Vizita ministrului economiei în județul Mureș: Fabrica de Zahăr Luduș, Azomureș, Hirschmann, Materom

Distribuie pe:

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a efectuat, vineri, o vizită în județul Mureș, în cadrul căreia a fost prezent la mai multe obiective economice importante din județul nostru. Ministrul și-a început vizita la Fabrica de Zahăr din Luduș, apoi s-a oprit la fabrica Hirschmann Automotive România din Sânpaul. Vizita a continuat pe platforma Combinatului Chimic Azomureș și s-a încheiat la Materom. Ștefan Radu Oprea a fost însoțit, pe parcursul vizite de deputatul mureșean, Dumitrița Gliga.

Ministrul economiei la Luduș: Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate, să producem cât mai mult aici”

În ediția noastră de sâmbătă am prezentat, pe larg, declarațiile ministrului făcute la Fabrica de Zahăr din Luduș. Astăzi reamintim, pe scurt, principalele idei lansate aici. Fabrica de zahăr de la Luduș se va redeschide și va intra în producție odată cu recolta de sfeclă de zahăr din toamnă. Acum se fac lucrări de verificare a instalațiilor pentru ca totul să funcționeze perfect.

“În urmă cu un an de zile, acționarul francez anunța că se retrage, destinul fabricii de zahăr părea acela de a fi transformată în fier vechi. Adrian Ionuț Chesnoiu, ministrul agriculturii de atunci, împreună cu deputata Dumitrița Gliga s-au încăpățânat să creadă că fabrica poate fi salvată. Au fost începute discuțiile cu fermierii în vederea unei asocieri care să preia fabrica, până la urmă un investitor român a cumpărat acțiunile și este decis să recâștige cu brandul «Zahăr de Luduș» o cotă importantă de piață”, a spus ministrul după vizita de la Luduș. El a mai precizat că un lucru pozitiv este faptul că fermierii vor putea să vândă din nou sfecla de zahăr de pe cele peste 6.000 de hectare care ar asigura funcționarea fabricii la capacitate maximă. “Astăzi sunt semnate contracte pentru jumătate din suprafața necesară (3.400 ha), dar încrederea se va recâștiga atunci când în toamnă, fabrica va fi din nou în funcțiune”, a spus Ștefan Radu Oprea. Acesta a informat managementul despre schema de ajutor de stat, gestionată de ministrul agriculturii, pentru stimularea procesării produselor agricole în România. Planul Fabricii de Zahăr din Luduș poate fi unul dintre cele finanțate prin acest program. “În fabrică vor lucra peste 125 de persoane, dar efectul este mult mai amplu pentru că fermierii vor avea certitudinea vânzării recoltei, iar utilizatorii zahărului că au din nou acces la un produs de calitate”, a mai subliniat ministrul într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Azomureș: Interesul României este să dăm valoare adăugată gazelor extrase din Marea Neagră

“M-am întâlnit cu managerii de la Azomureș la București, când le-am promis că voi veni la combinat. Interesul României este să dăm valoare adăugată gazelor extrase din Marea Neagră. Industria îngrășămintelor chimice este una dintre aceste posibilități, care mai prezintă un avantaj în ceea ce privește reechilibrarea balanței comerciale. Vom importa mai puțini fertilizatori pentru agricultura românească și, de ce nu, vom relua exporturile”, a transmis Ștefan Radu Oprea legat de discuțiile de la Azomureș.

“Combinatul este astăzi în revizie cu ținta de pornire în această toamnă. S-a reluat activitatea în secția de amoniac, dar furnizarea constantă de gaze este condiția principală pentru reluarea continuă a activității. Am văzut și centrul de comandă care prin automatizarea proceselor de control ne dă garanția că exploatarea va fi sigură și nepoluantă”, a mai precizat ministrul economiei.

Două unități majore din industria auto din România se află în județul nostru

“Industria auto este prezentă în Mureș. Am vizitat două companii, una cu capital românesc, cu obiect principal de activitate distribuția de piese auto, și una cu capital austriac, specializată în cablaje auto”, a spus ministrul la finalul vizitei în județul Mureș.

“Hirschmann este tot o companie de familie, de data aceasta investitorii fiind austriecii din familia Rauch. Produc cablaje auto pentru companii de renume și investesc foarte mult în cercetare, dezvoltare și automatizare. Modelul de business adoptat îmi dă încrederea că această companie va fi prezentă un timp îndelungat în România, în ciuda pieței competitive care duce de foarte multe ori la relocări în zone unde forța de muncă este mai ieftină. Astăzi, Hirschmann este unul din principalii angajatori din Mureș, care investesc în noi capacități de producție”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

“Materom are o poveste de succes de 25 de ani. O activitate începută de familia Baciu cu un atelier de dezmembrări auto a fost transformată într-una din cele mai puternice companii din piața distribuirii de piese auto. Astăzi numără peste 1.010 angajați în depozitul central, dar și în cele regionale, cu o flotă proprie de distribuție și cu o cifră de afaceri a grupului de 400 milioane de euro. Activitățile grupului cuprind și vânzarea unor mărci prestigioase de automobile în reprezentanțe din țară, dar și birouri în Germania. Au ajuns la performanța ca orice comandă plasată online de un service din țară să primească piesele într-o oră. Acum doresc să dubleze capacitatea depozitului central”, a transmis ministrul. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu