UNGARIA A PRIMIT PE CALEA AERULUI COMBUSTIBIL NUCLEAR DIN RUSIA PENTRU CENTRALA DE LA PAKS, SPUNE SZIJJARTO

Distribuie pe:

Ungaria a recepționat miercuri din Rusia, pe calea aerului, primul transport de combustibil nuclear pentru centrala sa nucleară de la Paks, după ce războiul din Ucraina a făcut imposibilă livrarea pe calea ferată, a declarat, joi, ministrul de externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Szijjarto a reiterat că Ungaria respinge orice sancțiuni împotriva petrolului și gazului din Rusia și a adăugat că impunerea de sancțiuni activităților legate de energia nucleară este de asemenea o “linie roșie” pentru Ungaria.

“Combustibilul (pentru centrala de la Paks) a venit întotdeauna din Rusia pe calea ferată via Ucraina, din nefericire (...) acest lucru nu mai este posibil, așa

încât a trebuit să găsim o modalitate alternativă de transport”, a afirmat Szijjarto într-o postare video pe Facebook, de la Bruxelles.

El a precizat că transportul s-a făcut până în Ungaria prin survolarea spațiilor aeriene ale Belarusului, Poloniei și Slovaciei, cu aprobarea tuturor acestor trei state, întrucât energia nucleară nu este subiect al niciunei sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Ungaria vrea să extindă centrala nucleară de 2 gigawați de la Paks, construită de Rusia, cu două reactoare VVER de fabricație rusească, fiecare cu o capacitate de 1,2 gigawați.

Proiectul, acordat în 2014 fără licitație gigantului nuclear rus Rosatom, a fost citat adesea drept un semn al relațiilor cordiale dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin. Proiectul a suferit întârzieri.

Viktor Orban, care a obținut al patrulea mandat consecutiv în urma alegerilor de duminică, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că Budapesta dorește să-și întărească alianțele occidentale, pentru că viitorul țării este în Uniunea Europeană și ferm în NATO.

El a mai spus însă că Ungaria se pregătește să plătească în ruble pentru gazul din Rusia, Budapesta rupând astfel rândurile cu Uniunea Europeană, care încearcă să construiască un front unit în a se opune cererii, în acest sens, a Moscovei. (AGERPRES)

Lasă un comentariu