăr populației României, necesară în orice condiții, devenind astfel un caz de utilitate publică, un obiectiv de siguranță alimentară națională, guvernul român ar trebui, în mod operativ, să procedeze la negocieri atât cu reprezentanții companiei TEREOS, cât și cu guvernul francez, pentru a răscumpăra această investiție inițială a statului român și a repune urgent fabrica de zahăr din Luduș în funcțiune.

Lasă un comentariu