ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE: RĂZBOIUL DIN UCRAINA PERICLITEAZĂ SECURITATEA ALIMENTARĂ MONDIALĂ

Distribuie pe:

Războiul Rusiei în Ucraina are deja un impact dramatic asupra economiei mondiale: criza a provocat o “furtună perfectă” pe piețele globale alimentare, energetice și financiare, fenomen care “amenință viețile a miliarde de oameni din întreaga lume”, se arată în cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite (news.un.org) citat de agențiile internaționale de presă.

Aceste sectoare erau deja supuse unei presiuni imense din cauza actualei pandemii de coronavirus, precum și a schimbărilor climatice și a altor provocări istorice, se arată în document.

Toate aceste perturbări sunt însă exacerbate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, dată fiind importanța regiunii ca exportator major de mărfuri și impactului sancțiunilor fără precedent asupra Moscovei, care au dezechilibrat piețele globale.

Se știe că Rusia și Ucraina produc, la nivel global, aproximativ 30% din totalul de cereale și furnizează cereale unui număr de 36 de țări - o listă care include unele dintre cele mai sărace națiuni de pe glob, se arată în raport.

Rusia a fost, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea cel mai mare exportator de petrol, înainte de izbucnirea războiului. Rusia și Belarus exportă, de asemenea, la nivel mondial, aproximativ o cincime din îngrășăminte și fertilizatori pentru domeniul agricol.

În contextul operațiunilor militare din Ucraina, prețurile la alimente au atins cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în creștere cu 34% față de aceeași pe-rioadă a anului trecut, prețurile țițeiului au crescut cu 60% de la un an la altul, iar prețurile la îngrășăminte s-au dublat.

“Impactul războiului este global și sistemic”, a declarat Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comentariu asupra acestui raport.

Aproximativ 1,7 miliarde de oameni sunt “foarte expuși” la efectele în cascadă ale războiului asupra sistemelor alimentare, energetice și financiare globale, a spus Guterres. Raportul ONU notează că “dintre acești 1,7 miliarde de oameni, 553 de milioane sunt deja săraci, iar 215 milioane sunt subnutriți”.

Lumea este, de asemenea, “în pragul unei crize financiare, cu efecte dramatice asupra produsului intern brut: “Inflația este în creștere, puterea de cumpărare se erodează. Multe economii în curs de dezvoltare se îneacă în datorii cu tranzacționarea de obligațiuni, care au crescut deja din septembrie anul trecut, ceea ce duce la amplificarea presiunilor pe cursurile de schimb, punând în mișcare un potențial cerc vicios, de inflație și stagnare, așa- numita stagflație (situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă - n.n. cf. Wikipedia)”, a spus Guterres.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, împărtășește multe dintre aceste îngrijorări, afirmând (cnbc.com) că departamentul său își va îndrepta atenția asupra riscului creșterii nivelului foametei: “În faptul că livrările de energie sunt tot mai reduse și prețurile la energie în continuă creștere, că Ucraina și Rusia asigură mai mult de 20% din exporturile mondiale de alimente, vedem o adevărată explozie a prețurilor la grâu și la porumb”.

Creșterea continuă a prețului alimentelor este pusă pe seama combinației dintre pandemie, lanțurile de aprovizionare perturbate, cererea acerbă de mărfuri și invadarea Ucrainei de către Rusia și, nu în ultimul rând, penuria de îngrășăminte, la nivel global: Rusia și Belarus furnizează aproximativ 40% din exporturile mondiale de potasă - o sare bogată în potasiu, esențială pentru o mare parte a îngrășămintelor și a producției agricole de pe glob, dar supusă, în prezent, sancțiunilor economice de către SUA și aliaților săi, în eforturile administrației Biden de a izola Moscova de piețele internaționale.

De asemenea, 11% din cantitatea de uree și 48% din nitratul de amoniu, alte două componente cheie ale îngrășămintelor, au provenit tot din Rusia.

“În ce privește recesiunea economică, îmi fac griji mai ales pentru Europa, care este cea mai vulnerabilă. Suntem extrem de îngrijorați și abordăm cu toată seriozitatea acest subiect, căutând soluții pentru a evita foametea la nivel global”, a adăugat Yellen.

Reprezentanții G-7, G-20, cei ai Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional se vor întâlni săptămâna viitoare, subiectul reuniunii constituindu-l agravarea crizei alimentare.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu